Ο Τομ Κρουζ στην τελευταία «Αποστολή»

Ο Τομ Κρουζ στην τελευταία «Αποστολή»

Ο Ιθαν Χαντ αυτή τη φορά πρέπει να σταματήσει την... τεχνητή νοημοσύνη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνη αποστολή: Θανάσιμη εκδίκηση (μέρος α΄) ★★★
ΔΡΑΣΗΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Μακουάρι
Ερμηνείες: Τομ Κρουζ, Χέιλι Ατγουελ, Βανέσα Κίρμπι

Η ταινία εστιάζει στη δράση και έχει τα πάντα: από βουτιά σε γκρεμό με μοτοσικλέτα μέχρι καταδίωξη στα στενά της Ρώμης με ένα Fiat 500. Εννοείται το παλιό!

Ο Τομ Κρουζ, ο σπουδαιότερος κινηματογραφικός ήρωας δράσης του καιρού μας, επιστρέφει για ένα ακόμη επεισόδιο της (σήμα κατατεθέν του) σειράς ταινιών «Επικίνδυνη αποστολή». Αυτή τη φορά μάλιστα πρόκειται μόνο για το πρώτο μέρος της «Θανάσιμης εκδίκησης», η οποία λέγεται πως ίσως και να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του επιτυχημένου franchise. Οπως και να έχει, τα πάντα εδώ ξεκινούν σε ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο δέχεται ξαφνική κυβερνοεπίθεση από κάποιον αόρατο εχθρό και εξουδετερώνεται. Η «Οντότητα», το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πίσω από το χτύπημα, απειλεί πλέον ολόκληρη την ανθρωπότητα· φυσικά, ο Ιθαν Χαντ και η ομάδα του αναλαμβάνουν να εντοπίσουν το καθοριστικό κλειδί που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή. Το ίδιο επιχειρούν μυστικές υπηρεσίες, αδίστακτοι έμποροι, αλλά και η ίδια η Οντότητα μέσω των ανθρώπων υπηρετών της.

Χωρίς κασκαντέρ

Αυτού του είδους οι ταινίες παράγονται θεωρητικά στον αυτόματο πιλότο από τον Κρουζ, ο οποίος ωστόσο φροντίζει κάθε φορά να βάζει νέες προκλήσεις στον εαυτό του προκειμένου να το κάνει πιο ενδιαφέρον, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους θεατές. Στο συγκεκριμένο φιλμ αυτό έχει να κάνει με το περίφημο σταντ, όπου ο πρωταγωνιστής, καβάλα σε μια μοτοσικλέτα, βουτά σε έναν γκρεμό βάθους 1.200 μέτρων προκειμένου να επιβιβαστεί σε ένα… τρένο. Ο Κρουζ γύρισε τη σκηνή μόνος, δίχως τη βοήθεια κασκαντέρ, και το αποτέλεσμα είναι πράγματι καθηλωτικό· παράλληλα αποτελεί μια πράξη σχεδόν συμβολική για τον τρόπο με τον οποίο ο 60χρονος σταρ αντιλαμβάνεται την κληρονομιά του στο σινεμά. Μέχρι βέβαια να φτάσουμε στη συγκεκριμένη κορύφωση, έχουν προηγηθεί πολλά ακόμη κυνηγητά, αψιμαχίες και παρ’ ολίγον καταστροφές, με φόντο κυρίως τις πανέμορφες πόλεις της Ρώμης και της Βενετίας. Στο πλευρό του ήρωα (και απέναντί του) θα βρεθούν ξανά παλιοί γνωστοί (Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Βανέσα Κίρμπι, Σάιμον Πεγκ) αλλά και η νεοφερμένη Γκρέις (Χέιλι Ατγουελ), μια αινιγματική κλέφτρα που, μεταξύ άλλων, θα του κλέψει και την καρδιά.

Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκεται και πάλι η δράση. Πότε μάλλον συνηθισμένη και πότε περισσότερο ευφάνταστη –όπως η τρελή καταδίωξη με ένα παλιό Fiat 500 στα στενά της Ρώμης–, παραμένει κατά κανόνα διασκεδαστική, φροντίζοντας να περάσουν οι σχεδόν τρεις ώρες της διάρκειας δίχως μεγάλο κόπο για τον θεατή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή