Η φετινή επέτειος Πικάσο αφορμή για εκθέσεις διεθνώς

Η φετινή επέτειος Πικάσο αφορμή για εκθέσεις διεθνώς

Στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης υπάρχει η πρόσκληση να γνωρίσουμε τον νεαρό Πικάσο

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης υπάρχει η πρόσκληση να γνωρίσουμε τον νεαρό Πικάσο. Η έκθεση «Ο Πικάσο στο Παρίσι σε νεαρή ηλικία» είναι η μύηση στο μυαλό μιας ιδιοφυΐας που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1881) και έγινε μάρτυρας της μετάβασης από τον ακαδημαϊσμό και τα πειράματα στη νέα τέχνη στα διάφορα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης. Η έκθεση στο Γκούγκενχαϊμ είναι μια εισαγωγή στην πορεία του Πικάσο αλλά και μια αυτόνομη εμπειρία μέσα στο σύμπαν του κόσμου του. Η επέτειος Πικάσο 1973-2023 (50 χρόνια από τον θάνατό του) είναι μια πρωτοβουλία του Εθνικού Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι (στον ρόλο του βασικού δανειστή και διοργανωτή) και του Μπερτράν Πικάσο, εγγονού του ζωγράφου και προέδρου του ισπανικού ιδρύματος για τον Πικάσο (FABA) και του Μουσείου Πικάσο στη Μάλαγα. Η επέτειος οργανώνεται και διαχέεται σε περίπου 50 εκθέσεις και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να ανανεωθεί το ενδιαφέρον αλλά και η γνώση για το έργο και την κληρονομιά του Πικάσο.

Οι διοργανώσεις ετέθησαν πάνω σε μια διμερή βάση, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, που δουλεύουν από κοινού για την παραγωγή όλων αυτών των διεθνών γεγονότων. Η επέτειος θα κορυφωθεί το φθινόπωρο του 2023 με ένα διεθνές συμπόσιο που θα συνδυαστεί με τα εγκαίνια του Κέντρου Μελέτης του Πικάσο στο Παρίσι. Από τώρα τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία του μεγάλου Εθνικού Μουσείου Πικάσο, εξέλιξη όσων υπάρχουν σήμερα. Στο Μουσείο του Ανθρώπου στο Παρίσι υπάρχει τώρα η έκθεση «Ο Πικάσο και η προϊστορία». Στις ΗΠΑ, στη Σάρλοτ, στο Μουσείο Μιντ μόλις τελείωσε η έκθεση «Τα τοπία του Πικάσο». Στο Ιδρυμα Μπελεγιέρ στη Βασιλεία ολοκληρώθηκε η έκθεση «Ο καλλιτέχνης και το μοντέλο του». Στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι, ο Πολ Σμιθ επιμελείται μια έκθεση για τον Πικάσο και το χρώμα. Στη Λα Κορούνια συνεχίζεται έκθεση για τον Πικάσο και το μπλε χρώμα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης υπάρχει η έκθεση «Ο Πικάσο και η αρχαιότητα». Στην Αντίμπ υπάρχει έκθεση για τα τελευταία χρόνια του, 1969-1972. Στη Μάλαγα, έμφαση στα γλυπτά του. Στο Πράδο, η συναρπαστική συνομιλία Πικάσο – Ελ Γκρέκο. Στο Μουσείο Ντιζάιν της Βαρκελώνης ανοίγει σύντομα έκθεση για τα κεραμικά του. Τα τοπία του Πικάσο θα εκτεθούν στο Μουσείο του Σιν-σινάτι… Και έπεται συνέχεια.

Ματιές στον κόσμο

Η φετινή επέτειος Πικάσο αφορμή για εκθέσεις διεθνώς-1
Φωτ. PALLANT HOUSE GALLERY

ΣΑΣΕΞ
Γκουέν Τζον
Στην πόλη Τσιτσέστερ του Σάσεξ, στην Αγγλία, η αίθουσα τέχνης Pallant House παρουσιάζει έκθεση με έργα της Ουαλλής ζωγράφου Γκουέν Τζον (1876-1939), ονομαστής για την ατμοσφαιρική τέχνη της. Για την Γκουέν Τζον επίσης εκδόθηκε πρόσφατα ένα ξεχωριστό βιβλίο από τον οίκο Thames & Hudson («Γκουέν Τζον. Ζωή και τέχνη στο Λονδίνο και στο Παρίσι»). Εζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι, όπου βίωσε τα μοντερνιστικά κινήματα του 20ού αιώνα, καλλιεργώντας το δικό της ιδίωμα.

Η φετινή επέτειος Πικάσο αφορμή για εκθέσεις διεθνώς-2
Φωτ. ANSELM KIEFER/ GEORGES PONCET

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ανσελμ Κίφερ
Επειτα από δέκα χρόνια, μια νέα έκθεση του Ανσελμ Κίφερ παρουσιάζεται στο Χονγκ Κονγκ, κέντρο της τέχνης για την Απω Ανατολή. Η έκθεση είναι μια παραγωγή της Gagosian και παρουσιάζει την ενότητα «Hortus Conclusus». Ο Κίφερ ενδιαφέρεται για προσεγγίσεις σε έννοιες όπως η δημιουργία, το χάος και η τάξη, η μνήμη και το κενό. Το φθινόπωρο θα επιστρέψει στη Λίλλη της Γαλλίας για να παρουσιάσει σε μια έκθεση τις φωτογραφίες του, που αποτελούν μία ακόμη σημαντική πτυχή του έργου του.

Η φετινή επέτειος Πικάσο αφορμή για εκθέσεις διεθνώς-3
Φωτ. HAUSER & WIRTH

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Τόμας Τζ. Πράις
Ο 42χρονος Βρετανός γλύπτης Τόμας Τζ. Πράις έχει ξεχωρίσει για τα μεγάλων διαστάσεων ρεαλιστικά γλυπτά του, τα οποία απεικονίζουν την ανθρώπινη μορφή με εντυπωσιακή αμεσότητα. Η νέα έκθεση με τα ατμοσφαιρικά έργα του γίνεται αυτήν την περίοδο (και έως τις 20/8) στο Λος Αντζελες, από τη διεθνή γκαλερί Hauser & Wirth, και είναι η πρώτη ατομική του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκθεση έχει τίτλο «Beyond Measure», με θέμα τους καθημερινούς ανθρώπους. 

Η φετινή επέτειος Πικάσο αφορμή για εκθέσεις διεθνώς-4
Φωτ. MUSEE D’ ORSAY

ΠΑΡΙΣΙ
Το Ορσέ εμπλουτίζεται
Το μουσείο Ορσέ στο Παρίσι εμπλουτίζει τις συλλογές του με αγορά δύο ακόμη έργων τέχνης του 19ου αιώνα. Τα αγόρασε από την αίθουσα τέχνης Gallery 19C του Τέξας στο ΤΕFAF του Μάαστριχτ. Πρόκειται για δύο θαυμάσια έργα με θέμα το παιδί. Το ένα υπογράφει ο Ζαν Λεόν Ζερόμ και έχει τίτλο «Παιδί με μάσκα» (φωτογραφία) και το άλλο ο Φερνάν Πελέζ και έχει τίτλο «Γλυκιά φτώχεια». Και τα δύο θα εκτεθούν στο μουσείο Ορσέ με άλλα έργα του 19ου αιώνα. 

Η φετινή επέτειος Πικάσο αφορμή για εκθέσεις διεθνώς-5
Φωτ. UNIT LONDON

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ρεξ Σάουθγουικ
Τα υποβλητικά, ρεαλιστικά, με την αίσθηση ενός γκράφικ νόβελ, έργα του Ρεξ Σάουθγουικ εκτίθενται στην γκαλερί Unit του Λονδίνου με συνδετικό τίτλο «Τοπία». Τα έργα του αφηγούνται τις εμπειρίες από το Παλμ Σπρινγκς, το οποίο τροφοδοτεί τη φαντασία του με βιώματα και εικόνες. Ο Ρεξ Σάουθγουικ αντλεί από την αμερικανική εμπειρία και παραδίδει έργα παράξενης ομορφιάς και εσωτερικής λάμψης. Η γκαλερί Unit στο Λονδίνο βρίσκεται στο Μέιφερ, στη Χάνοβερ Σκουέαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή