Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Με Σπίλμπεργκ το πρώτο πλάνο της Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Με Σπίλμπεργκ το πρώτο πλάνο της Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ανοίγει τη φετινή διοργάνωση με το «The Fabelmans», την αυτοβιογραφική ταινία του μεγάλου δημιουργού

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Πέμπτη μαζί με τις νέες κυκλοφορίες της εβδομάδας, στις κινηματογραφικές αίθουσες επέστρεψε και ένας μύθος. Το φιλμ «Τα σαγόνια του καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το πρώτο ορίτζιναλ μπλοκμπάστερ του Χόλιγουντ, επανήλθε ψηφιακά αποκατεστημένο και γυαλιστερό για να το απολαύσουν παλιοί και νεότεροι. Σχεδόν μισό αιώνα έπειτα από αυτή την εμβληματική δημιουργία, ο Σπίλμπεργκ είναι ακόμα εδώ, ακμαίος, «αναγκάζοντας» ένα σύγχρονο φεστιβάλ όπως αυτό το Τορόντο να του απονείμει το πρώτο βραβείο για το ολοκαίνουργιο «The Fabelmans». Το δικό μας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από την πλευρά του, επιδεικνύει σωστά αντανακλαστικά ανακοινώνοντας (χθες) πως θα ανοίξει τη φετινή του έκδοση στις 3 Νοεμβρίου με την ίδια ταινία.

Μισός και βάλε αιώνας σινεμά, τρία Οσκαρ και ατελείωτα ακόμα βραβεία για έναν από τους κορυφαίους που κάθισαν ποτέ σε καρέκλα σκηνοθέτη. Επίσης, έναν από τους λίγους σύγχρονους που επιμένουν να κάνουν ακόμα ταινίες αποκλειστικά για τη μεγάλη οθόνη. Στα 76 του πια, ο Σπίλμπεργκ αποφάσισε να κάνει μια ταινία για τον εαυτό του. Φυσικά όλα τα φιλμ έχουν πάντα κάτι μέσα από την προσωπικότητα του δημιουργού, απηχούν με έναν τρόπο τη ματιά του στον κόσμο· ετούτο εδώ ωστόσο είναι προσωπικό, σχεδόν εξομολογητικό όπως επιβεβαιώνουν εκείνοι που τον ξέρουν καλύτερα, αλλά και το γεγονός ότι είναι μία από τις πολύ σπάνιες φορές που υπογράφει ο ίδιος το σενάριο.

Σύμφωνα με αυτό, ο νεαρός Σάμι Φέιμπελμαν (Γκάμπριελ Λαμπέλ) ερωτεύεται κεραυνοβόλα το σινεμά έπειτα από μια προβολή του «The Greatest Show on Earth», την οποία παρακολουθεί με τους γονείς του τη δεκαετία του 1950. Σύντομα βάζει μπρος το σχέδιό του να γίνει κινηματογραφιστής, έχοντας και την υποστήριξη της αγαπημένης του μητέρας, την οποία στην ταινία υποδύεται η Μισέλ Γουίλιαμς. Δεν είναι όμως όλα ρόδινα. Οι οικογενειακές εντάσεις, το διαζύγιο των γονιών του (στον ρόλο του πατέρα ο Πολ Ντέινο), οι οικονομικές δυσκολίες αλλά και ο αντισημιτισμός του περίγυρου του βάζουν εμπόδια, ωστόσο η κινηματογραφική αίθουσα αποτελεί πάντα ασφαλές καταφύγιο.

Το τρέιλερ του «The Fabelmans» κλείνει με τη φράση «Κράτα για πάντα την κάθε στιγμή», το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί και περιφραστικό ορισμό για το ίδιο το σινεμά. Ούτως ή άλλως είναι φανερό πως ο Σπίλμπεργκ ανακαλεί σε αυτό το γλυκόπικρο παραμύθι ενηλικίωσης τις δικές του μνήμες και εμπειρίες. Επίσης είναι παραπάνω από βέβαιο πως η συγκεκριμένη ταινία θα αποτελεί φόρο τιμής (και) στην Εβδομη Τέχνη. Την ίδια που τη δεκαετία του 1970, εκείνος μαζί με λίγους ακόμα περίπου συνομήλικους (Κόπολα, Σκορσέζε, Λούκας) φρόντισαν να βάλουν σε νέες ράγες, τουλάχιστον στην αμερικανική εκδοχή της. Σχεδόν όλοι τους, έστω και με αρκετά μεγάλα διαλείμματα πια, συνεχίζουν να δουλεύουν και συχνά πυκνά να υπενθυμίζουν στους νεότερους τη μοναδική δεξιοτεχνία τους.

Το «The Fabelmans» θα πραγματοποιήσει αβάν πρεμιέρ στις 11 Νοεμβρίου στην Αμερική, ενώ στις ελληνικές αίθουσες θα το δούμε στις 24 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή