Στα Οσκαρ μέσω…Δράμας από φέτος οι μικρομηκάδες

Στα Οσκαρ μέσω…Δράμας από φέτος οι μικρομηκάδες

Η είδηση είναι γνωστή εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο οι συντελεστές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας την επανέλαβαν ξανά και ξανά, φανερά χαρούμενοι, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ενόψει της 46ης έκδοσης της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί 4-10 Σεπτεμβρίου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από φέτος η Δράμα πάει… Οσκαρ. Η είδηση είναι γνωστή εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο οι συντελεστές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας την επανέλαβαν ξανά και ξανά, φανερά χαρούμενοι, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ενόψει της 46ης έκδοσης της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί 4-10 Σεπτεμβρίου. Οι νικητές των δύο βασικών διαγωνιστικών τμημάτων (εθνικό και διεθνές) εκτός από τον Χρυσό Διόνυσο και το χρηματικό έπαθλο, θα πάρουν και την απευθείας πρόκριση στην οσκαρική λίστα. Οπως εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Σακαρίδης, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πολύ μεγάλης σημασίας καθώς ενισχύει το διεθνές ενδιαφέρον γύρω από τη διοργάνωση· ενδεικτικά ανέφερε πως από τις περίπου 3.000 ταινίες που υποβλήθηκαν φέτος, του χρόνου περιμένουμε ακόμα και 5.000 συμμετοχές.

Επειδή πάντως Φεστιβάλ Δράμας σημαίνει βασικά γνωριμία με τα καινούργια ταλέντα του ελληνικού κινηματογράφου, τον προσεχή Σεπτέμβριο πρόκειται να δούμε εκεί 67 ταινίες, στην πλειοψηφία τους νέων δημιουργών. Τριάντα πέντε από αυτές λαμβάνουν μέρος στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα: «Ταινίες που αγγίζουν βαθιά ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα, με έμφαση στη μοναχικότητα, την εγκατάλειψη, την κακοποίηση, την τοξική αρρενωπότητα. Η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας και ο σεξισμός καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών, ενώ οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, ο χωρισμός και η διαχείριση του πένθους μοιάζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους δημιουργούς μικρού μήκους», σύμφωνα με τον κ. Σακαρίδη.

Οι νικητές των δύο βασικών διαγωνιστικών τμημάτων του φεστιβάλ θα πάρουν και την απευθείας πρόκριση στην οσκαρική λίστα.

Το πρώτο βραβείο, που όπως είπαμε αποτελεί «εισιτήριο» και για τα Οσκαρ, θα απονείμει η επιτροπή του προέδρου, Λευτέρη Χαρίτου. Το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα Εθνικό Σπουδαστικό –σημαντικά ενισχυμένο φέτος–, ενώ για το Διεθνές Διαγωνιστικό και Σπουδαστικό, θα μάθουμε περισσότερα το επόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου είχαμε μερικές ακόμα σημαντικές ανακοινώσεις – διευκρινίσεις. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού, Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, μίλησε για την ένταξη της διοργάνωσης στο Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που θα διασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση με ποσά άνω των 800.000 ευρώ μέχρι και το 2025. Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Δεμερτζής, στάθηκε από την πλευρά του αρχικά στην έναρξη λειτουργίας του Προπτυχιακού Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του ΕΑΠ στην πόλη της Δράμας, «ένα όνειρο πολλών ετών που έγινε πράξη», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσο για το μέλλον, αυτό συνδέεται άρρηκτα με τη σταδιακή μεταφορά του φεστιβάλ σε καινούργιους χώρους που θα μπορούν να υποστηρίξουν και το μεγάλωμά του. Τελευταίο σχέδιο, το οποίο ανέφερε και ο κ. Δεμερτζής, είναι αυτό που προβλέπει την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη με τη «σύσταση και λειτουργία δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα». Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί και εδώ «ευεργέτη», προβλέποντας 7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από την ίδια πηγή άλλο 1,5 εκατ. ευρώ πρόκειται να διοχετευθεί στον εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου Ολύμπια, που αποτελούν τη σημερινή έδρα του φεστιβάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή