NYT: Τη ζωφόρο για 20 χρόνια ζήτησε η Ελλάδα

NYT: Τη ζωφόρο για 20 χρόνια ζήτησε η Ελλάδα

Βραχυπρόθεσμο δάνειο μέρους των Γλυπτών ήταν η πρόταση Οσμπορν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστες πτυχές της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής και της βρετανικής πλευράς για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φέρνουν στο φως οι New York Times, με χθεσινό ρεπορτάζ που υπογράφει ο Αλεξ Μάρσαλ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, που εδρεύει στο Λονδίνο, οι συνομιλίες για τον τρόπο επιστροφής των Γλυπτών (τα οποία χαρακτηρίζει σαν αντικείμενο «ίσως της πιο διαβόητης πολιτιστικής διαμάχης στον κόσμο») έφτασαν στο σημείο της κατάθεσης στο τραπέζι δύο προτάσεων, που περιλαμβάνουν είτε σταδιακή επιστροφή των αρχαιοτήτων με ανανεούμενες συμφωνίες είτε βραχυπρόθεσμο δάνειο ενός μικρότερου αριθμού τους, ο οποίος θα αυξάνεται ως ένδειξη εμπιστοσύνης.

Επικαλούμενος δύο ανώνυμες πηγές, η μία με γνώση των ελληνικών προτάσεων και η άλλη των βρετανικών, ο Μάρσαλ αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (εκπροσωπούμενος σε αρκετές διαπραγματεύσεις από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη) έχει ζητήσει να επιστραφούν κατ’ αρχήν όλα τα μέρη της ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα τα έφερνε στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια. Προσδοκία του Ελληνα πρωθυπουργού, αναφέρει η πηγή των NY Times, ήταν ότι μετά την εικοσαετία η συμφωνία θα ανανεωνόταν, ενώ τα υπόλοιπα Γλυπτά θα έρχονταν στην Ελλάδα σε κατοπινό χρόνο. Η ελληνική πλευρά θα έδινε στο Βρετανικό Μουσείο μια «εναλλασσόμενη επιλογή» πολύτιμων αρχαιοτήτων, ορισμένα από τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα.

Σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή των NY Times, ο Τζορτζ Οσμπορν έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρού μέρους της ζωφόρου και των υπόλοιπων Γλυπτών (όχι περισσότερο από το ένα τρίτο των ελληνικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο), στο πλαίσιο ενός βραχυπρόθεσμου δανείου. Μετά τη λήξη του δανείου, θα μπορούσαν να έρθουν στην Αθήνα πιο πολλά Γλυπτά, των οποίων ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός θα αντανακλούσε και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Οτιδήποτε περισσότερο θα έβρισκε απέναντί του τη βρετανική νομοθεσία, από την οποία εξάλλου δεν θα μπορούσε να περάσει καμία συμφωνία που δεν θα προέβλεπε επιστροφή των Γλυπτών από την Αθήνα στο Λονδίνο. Την ίδια στιγμή, το όποιο τελικό κείμενο δεν θα μπορούσε να απαιτεί από την Ελλάδα την απεμπόληση του δικαιώματός της να διεκδικεί την ιδιοκτησία των Γλυπτών.

Οπως παρατηρεί ο Αλεξ Μάρσαλ επικαλούμενος την πρώτη, «ελληνική» πηγή, το γεγονός ότι υπάρχουν στο τραπέζι μια ανεπίσημη προσφορά και μια αντιπρόταση σημαίνει ότι οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο. Οι δύο πλευρές «διαπραγματεύονται με καλή πίστη», ωστόσο, δεν αναμένουν περαιτέρω πρόοδο, παρά μόνο μετά τις επικείμενες ελληνικές εκλογές.

Στο μεταξύ, για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα μίλησε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Οπως υπογράμμισε, η διαπραγμάτευση για την επιστροφή των Γλυπτών είναι πολύ δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, ενώ αναφερόμενη στην πληθώρα ξένων δημοσιευμάτων για το θέμα το προηγούμενο διάστημα, τόνισε ότι «όταν μια στρατηγική διαπραγμάτευσης ανακοινώνεται, παύει να ισχύει». Η Ελλάδα, συμπλήρωσε η κυρία Μενδώνη, θα συνεχίσει να πιέζει για το δίκαιο του αιτήματός της, έχοντας τις κόκκινες γραμμές της, «τις οποίες ακολουθεί με ιδιαίτερη συνέπεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή