Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στα μουσεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μουσείο της περιφέρειας ήρθε τριπλάσιος ο λογαριασμός του ρεύματος τώρα με την ενεργειακή κρίση. Δεν είναι το μόνο. Ο προβληματισμός λοιπόν είναι γενικός. Τα εισιτήρια δεν μπορούν να φτάσουν εκείνα του 2019 – πώς θα ανακτηθεί η χαμένη επισκεψιμότητα; Μια ματιά στην κίνηση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στην ΕΛΣΤΑΤ αρκεί για να διαπιστώσει κανείς, όσο κι αν αυξήθηκε ο τουρισμός, τα χαμένα νούμερα.

Αυτό που άλλαξε με την πανδημία είναι η ψυχολογία του κοινού, το οποίο έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τα μουσεία αλλά δεν έχει τη διάθεση να κλείνεται σε χώρους. Είναι φανερό ότι θα πάρει χρόνο για να επιστρέψουν στους παλιούς τους ρυθμούς, όποτε κι αν επιστρέψουν.

Τα μουσεία έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα έναν ακόμη εχθρό: την ενεργειακή σπατάλη. Σε κάποια δημόσια και ιδιωτικά μουσεία έχουν ξεκινήσει βιοκλιματικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλού είναι στον σχεδιασμό ακόμη. Η οικονομία είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος. Πώς θα εξοικονομήσουν ενέργεια; Μειώνοντας τον εξωτερικό φωτισμό ή τον εσωτερικό των κτιρίων; Τίθενται και ζητήματα ασφάλειας. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και με τις συνθήκες έκθεσης των έργων και τις ίδιες τις αίθουσες, οι οποίες απαιτούν συγκεκριμένη υγρασία και θερμοκρασία. Και είμαστε ακόμη στην αρχή…

Μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση –μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση που προηγήθηκαν–, αποτέλεσμα της γεωπολιτικής σύγκρουσης. Τα μουσεία είναι κι αυτά σε πολύ δύσκολη θέση και για την προσαρμογή τους σε ό,τι ζούμε χρειάζονται κίνητρα, αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ ώστε να επιτύχουν τον στόχο μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Για τα δημόσια μουσεία στο ΥΠΠΟΑ υπάρχει επιτροπή που εξετάζει το θέμα.

Στο μεταξύ, η Βουλή διατηρεί μόνο τον περιμετρικό φωτισμό τις βραδινές ώρες, διακόπτοντας προσωρινά τον φωτισμό στην πρόσοψη και στις λοιπές πλευρές του κτιρίου. Στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αναστέλλεται ο τακτικός διακοσμητικός φωτισμός της, ενώ ξεκίνησε ο χρονοπρογραμματισμός με μειωμένη ώρα λειτουργίας στον φωτισμό των βράχων των Μετεώρων. Τα μουσεία πρέπει να γίνουν ευέλικτα και προνοητικά στις εξωγενείς κρίσεις, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται συνεχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT