Η «συνταγή» για τις επιχειρήσεις εστίασης

Η «συνταγή» για τις επιχειρήσεις εστίασης

«Εφυγαν πολλοί. Κάποια άτομα από την κουζίνα, σερβιτόροι, μέχρι και ο υπεύθυνος της σάλας. Τρελάθηκα. Ξαφνικά δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε, επικράτησε πανικός. Τώρα κάπως έχει αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εφυγαν πολλοί. Κάποια άτομα από την κουζίνα, σερβιτόροι, μέχρι και ο υπεύθυνος της σάλας. Τρελάθηκα. Ξαφνικά δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε, επικράτησε πανικός. Τώρα κάπως έχει αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση». Ο Μιχάλης πέρασε μαύρο καλοκαίρι, όταν βασικά μέλη του προσωπικού του τον αποχαιρέτησαν, μπήκαν στο πλοίο και, όπως μας είπε, κατέβηκαν στην Ιο, νησί που έκανε μεγάλη «ζημιά» φέτος, στερώντας πολύτιμο προσωπικό από την αθηναϊκή εστίαση.

Τα κενά ήταν χιλιάδες τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στα νησιά. Ολοι αναζητούσαν προσωπικό. Κατά μέσον όρο οι επιχειρήσεις δήλωναν, μεταξύ 30 Ιουνίου και 15 Ιουλίου 2022, δύο έως τρεις κενές θέσεις εργασίας, ενώ η πλειονότητά τους, εξαιτίας του συγκεκριμένου ζητήματος, αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες να λειτουργήσει στο 100% της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Αλλά ας επιστρέψουμε στον Mιχάλη. Εχει δύο εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας. Το ένα ηλικίας οκτώ ετών, το άλλο ενός έτους. Το τελευταίο ήταν που αντιμετώπισε την καλοκαιρινή κρίση. Είναι γνωστό ότι ο μαζικός τουρισμός ειδικά στα πιο δημοφιλή νησιά, Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ιο, αφήνει πολύ καλά χρήματα στους εργαζομένους της εστίασης. Αν και ακούγονται εξωπραγματικά κάποια φιλοδωρήματα σε γνωστά μαγαζιά, δεν είναι. Ενας καλός σερβιτόρος μπορεί να βγάζει 300 ευρώ ή και παραπάνω τη μέρα. Είναι αρκετά ελκυστικό λοιπόν να παρατήσει το αθηναϊκό εστιατόριο για δυο-τρεις δυνατούς μήνες σε ένα νησί.

Το γιατί το παλαιότερο μαγαζί του Μιχάλη δεν αντιμετώπισε πρόβλημα δίνει και μια άλλη εξήγηση. Οι ομάδες που είναι χρόνια μαζί –όπως μας είπε, ο νεότερος υπάλληλος έχει κλείσει τέσσερα χρόνια εργασίας– δεν σπάνε εύκολα, ειδικά όταν ο επιχειρηματίας τούς πληρώνει καλά και έχει αναπτύξει μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης. Δεν είναι εύκολο να χτίσεις μια αξιόλογη ομάδα εργαζομένων, όμως επίσης δεν είναι εύκολο και ένας εργαζόμενος να βρει σωστό εργοδότη. Οταν τον βρίσκει, δεν τον αφήνει εύκολα.

Η εστίαση χτυπήθηκε ανελέητα. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι μισθοί συμπιέστηκαν πολύ. Τα τελευταία χρόνια ο χώρος έχει αρχίσει να ανακάμπτει, να πληρώνει καλύτερα και να δημιουργεί ευκαιρίες σε όσους έχουν τη φιλοδοξία να εξελιχθούν. Αυτό δεν το κλωτσάς εύκολα για περιστασιακά κέρδη. Η λύση στα κενά στην εστίαση είναι πιο καλά πληρωμένες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή