Γιώργος Λούκος: «Νιώθω δικαιωμένος»

Γιώργος Λούκος: «Νιώθω δικαιωμένος»

Η οκτάχρονη περιπέτεια του πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γ. Λούκου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια δικαστικής διερεύνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν κατηγορούμενο, όμως χθες το πρωί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών απεφάνθη: αθώωσε ομόφωνα τον Γιώργο Λούκο, τον πρώην πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2015 για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, να τον απομακρύνει από τη διοίκηση του οργανισμού.

«Σήμερα νιώθω δικαιωμένος», δήλωσε χθες ο Γιώργος Λούκος μέσω του συνηγόρου του, Ηλία Αναγνωστόπουλου, «και είμαι ευγνώμων στην ελληνική Δικαιοσύνη και στους αμέτρητους καλλιτέχνες, συνεργάτες και φίλους, που με αταλάντευτη πίστη και αμέριστη αγάπη στάθηκαν δίπλα μου αυτά τα οκτώ χρόνια της οδυνηρής περιπέτειάς μου».

Στην ίδια δήλωση, ο κ. Λούκος συνόψιζε την υπόθεση: «Στα τέλη του 2015», έλεγε, «πληροφορήθηκα από την “Εφημερίδα των Συντακτών” ότι ο τότε υπουργός Πολιτισμού με έπαυσε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ, με αφορμή ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα για εμπλοκή μου σε υπόθεση απιστίας. Είχα τότε αποστείλει επιστολή στον κ. υπουργό, στην οποία τόνιζα ότι είμαι περήφανος, γιατί στα δέκα χρόνια της θητείας μου δημιουργήσαμε έναν κόσμο ομορφιάς και αξίας εφάμιλλο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που κανένας λίβελλος δεν μπορεί να σβήσει».

Τι είχε συμβεί τότε; Η υπόθεση είχε ξεκινήσει έπειτα από δημοσίευμα που αναφερόταν σε πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο η «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» είχε χρεώσει το ελληνικό Δημόσιο με 2.700.000 ευρώ, λόγω κακοδιαχείρισης των πληρωμών των προμηθευτών του οργανισμού. Ειδικότερα, κάποιοι προμηθευτές, ενώ εκχωρούσαν σε τράπεζες τις απαιτήσεις τους από το φεστιβάλ, συνέχισαν να εξοφλούνται από τον οργανισμό, ο οποίος έτσι πλήρωνε για την ίδια υπηρεσία δύο φορές, με τη σπατάλη να συνεχίζεται επί Λούκου.

«Είμαι ευγνώμων στην ελληνική Δικαιοσύνη και στους αμέτρητους καλλιτέχνες, συνεργάτες και φίλους, που με αταλάντευτη πίστη στάθηκαν δίπλα μου», δήλωσε ο κ. Λούκος.

Σε ανακοίνωσή του, ο τότε υπουργός Πολιτισμού σημείωνε ότι, ανεξάρτητα από την εκτίμησή του για το έργο του Λούκου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν μπορούσε να μείνει στη θέση του όσο εκκρεμούσε η διερεύνηση της υπόθεσης. Ο Γιώργος Λούκος επαύθη από τα καθήκοντά του και απέστειλε στον Αριστείδη Μπαλτά μια επιστολή όπου εξηγούσε το πόσο καθυστερημένα ενημερώθηκε για την κακοδιαχείριση και πώς την αντιμετώπισε και έπειτα αντικαταστάθηκε από τον Γιαν Φαμπρ, του οποίου η θητεία τελείωσε πριν καν αρχίσει. Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Αρ. Μπαλτά, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση μέχρι να έχει συνολική εικόνα της απόφασης.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση, ο συνήγορος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, έκανε λόγο για μια δικαίωση «που άργησε να έρθει, αλλά είναι πλήρης για τον κ. Λούκο». Ερωτώμενος από την «Κ» πού κρίθηκε η υπόθεση, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε πως στο δικαστήριο έγινε φανερό ότι στο φεστιβάλ υπήρχαν τότε οργανωτικές αδυναμίες, με κυριότερη ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν συγχρόνως και πρόεδρος, χωρίς να υπάρχει οργανωμένη οικονομική υπηρεσία με δικό της προϊστάμενο, με αποτέλεσμα η λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών να είναι υποτυπώδης και ανεπαρκώς ελεγχόμενη. «Ηταν επίσης φανερό εξαρχής», πρόσθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, «ότι ένας άνθρωπος που ήρθε από το εξωτερικό, παραιτήθηκε από τις αποδοχές του στα μισά της θητείας του και προήγαγε το φεστιβάλ, δεν θα μπορούσε να κάνει απιστία εις βάρος του οργανισμού. Ηταν εκτός λογικής αυτή η εικασία».

Ψυχική οδύνη

«Δύο λέξεις μόνο: χαρά και συγκίνηση. Οκτώ ολόκληρα χρόνια περιμέναμε αυτή την αθωωτική απόφαση, όσοι και όσες ζήσαμε την ανιδιοτελή προσφορά του Γιώργου Λούκου στο Ελληνικό Φεστιβάλ και την τραυματική σπίλωση της προσωπικότητάς του. Μοιραζόμαστε τώρα μαζί του τη δικαίωση», είπε στην «Κ» η Δηώ Καγγελάρη, διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η οποία διατέλεσε σύμβουλος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του κ. Λούκου. Η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου σημείωσε πως «όλοι το ξέραμε ότι είναι αθώος ο Γιώργος Λούκος, αλλά περιμέναμε και την επίσημη δικαίωση. Ο άνθρωπος αυτός, που μόνο μας ευεργέτησε, υπέστη μια ψυχική οδύνη και έναν ηθικό διασυρμό που δεν αναπληρώνονται, ό,τι και αν κάνουμε. Περιμένω να δω αν θα υπάρξει και κάποια ηθική δικαίωσή του, αν μη τι άλλο, από την πολιτεία».

Τέλος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού «2023 Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», υπογράμμισε πως «η αθώωση του Γιώργου Λούκου διακόπτει –επιτέλους– μια περίοδο άκριτης ωμοφαγίας. Είναι μια απόφαση που προσπαθεί να ενταφιάσει ένα βαθύ όνειδος, το οποίο πλήγωσε βαθιά την εσωτερική αξιοπρέπεια μιας κοινωνίας και μάτωσε βάναυσα την ευγνωμοσύνη απέναντι σε έναν άνθρωπο που ανέταξε πραγματικά τον νέο ελληνικό πολιτισμό, επιστρέφοντας σε αυτόν μια χαμένη για χρόνια ευρωπαϊκή διάσταση και προορισμό. Επιτέλους, μια δικαστική απόφαση που, έστω και καθυστερημένα, είναι σαν να αναφωνεί το ίδιο το πληγωμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας: “Αγαπητέ κ. Γιώργο Λούκο, συγγνώμη!”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή