Μάρτυρας της αθηναϊκής ζωής μισό αιώνα τώρα

Μάρτυρας της αθηναϊκής ζωής μισό αιώνα τώρα

Η Ελλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου μας έχει κληροδοτήσει έναν κόσμο, αναγνωρίσιμο και ιδιαίτερο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου μας έχει κληροδοτήσει έναν κόσμο, αναγνωρίσιμο και ιδιαίτερο. Σε ένα διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα, η Ελλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου έχει αποθησαυρίσει με τα σκίτσα της το πολιτιστικό αποτύπωμα της χώρας. Δεν υπήρχε παράσταση ή συναυλία χωρίς την Ελλη να σκιτσάρει…

Με το μπλοκάκι της στα χέρια, η φιγούρα της ξεχώριζε πάντα σε αναρίθμητες περιπτώσεις όπου ανέβλυζε η τέχνη και το πνεύμα. Ηταν πανταχού παρούσα και τώρα, έχει την ικανοποίηση να κοιτά προς τα πίσω μια διαδρομή μοναδική για τα ελληνικά χρονικά.

Η ίδια στο διαμέρισμα – κιβωτό αναμνήσεων και κειμηλίων στο Παγκράτι, παραμένει μάρτυρας της αθηναϊκής ζωής σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο.

Ενα βιβλίο με τίτλο «Η Αθήνα της Ελλης» (εκδ. Ερμής) που έφτιαξε με αγάπη η αρχιτέκτων και μελετήτρια της Αθήνας, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη συγκεντρώνει τα αθηναϊκά σκίτσα της Ελλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου, ζωντανεμένα και πάλι. Αρμολογούνται σε μια νέα αφήγηση με την πένα της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη και τη βαθιά γνώση της για την Αθήνα. Η αμεσότητα του λόγου συμβαδίζει με τη χάρη του σκίτσου.

Η κομψότητα των σκίτσων της Ελλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου είναι γνωστή και από την πολυετή συνεργασία της με την «Καθημερινή», ήδη από τα χρόνια της Ελένης Βλάχου. Πολλοί αναγνώστες της εφημερίδας θα θυμούνται τα σκίτσα που δημοσιεύονταν στο «Σημειωματάριο» της Ελένης Μπίστικα και στις στήλες των κριτικών για το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.

Μάρτυρας της αθηναϊκής ζωής μισό αιώνα τώρα-1

Η ικανότητά της να σκιτσάρει συχνά στο ημίφως και υπό πίεση χρόνου (ιδίως όταν παλαιότερα έπρεπε να «καθαρογράψει» το σκίτσο και να το στείλει άμεσα στην εφημερίδα) έχει αφήσει ιστορία. Η Ελλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου είχε εντυπωσιακή ευχέρεια στην απόδοση κοστουμιών και σκηνικών και εν γένει ατμόσφαιρα, καθώς είχε σπουδάσει σκηνογραφία και ενδυματολογία.

Αλλά στο μικρό, πυκνό βιβλίο «Η Αθήνα της Ελλης», δοξάζεται η βαθιά σχέση με την πόλη. Η ίδια μεγάλωσε στο Ψυχικό και στην Αθήνα με τη ρίζα της Σμύρνης να ορίζει οικογενειακές καταβολές από την πλευρά του πατέρα της και της Κωνσταντινούπολης από την πλευρά της μητέρας της. Μεγάλωσε μέσα στα γράμματα, τη μουσική, τη δημοσιογραφία, τη λογοτεχνία.

Η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη μας προσκαλεί σε ένα σεργιάνισμα μνήμης, βιωμάτων και ιστορίας στην Αθήνα, με οδηγό τα αναρίθμητα σκίτσα κτιρίων, προσώπων και παραστάσεων που αποτελούν την «Αθήνα της Ελλης». Το Ηρώδειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ζάππειο, η Αθηναϊκή Τριλογία, τα νεοκλασικά μέγαρα αλλά και τα λαϊκά νεοκλασικά σπίτια, το Προεδρικό Μέγαρο, η Παλιά Βουλή, το Εθνικό Θέατρο, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, παρελαύνουν σε σκίτσα διανθισμένα από την ξενάγηση της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη.

Αυτό το βιβλίο-φυλαχτό κρύβει το κουβάρι του αθηναϊκού χάρτη που έφτιαξε με το πενάκι της δεκαετία τη δεκαετία η Ελλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, ένας χάρτης με διαδρομές που εξακτινώνονται στον χρόνο.

Μάρτυρας της αθηναϊκής ζωής μισό αιώνα τώρα-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή