Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Νιάτα, ομορφιά και απελπισία στη Ριβιέρα

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Νιάτα, ομορφιά και απελπισία στη Ριβιέρα

«Καμουφλάζ». Το νεονουάρ του Νικολά Μπεντός στις νέες ταινίες της εβδομάδας

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμουφλάζ ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Νικολά Μπεντός
Ερμηνείες: Πιερ Νινέ, Μαρίν Βακτ, Ιζαμπέλ Ατζανί

Ενα νεονουάρ που εκτυλίσσεται κάτω από τον λαμπερό ήλιο της γαλλικής Ριβιέρας είναι η πιο ενδιαφέρουσα ταινία που έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Εκεί, ανάμεσα στον πλούτο και στην πολυτέλεια, ζει ο ωραίος Αντριέν, πρώην χορευτής που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την καριέρα του και νυν σύντροφος επί πληρωμή μιας μεσήλικης ντίβας του θεάτρου και του σινεμά. Σε ένα πάρτι θα γνωρίσει τη Μαργκό, μια πανέμορφη νεαρή γυναίκα, η οποία εκμεταλλεύεται επίσης τις σχέσεις της με πλούσιους κυρίους της περιοχής. Οι δυο τους ερωτεύονται κεραυνοβόλα και σύντομα βάζουν μπρος ένα καινούργιο σχέδιο εξαπάτησης –ενός εύπορου μεσίτη αυτή τη φορά– προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ο Νικολά Μπεντός του «Ραντεβού στην Μπελ Επόκ» παρουσιάζει εδώ μια πολύ διαφορετική ταινία, που διατηρεί μεν κάτι από την παιγνιώδη διάθεση της πρώτης, αλλά στοχεύει πολύ βαθύτερα, στη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων, που καθορίζονται είτε από το συμφέρον είτε από τις κάθε είδους ανασφάλειες. Εκτός των δύο βασικών ηρώων, οι οποίοι σφύζουν από νιάτα και ομορφιά –και απελπισία–, πολύ ενδιαφέροντες είναι και οι υπόλοιποι χαρακτήρες γύρω τους· μάλιστα είναι εκείνοι που αναζητούν περισσότερο την αληθινή αγάπη, παλεύοντας πια και ενάντια στον χρόνο.

Blue Jean ★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζόρτζια Οκλεϊ
Ερμηνείες: Ρόζι ΜακΓιούεν, Κέρι Χέις

Η πρωτοεμφανιζόμενη στις μεγάλου μήκους Τζόρτζια Οκλεϊ πραγματοποιεί ενδιαφέρον ντεμπούτο στέλνοντάς μας στη συντηρητική Βρετανία της δεκαετίας του 1980. Εκεί, την ώρα που η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ ψηφίζει νόμους που στιγματίζουν τα ομοφυλόφιλα άτομα, μια καθηγήτρια γυμναστικής αναγκάζεται να ζει διπλή ζωή προκειμένου να αποφύγει την κατακραυγή. Η έλευση, ωστόσο, μιας καινούργιας μαθήτριας θα ανατρέψει τις ισορροπίες και θα πιέσει την Τζιν να πάρει αποφάσεις. Η Οκλεϊ βρίσκει μια υπέροχη πρωταγωνίστρια στο πρόσωπο της Ρόζι ΜακΓιούεν, η οποία παραδίδει αφοσιωμένη ερμηνεία στον ρόλο μιας κοπέλας που νιώθει τις κοινωνικές συμβάσεις να βαραίνουν όλο και περισσότερο πάνω της, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Από αισθητικής πλευράς, η φωτογραφία διαθέτει μια ευπρόσδεκτη ’80s «πατίνα» που προσδίδει αυθεντικότητα· από την άλλη, δεν μπορούν να αγνοηθούν οι αρκετές επαναλήψεις και ο ρυθμός που ενίοτε χάνεται, σε ένα φιλμ μάλιστα το οποίο έχει να εξυπηρετήσει ένα και μόνο θέμα.

Τμήμα απολεσθέντων Μαδρίτης ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Χόρχε Δοράδο
Ερμηνείες: Αλβαρο Μόρτε, Τσίνα Σουάρες

Από την Ισπανία μάς έρχεται ένα από τα συνηθισμένα πια καλοκαιρινά θρίλερ, με πρωταγωνιστή τον περίφημο «Προφεσόρ» του τηλεοπτικού «La Casa de Papel». Ο Αλβαρο Μόρτε υποδύεται τον Μάριο, έναν μοναχικό αποθηκάριο του τμήματος απολεσθέντων της Μαδρίτης, ο οποίος θα κάνει μια μακάβρια ανακάλυψη. Αποφασισμένος να μάθει περισσότερα σχετικά με την υπόθεση, θα φτάσει στα ίχνη της Σάρα, μιας όμορφης νεαρής κοπέλας εγκλωβισμένης σε ένα κύκλωμα τράφικινγκ. Το φιλμ του Χόρχε Δοράδο ξεδιπλώνει ικανοποιητικά τη δράση του, αν και οι στροφές της πλοκής δεν είναι πάντα πειστικές. Ο πρωταγωνιστής του αποτελεί από μόνος του πόλο έλξης, το ίδιο και η γενικότερη ατμόσφαιρα, όμως αυτά δεν αρκούν για να καλύψουν τις σεναριακές αδυναμίες, που τελικά οδηγούν και σε ένα μάλλον βεβιασμένο φινάλε.

Ο Θεός είναι μια σφαίρα ★★
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Νικ Κασσαβέτης
Ερμηνείες: Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου,
Μάικα Μονρό

Ο γιος του Τζον Κασσαβέτη, Νικ, σκηνοθετεί ένα σκοτεινό θρίλερ με σπλάτερ στοιχεία και πρωταγωνιστή τον Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου του «Game of Thrones». Ενας αστυνομικός βλέπει την πρώην σύζυγό του να δολοφονείται άγρια και την έφηβη κόρη του να απάγεται από μια ακραία παραθρησκευτική σέχτα. Μετά τις άκαρπες προσπάθειες των συναδέλφων του, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με μόνη σύμμαχο μια νεαρή κοπέλα (Μάικα Μονρό) που υπήρξε στο παρελθόν μέλος της οργάνωσης. Γρήγοροι ρυθμοί, αρκετό στυλ αλλά και ανυπόφορη σχηματικότητα και στερεότυπα είναι τα συστατικά ενός φιλμ, που θα μπορούσε πάντως να αποτελεί απολαυστικό b-movie άλλης εποχής, αν αποφάσιζε να τολμήσει λίγο περισσότερο.

Μπαμπάς να σου πετύχει… ★★
ΚΩΜΩΔΙΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Λάουρα Τερούσο
Ερμηνείες: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Σεμπάστιαν Μανισκάλκο

Ο ιταλικής καταγωγής αυτοσχεδιαστικός κωμικός Σεμπάστιαν Μανισκάλκο ενώνει τις δυνάμεις του με τον σπουδαίο Ρόμπερτ ντε Νίρο για μια οικογενειακή κωμωδία δίχως μεγάλες εκπλήξεις. Ο Σεμπάστιαν προσπαθεί να εντυπωσιάσει τα μελλοντικά πεθερικά του, περνώντας ένα Σαββατοκύριακο στην οικογενειακή τους έπαυλη. Μαζί του ωστόσο θα καταφθάσει και ο μετανάστης, κομμωτής πατέρας του, με τη διαμονή τους εκεί να εξελίσσεται σε κανονική πολιτισμική σύγκρουση. Ενα αρκετά αστείο αλλά και γεμάτο κλισέ σενάριο ορίζει το ταβάνι ενός φιλμ το οποίο ποντάρει ξεκάθαρα στη λάμψη των πρωταγωνιστών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή