Home cinema: Ο επικίνδυνος κόσμος της ελεύθερης κατάδυσης

Home cinema: Ο επικίνδυνος κόσμος της ελεύθερης κατάδυσης

Εδώ παρακολουθούμε τις ιστορίες δύο διαφορετικών ανθρώπων, οι ζωές των οποίων, σχεδόν σαν από σχέδιο της μοίρας, θα συναντηθούν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο βαθιά ανάσα ★★★½
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Λόρα ΜακΓκαν
Εμφανίζονται: Αλέσια Ζεκίνι, Στίβεν Κίναν

Ενα απροσδόκητο διαμαντάκι μάς έρχεται από το Netflix για να μας στείλει στον συναρπαστικό όσο και επικίνδυνο κόσμο της ελεύθερης κατάδυσης.

Εδώ παρακολουθούμε τις ιστορίες δύο διαφορετικών ανθρώπων, οι ζωές των οποίων, σχεδόν σαν από σχέδιο της μοίρας, θα συναντηθούν. Η Ιταλίδα Αλέσια Ζεκίνι, πρωταθλήτρια των ελεύθερων καταδύσεων, κυνηγά τα «άπιαστα» παγκόσμια ρεκόρ του προτύπου της, πηγαίνοντας όλο και πιο βαθιά και ρισκάροντας τη ζωή της. Ο Ιρλανδός Στίβεν Κίναν, από την άλλη, είναι αμετανόητος εξερευνητής της φύσης και από τους κορυφαίους διασώστες παγκοσμίως στον χώρο των καταδύσεων. Οι δυο τους θα συναντηθούν και θα ερωτευθούν στο πλαίσιο ενός τρομερά απαιτητικού αγώνα, που φέρνει αθλητές και διοργανωτές στα όριά τους.

Η σκηνοθέτις Λόρα ΜακΓκαν σχεδιάζει προσεκτικά την αφήγησή της, με τρόπο που αυτή μεταμορφώνεται από ενδιαφέρουσα καταγραφή του ιδιαίτερου μικρόκοσμου των ελεύθερων καταδύσεων σε κανονικό αγωνιώδες θρίλερ στο τελευταίο κομμάτι της.

Παρακολουθώντας ανθρώπους που δοκιμάζουν το σύνορο του θανάτου ξανά και ξανά, αναρωτιέται κανείς για τα κίνητρα και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις ενός τέτοιου σπορ. Η γοητεία της απόλυτης βουτιάς μπλέκεται με τον τρόμο, καθώς το απόλυτα συγκινητικό φινάλε πλησιάζει για να ολοκληρώσει μια αληθινή ιστορία που θα μπορούσε να έχει βγει από τα πιο επιτυχημένα σενάρια του Χόλιγουντ.

Το μενού ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Μάιλοντ
Ερμηνείες: Ρέιφ Φάινς, Ανια Τέιλορ-Τζόι

Home cinema: Ο επικίνδυνος κόσμος της ελεύθερης κατάδυσης-1
Στο «Μενού» (Disney+), η βιομηχανία της πολυτελούς εστίασης μπαίνει στο στόχαστρο και πυροβολείται ανελέητα.

Από την πλατφόρμα του Disney+ επιλέγουμε την αιχμηρή σάτιρα του Μαρκ Μάιλοντ («Succession»), που καταπιάνεται με τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας. Ενα νεαρό ζευγάρι (Νίκολας Χουλτ, Ανια Τέιλορ-Τζόι) επιβιβάζεται σε μια θαλαμηγό μαζί με λίγους ακόμη εκλεκτούς επιβάτες με προορισμό ένα απομακρυσμένο νησί. Εκεί βρίσκεται το πολυτελές εστιατόριο ενός κορυφαίου σεφ (Ρέιφ Φάινς), ο οποίος έχει ετοιμάσει ένα μενού γεμάτο τρομακτικές εκπλήξεις για τους καλεσμένους του.

Η ταινία του Μάιλοντ είναι γοητευτικά στυλιζαρισμένη, βάζοντάς μας στην απειλητική ατμόσφαιρα μιας καταιγίδας που ετοιμάζεται να ξεσπάσει. Πράγματι, αυτό συμβαίνει στο δεύτερο κομμάτι, εκεί όπου οι πελάτες, σχεδόν όλοι τους πλούσιοι και ισχυροί, αντιλαμβάνονται πως βρίσκονται στο έλεος του εκκεντρικού σεφ.

Τον τελευταίο υποδύεται πειστικά ο Ρέιφ Φάινς, σε ένα φιλμ που έχει, πάντως, πολύ έντονα στοιχεία μαύρης κωμωδίας, καθώς η βιομηχανία της πολυτελούς εστίασης –και όχι μόνο– μπαίνει στο στόχαστρο και πυροβολείται ανελέητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή