Η Κατερίνα Βρανά «τρυπάει» τα στερεότυπα με κωμωδία

Η Κατερίνα Βρανά «τρυπάει» τα στερεότυπα με κωμωδία

Στο «Υπό κατασκευή» η γνωστή κωμικός διακωμωδεί τις έμφυλες προκαταλήψεις και δείχνει στο κοινό πώς χτίζεται μια παράσταση

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα εγώ δεν ξέρω τι θα κάνω κι εσείς δεν ξέρετε τι θα ακούσετε!».

Η Κατερίνα Βρανά έχει μόλις ανεβεί στη σκηνή του θεάτρου «Αργώ» και πάνω από 150 άτομα στην πλατεία χειροκροτούν με ενθουσιασμό, πανέτοιμοι και περίεργοι να μάθουν πώς μοιάζει μια παράσταση «Υπό κατασκευή». Στο νέο εγχείρημα της γνωστής κωμικού οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δουν «από την κλειδαρότρυπα» τη δημιουργία μιας stand-up comedy. Η ίδια θα δοκιμάσει το υλικό που έχει συγκεντρώσει, που ίσως γίνει κομμάτι της επόμενης δουλειάς της, και θα μετρήσει τις αντιδράσεις του κοινού.

Το ζευγάρι που βρίσκεται δίπλα μου γελάει εγκάρδια, μια νεανική παρέα στη γαλαρία ξεκαρδίζεται κάθε λίγες ατάκες, δυο κυρίες στις μπροστινές θέσεις ακούν προσεκτικά και γελούν επιλεκτικά. «Θέλησα να το κάνω σε ένα θέατρο και όχι στο σπίτι με φίλους, γιατί η σκηνή σε πιέζει να προσπαθείς να βρεις το αστείο, σε κάνει να δουλεύει πιο πολύ το μυαλό σου, παίρνεις πιο αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του κοινού», μου λέει μετά το τέλος της παράστασης.

«Είχα πάρα πολύ άγχος», παραδέχεται, «αλλά νομίζω ότι τελικά ήταν καλά. Μου άρεσε, γιατί το κοινό ήταν πολύ θερμό. Βέβαια, θεωρώ ότι άκουγε πιο πολύ από ό,τι γέλαγε και θα πρέπει να αυξηθούν λίγο τα γέλια, να μην κάνει “κοιλιά”». Καλύτερη εικόνα θα σχηματίσει τις επόμενες ημέρες, όταν θα ακούσει προσεκτικά την ηχογράφηση της βραδιάς – είχε μαζί της στη σκηνή ένα κασετοφωνάκι. «Θα με βοηθήσει να καταλάβω πού ακριβώς αντιδρούσε το κοινό, αλλά και να θυμηθώ κάποιους αυτοσχεδιασμούς που μου βγήκαν πάνω στη σκηνή».

Η ιδέα για αυτή την παράσταση τριβέλιζε το μυαλό της από τον περασμένο Μάρτιο, ώσπου τον Ιούνιο πήρε την απόφαση να τη φτάσει στη σκηνή. Το υλικό της το «έστρωσε» τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η κεντρική θεματική περιστρέφεται γύρω από τα έμφυλα στερεότυπα. Με αφορμή το γεγονός ότι, λόγω του θαρραλέου τρόπου που αντιμετώπισε την περιπέτεια της υγείας της, που την ανάγκασε να κινείται με αναπηρικό καροτσάκι και έχει περιορίσει την όραση και την ομιλία της, έχει δεχτεί επαίνους ότι είναι «λεβέντης», «παλικάρι» και άλλους παρεμφερείς χαρακτηρισμούς, επαναστατεί με τον δικό της καυστικό τρόπο ενάντια στην κυριαρχία του αρσενικού – ακόμα και στη γλώσσα.

Στο «Υπό κατασκευή» η γνωστή κωμικός διακωμωδεί τις έμφυλες προκαταλήψεις και δείχνει στο κοινό πώς χτίζεται μια παράσταση.

«Ντερμπεντέρισσα»

«Η γλώσσα μας είναι πολύ “δοσμένη” στο αρσενικό. Οταν κάνεις κάτι ως άνδρας είναι καλό, όταν κάνεις κάτι ως γυναίκα είναι μειωτικό. Επίσης, πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον σαν να είμαστε μονοδιάστατοι. Εγώ λατρεύω το ποδόσφαιρο, με πήγαινε στο γήπεδο ο πατέρας μου μικρή. Ξέρω τι είναι το οφσάιντ, δεν το βλέπω βέβαια πια, εξαιτίας του προβλήματος στα μάτια μου (γελάει). Οταν το λέω, όλοι απορούν. Μια γυναίκα, όμως, μπορεί να είναι και κοκέτα, και σέξι, και κάφρος, και να της αρέσει το ποδόσφαιρο και να είναι ρομαντική και ναζιάρα. Ολοι οι άνθρωποι έχουμε πτυχές».

Από όλα τα επίθετα που έχει ακούσει, λέει, προτιμά το «ντερμπεντέρισσα». Δεν δέχεται ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν πράγματα, διακηρύσσει πάνω στη σκηνή. «Μου λένε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν stand-up comedy. Εντάξει, κυριολεκτικά εγώ δεν μπορώ (δείχνει το αναπηρικό καροτσάκι), αλλά δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει μια γυναίκα, εκτός ίσως από το να γίνει δοκιμαστής ανδρικών ουρητηρίων», λέει προκαλώντας ξέφρενα γέλια.

Στην παράσταση συζητάει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η αναπηρία έχει επηρεάσει τη ζωή της, πώς άλλαξε τη σχέση με το σώμα της, ποιοι είναι οι περιορισμοί που αντιμετωπίζει στο φλερτ, σε μια καινούργια σχέση. «Θέλω να τα επικοινωνήσω όλα αυτά», εξηγεί, «αλλά με ελαφρύ και αστείο τρόπο, δεν θέλω να γίνει ένα μανιφέστο. Ελπίζω, φυσικά, να λειτουργήσει ως τροφή για σκέψη για ανθρώπους που δεν έχουν προβληματιστεί με αυτά τα ζητήματα».

Η παράσταση θα παραμείνει «Υπό κατασκευή» για τρεις ακόμα Δευτέρες (10, 17, 24/10) και μετά η Κατερίνα Βρανά θα αφήσει υλικό, εντυπώσεις, σκέψεις και συναισθήματα να ζυμωθούν στο μυαλό της, πριν της δώσει τελική μορφή και ορίσει ραντεβού με το κοινό, ως «Ντερμπεντέρισσα» πια, κάπου τον Δεκέμβριο. Στο μεσοδιάστημα θα δουλέψει την παράστασή της «Σχεδόν πέθανα» στα αγγλικά και μετά θα ξεκινήσει ευρωπαϊκή περιοδεία, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο της νέας χρονιάς.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή