Η ξεχωριστή Κιβωτός της Καρδαμύλης

Η ξεχωριστή Κιβωτός της Καρδαμύλης

Το Equinox στεγάζει παλιά και σπάνια βιβλία, σύγχρονη ελληνική και αγγλική λογοτεχνία, έργα τέχνης και μουσικές βραδιές

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κεντρικό δρόμο της Καρδαμύλης, πατρίδας πλέον του Πάτρικ και της Τζόαν Λι Φέρμορ, ένας χώρος με το αινιγματικό όνομα Equinox στεγάζει μια σειρά από αντικείμενα τέχνης, παλιά και σπάνια βιβλία, έργα τέχνης, σύγχρονη ελληνική και αγγλική λογοτεχνία.

Ιδιοκτήτης ο Μιχάλης Σταυριανέας, η ψυχή όμως του εγχειρήματος είναι η Ξένια Ρούσσου που συναντήσαμε στην έδρα της για να μας πει την ιστορία ενός χώρου τέχνης, που διακλαδώνεται με ζωές και μνήμες πολλών ανθρώπων, μεγάλης αγάπης για τα βιβλία και τα έργα τέχνης.

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα ιστορικό πιάνο, το «After Babel» του Τζορτζ Στάινερ με την Ισημερία; Τι ενώνει τους ανθρώπους μέσα από τις παράλληλες διαδρομές τους, αν δεν τους ενώνουν οι κοινές αγάπες και η διάθεση να φύγουν από το σκοτάδι και να συναντηθούν στο φως;

Η Ξένια Ρούσσου, συμβολαιογράφος στο επάγγελμα, είναι ένας παθιασμένος άνθρωπος. Ενώ εργάζεται με υπευθυνότητα την ημέρα μελετώντας τις συμβολαιογραφικές πράξεις, τις νύχτες ονειρεύεται βιβλία και μεγάλες φιλίες. Μία από αυτές έζησε με τον συγγραφέα και μεταφραστή Αλέξανδρο Ισαρη, μια φιλία που τους ένωσε πολλά χρόνια, με κοινή αγάπη για τα βιβλία και την Καρδαμύλη.

Οπως η ίδια λέει, «μαζί το είχαν σχεδιάσει αυτό το μαγαζί από παλιά». Δυστυχώς πέθανε και δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο, μιας που το μαγαζί εγκαινιάστηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες. Ο Ισαρης στην αναζήτηση του ονόματος της είχε κάνει δώρο το δικό του αντίτυπο από το «After Babel» του Τζορτζ Στάινερ. Ψάχνοντας για όνομα για αυτό το πολυσυλλεκτικό μαγαζί μνήμης και προοπτικής, η λέξη Βαβέλ τριγυρνούσε στο μυαλό της.

«Mαζί το είχαν σχεδιάσει αυτό το μαγαζί από παλιά» η Ξένια Ρούσσου, συμβολαιογράφος στο επάγγελμα, με τον συγγραφέα και μεταφραστή Αλέξανδρο Ισαρη.

Η ανάγκη της να φτιάξει ένα τέτοιο μαγαζί, σαν σπίτι, αγγίζει την προσπάθεια να συνομιλήσει μέσω της τέχνης σε έναν κόσμο που θυμίζει περισσότερο Βαβυλωνία σήμερα παρά ποτέ. Και η Καρδαμύλη αποτελεί πολύ χαρακτηριστική μικρογραφία αυτού.

Αυτή ήταν η αρχική σκέψη για την ονοματοδοσία που δεν ευοδώθηκε αλλά παραμένει ως σκοπός στο όλο εγχείρημα. Μια προσπάθεια να συνεννοηθούν οι άνθρωποι μέσω της γλώσσας της τέχνης. Τελικά το όνομα Equinox το οφείλουν οι ιδιοκτήτες στον εξαιρετικά ταλαντούχο και ιδιαίτερο γραφίστα Ντάνυ Κάργας, μοναδικό δημιουργό, όπως τονίζει η κ. Ρούσσου, «είναι ο καλύτερος γραφίστας της Καλαμάτας και όχι μόνο». Το όνομα δεν εισάγει μόνο την αλλαγή της εποχής, που ξεκινάει στις 21/3, ημέρα που ανοίγει και το μαγαζί για σεζόν στην Καρδαμύλη, αλλά είναι όλως συμπτωματικώς και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, συμβολική μέρα για όλο το εγχείρημα.

Και πιάνο με ουρά

Ο χώρος έχει οργανωθεί με σκέψη για τη μουσική αλλά και για τις συναντήσεις ανθρώπων που αγαπούν το βιβλίο. Η Καρδαμύλη εξελίσσεται το καλοκαίρι σε πόλο έλξης τόσο μουσικών δρώμενων, όπως είναι το ανεξάρτητο jazz festival, αλλά και φεστιβάλ αγγλόφωνης λογοτεχνίας, με ξένους επισκέπτες (με διοργανωτή τον Αγγλο James Heneage). Εκεί έχει συμμετοχή το Equinox, αφού ήδη στεγάζει μεγάλο μέρος βιβλίων της αγγλικής λογοτεχνίας. Είχε όμως πάντα την επιθυμία και για μουσικές βραδιές. Οπως εκμυστηρεύεται στην «Κ», έχει στην κατοχή της ένα ιστορικό πιάνο με ουρά.

Πρόσφατα απέκτησε η ίδια ένα επώνυμο πιάνο με ιστορία. Αγορασμένο το 1902 από έναν λόρδο, πέρασε στα χέρια ενός δαιμόνιου ανθρώπου, Αγγλου ηθοποιού και καθηγητή, τη δεκαετία του ’80, ο οποίος εκείνη την εποχή άνοιγε ένα από τα διάσημα εστιατόρια στο Μέιφεϊρ. Το εστιατόριο λίγο μετά έκλεισε γιατί ο Αγγλος ιδιοκτήτης έχασε καρδιακούς φίλους από το AIDS ενώ αρρώστησε και ο ίδιος από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τότε λοιπόν μια φίλη του από παλιά, και ίσως στον απόηχο της θαυμαστής ζωής των Φέρμορ, τον προέτρεψε για να συνέλθει να έρθει στην Καρδαμύλη. Το 1988 ήταν και η χρονιά που και η Ξένια Ρούσσου βρέθηκε από την Αθήνα και την Καλαμάτα στην Καρδαμύλη ως συμβολαιογράφος μαζί με τον Αγγλο κοσμοπολίτη που φτάνει στον ίδιο τόπο για να ηρεμήσει, μαζί με το πιάνο του. Μια μακρά φιλία τους συνέδεσε. Το 2014 που πέθανε ο φίλος της εκείνη αγόρασε το πιάνο. Από αυτήν τη φιλία εκτίθενται στο μαγαζί και σημαντικά έργα του Τσαρούχη, που αγόρασε η Ξένια Ρούσσου.

Ενα μαγαζί σχέσεων είναι το Equinox. Αλλά όπως η ίδια παραδέχεται, «η μεγαλύτερη σχέση ζωής της είναι τα βιβλία. Στη νεανική της ηλικία ήθελε να γίνει φιλόλογος, αλλά η στροφή της στη Νομική έγινε για να γίνει δημοσιογράφος, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Η σχέση της με τα βιβλία όμως και την τέχνη κρατάει και δυναμώνει. Οπως και με τους ανθρώπους της τέχνης. Αυτός ο χώρος είναι η επιθυμία της να στεγάσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή της και όσους θα έρθουν, να στεγάσει αγαπημένους δημιουργούς, τα βιβλία τους, να στεγάσει την ομορφιά μέσα από ένα προσωπικό ταξίδι αυτογνωσίας και επικέντρωσης στα ουσιώδη της ζωής. Μια μικρή Κιβωτός με πολύτιμα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή