Βρετανικό Μουσείο: Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Βρετανικό Μουσείο: Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο παραδέχεται για πρώτη φορά τη διενέργεια συζητήσεων με την ελληνική πλευρά για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βρετανικό Μουσείο παραδέχεται για πρώτη φορά τη διενέργεια συζητήσεων με την ελληνική πλευρά για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. «Εχουμε πει δημόσια ότι αναζητούμε μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά συνεχίζονται οι εποικοδομητικές συζητήσεις», σημειώνει εκπρόσωπος του μουσείου στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Η εφημερίδα σε ρεπορτάζ της περιγράφει το πλαίσιο μιας πρότασης του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, για μια συμφωνία «πολιτιστικής ανταλλαγής» με την Ελλάδα, που προβλέπει τον μακροχρόνιο δανεισμό τμήματος των Γλυπτών, με αντάλλαγμα την παρουσίαση ελληνικών αρχαιοτήτων στο μουσείο.

Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα, δεν πρόκειται να λύσει το ιδιοκτησιακό, καθώς πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα περί δανεισμού. Παρόμοιο σχέδιο συμφωνίας περιέγραφε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλούνταν ανώνυμες πηγές για μια «εκ περιτροπής» παρουσίαση των Γλυπτών στην Ελλάδα και την επιστροφή τους στη Βρετανία. Το δημοσίευμα σημείωνε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονταν σε προχωρημένες συζητήσεις, κάτι που όμως διέψευσε η ελληνική πλευρά.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο για το θέμα. Το πρόβλημα και για τις δύο πλευρές είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος (του 1963) που διέπει τη λειτουργία του μουσείου ώστε να κάνει ευκολότερη τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα. Οι δύο πλευρές αναζητούν μια νομική φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη και πολλοί «δείχνουν» στην κατεύθυνση της επιστροφής του θραύσματος Fagan από το Μουσείο Σαλίνας της Σικελίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή