Έναρξη της Πειραματικής και συζήτηση για το #MeToo

Έναρξη της Πειραματικής και συζήτηση για το #MeToo

Στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα ανέβουν οι Ν. Μεντή, Ρ. Πιττακή, Χ. Αλεξίου, Ζ. Μακρυπούλια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η διαφορετικότητα είναι η λέξη-κλειδί για τις φετινές επιλογές του ρεπερτορίου και των καλλιτεχνικών συντελεστών», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος στo χθεσινό «opening party» του θεάτρου, το οποίο εντάσσεται σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς του.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής, που μετά διετή διακοπή επαναλειτουργεί στο θέατρο Ρεξ με πρώτο υπεύθυνο τον Γιώργο Κουτλή. Το ξεκίνημα γίνεται με την περιπατητική παράσταση «Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε», σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Μπρικένα Γκίστο και με θέμα τις δολοφονίες σε δημόσιο χώρο, όπως των Παύλου Φύσσα και Ζακ Κωστόπουλου. Ακολουθούν οι «Προβοκάτορες» του Γιάννη Αποσκίτη σε σκηνοθεσία Ορέστη Σταυρόπουλου, μια κωμωδία για την εξουσία και τα fake news, καθώς και το «Δε φάιναλ θολούθιον», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη και κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako, που καταπιάνονται με τα επαναστατικά οράματα των καθημερινών ανθρώπων. Ακολουθεί το «Goodbye Lindita» του Μάριο Μπανούσι, ένα σύγχρονο βαλκανικό παραμύθι για την απώλεια, αλλά και το «Yes, we can’t» της Μαριλένας Κατρανίδου, που επικεντρώνεται στις «κοινωνίες της κόπωσης».

Στους ιψενικούς «Βρικόλακες» της Κεντρικής Σκηνής, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, θα δούμε τη Νένα Μεντή και τον Αργύρη Πανταζάρα, ενώ στη «Σπασμένη στάμνα» του Κλάιστ, που σκηνοθετούν οι Ακύλλας Καραζήσης και Νίκος Χατζόπουλος, συναντούμε τους Θάνο Τοκάκη και Μάρθα Φριντζήλα.

Στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, που ανεβάζει ο Δημήτρης Καραντζάς, πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Ρένη Πιττακή, Ηρώ Μπέζου και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων και τα άπαικτα στην Ελλάδα έργα που θα ανέβουν στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», όπως το «Ενα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, τα «μεικτά» θεάματα της σκηνής «Μαρίκα Κοτοπούλη» (όπως το «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» του Νίκου Καραθάνου, που φέρνει επί σκηνής τους Χάρι Αλεξίου, Χρήστο Λούλη, Ζέτα Μακρυπούλια), οι συνεργασίες του Εθνικού, η ψηφιακή ανάδειξη των κοστουμιών του κ.ά.

Tέλος, το Εθνικό Θέατρο θα διοργανώσει μια σειρά συζητήσεων με κοινωνικό πρόσημο. Η αρχή γίνεται με «Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo» (3 Οκτωβρίου), στον απόηχο της υπόθεσης Λιγνάδη, με τη συμμετοχή των Γιώργου Καπουτζίδη, Δημήτρη Καραντζά, Σπύρου Μπιμπίλα και του κ. Μόσχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή