Αγριες μέλισσες, αγριότερα φυτοφάρμακα

Αγριες μέλισσες, αγριότερα φυτοφάρμακα

Πριν από λίγους μήνες, συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη «Νέα συμφωνία για τους επικονιαστές», αναθεωρώντας την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Ε.Ε. του 2018

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγους μήνες, συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη «Νέα συμφωνία για τους επικονιαστές», αναθεωρώντας την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Ε.Ε. του 2018, η οποία προβλέπει μέτρα για την αναστροφή της μείωσης των άγριων εντόμων έως το 2030. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα στα δέκα είδη άγριων μελισσών απειλείται με εξαφάνιση, κι αυτό έχει ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο στην αγροτική παραγωγή, αλλά και στη βιοποικιλότητα.

Οπως έγινε γνωστό, λοιπόν, η Επιτροπή θα οριστικοποιήσει άμεσα τα σχέδια διατήρησης των απειλούμενων ειδών επικονιαστών, θα προσδιορίσει τους επικονιαστές που είναι χαρακτηριστικοί των οικοτόπων που προστατεύονται βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους, θα καταρτίσει σε συμφωνία με τα κράτη-μέλη σχέδιο δικτύου οικολογικών διαδρόμων για τους επικονιαστές. Επίσης, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα κάνει συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους στα φυτοφάρμακα, καθώς κάποια αυτά, όπως τα νεονικοτινοειδή, είναι επικίνδυνα για τους επικονιαστές.

Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει και με κάθε επισημότητα ανακοινώνει πολιτικές προστασίας των άγριων μελισσών, κράτη-μέλη σχεδίαζαν την εξαγωγή περισσότερων από 10.000 τόνων απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε ένα έτος, τα οποία σκοτώνουν τις μέλισσες. Τα φυτοφάρμακα είχαν ως προορισμό φτωχότερες κυρίως χώρες ή χώρες με χαλαρή περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα ευρήματα της έρευνας που έκαναν η Unearthed, η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα της Greenpeace Αγγλίας, και η ελβετική ΜΚΟ Public Eye έγιναν γνωστά ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Μελισσών –ήταν χθες, 20 Μαΐου– και είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται η πλήρης κλίμακα των εξαγωγών από την Ε.Ε. Η έρευνα έδειξε ότι οι εταιρείες σχεδίαζαν να εξάγουν 13.274 τόνους φυτοφαρμάκων με βάση τα νεονικοτινοειδή από 13 χώρες της Ε.Ε. το 2021.

Αν και δεν έγινε γνωστό πόσες ποσότητες εξήχθησαν τελικά, που σημαίνει ότι μπορεί να ήταν και περισσότερες, οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς με διαφορά ήταν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Αλλες χώρες με σημαντικές ποσότητες εξαγωγών είναι η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Δανία καθώς και η Ελλάδα.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σχεδόν η μισή ποσότητα είχε προορισμό τη Βραζιλία, χώρα που φιλοξενεί το 20% της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Αλλά τα λεφτά είναι πολλά και η Βραζιλία μακριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή