Μάλλον λειτουργεί, ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις

Μάλλον λειτουργεί, ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις

«Γεια σας, δρ Τάισον. Η ερώτηση που θέλω να σας κάνω… είναι αν πιστεύετε σε ένα υπερφυσικό ον όπως ο Θεός και αν υπάρχουν προοπτικές για μια μετά θάνατον ζωή»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γεια σας, δρ Τάισον. Η ερώτηση που θέλω να σας κάνω… είναι αν πιστεύετε σε ένα υπερφυσικό ον όπως ο Θεός και αν υπάρχουν προοπτικές για μια μετά θάνατον ζωή».

Αυτή είναι η αρχή μιας επιστολής που υπογράφει ο κύριος Γουέμπστερ Μπέικερ, απευθυνόμενος στον αστροφυσικό Νιλ ντε Γκρας Τάισον. Ο τελευταίος συγκέντρωσε σε έναν τόμο επιστολές και μηνύματα που του έχουν αποστείλει αναγνώστες των βιβλίων του, περιλαμβάνοντας τις απαντήσεις του. Ο τόμος τιτλοφορείται «Επιστολές από έναν αστροφυσικό», μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάκτος σε μετάφραση της Μαρίας Κωνσταντούρου και με πρόλογο του Παύλου Καστανά, δημιουργού του καναλιού Astronio.

Ο Τάισον είναι, μεταξύ πολλών άλλων, παρουσιαστής της θρυλικής σειράς ντοκιμαντέρ «Cosmos», την οποία είχε λανσάρει πρώτος, με τεράστια επιτυχία, ο πρόωρα χαμένος Καρλ Σέιγκαν. Στον κύριο Μπέικερ, όπως και σε όλους (και μαθητές του Δημοτικού), ο Τάισον απαντά με ευθύτητα, απλότητα, με στοργή, αλλά και χιούμορ.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει Θεός ή όχι», γράφει στον επιστολογράφο. «Ξέρω μόνο πως οι άνθρωποι που επικαλούνται στοιχεία υπέρ του Θεού έχουν παραβλέψει την υπεροχή των στοιχείων που υπάρχουν εναντίον του».

«Η ζωή δεν είναι ποτέ εύκολη. Ο θάνατος είναι ακόμη πιο δύσκολος».

Η αστρονόμος Ελι, πρωταγωνίστρια της «Επαφής», του μοναδικού μυθιστορήματος που έγραψε ο Σέιγκαν, επίσης δεν πιστεύει στον Θεό. Οταν ο ωραίος πάστορας, και εραστής της κάποτε, μιλάει μαζί της περί πίστης, την ακούει να λέει: «Απόδειξέ μου ότι υπάρχει Θεός». Εκείνος, σκέφτεται για λίγο, έπειτα τη ρωτάει: «Τον αγαπούσες τον πατέρα σου;» (τον οποίο έχασε όταν ήταν μικρή). «Φυσικά!» αποκρίνεται. «Απόδειξέ το», λέει εκείνος.

Δύσκολα πράγματα· ζόρικα – και πάντοτε δίχως αποδείξεις, όπως και η μετά θάνατον ζωή. (Η συγκεκριμένη επιστολή υπάγεται στην ενότητα «Ζωή & θάνατος», που ξεκινά με το μότο: «Η ζωή δεν είναι ποτέ εύκολη. Ο θάνατος είναι ακόμη πιο δύσκολος»…)

«Σημειώστε», γράφει ο Τάισον στον κύριο Μπέικερ, «πως για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στη Γη δεν υπήρξατε. Μια κατάσταση που συνεχίστηκε μέχρι τη γέννησή σας. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το σκεφτείτε. Ούτε αποκαρδιωτικό είναι. Απλώς δεν είχατε καθόλου υπόσταση ή επίγνωση για οτιδήποτε. Επομένως, δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο να αναλογιστείτε την πιθανότητα να μην είναι διαφορετική η κατάσταση του θανάτου».

Ωστόσο, προτρέπει τον Μπέικερ να προσεύχεται «καλού κακού», αναφερόμενος στον μεγάλο φυσικό Νιλς Μπορ, ο οποίος είχε ένα πέταλο στο γραφείο του. Οταν ρωτήθηκε αν πιστεύει «σε τέτοια δεισιδαιμονικά πράγματα», φημολογείται ότι απάντησε: «Μου λένε πως λειτουργεί, ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή