Από το Μπούρτζι έως τη Μονεμβασιά ανατέλλει μια νέα εποχή

Από το Μπούρτζι έως τη Μονεμβασιά ανατέλλει μια νέα εποχή

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Ναύπλιο να είναι συχνά στο προσκήνιο, αλλά εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει μια επιπλέον αφορμή για να επισκεφθείτε την καλύτερα διατηρημένη πόλη της παλαιάς Ελλάδας. Νοτιότερα, στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, άλλο ένα αυθεντικό κομμάτι πελοποννησιακής γης και ιστορίας, σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο αυτόν τον ευλογημένο τόπο στα ανατολικά παράλια της Λακωνίας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το μεγάλο νέο είναι ότι το Μπούρτζι είναι εδώ και λίγες ημέρες (από τις 5 Αυγούστου) ξανά επισκέψιμο ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Το πιστοποίησε η σαββατιάτικη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία ανάμεσα σε άλλα δήλωσε ότι είναι μεγάλη ικανοποίηση για την οικογένεια του ΥΠΠΟ η αποκατάσταση και η απόδοση της καστρονησίδας στο κοινό. «Μετά από δεκαετίες σιωπής και ερήμωσης, το Μπούρτζι άριστα αποκαταστημένο, με λειτουργική χρήση, αποδίδεται στο κοινό και στους επισκέπτες του.

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 2.785.000 ευρώ, αποκαταστάθηκε κατά τρόπο υποδειγματικό». Στους προμαχώνες έχει δημιουργηθεί μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο. Διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του χώρου εστίασης, ενώ στον βόρειο τομέα ανακατασκευάστηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίσθηκε η απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ και γενικά των εμποδιζόμενων ατόμων, με την κατασκευή ενός αναβατορίου που επιτρέπει την πρόσβαση στο πρώτο επίπεδο του φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του και αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του, ως μνήμη της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου ως ξενοδοχείου. Υπενθυμίζεται ότι το Μπούρτζι, χαρακτηριστικό οχυρωματικό έργο της Α΄ Ενετοκρατίας (1471-1477), λειτούργησε ως ξενοδοχείο από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στη συνέχεια το ανέλαβε ο ΕΟΤ και το μετέτρεψε σε αναψυκτήριο και εστιατόριο. Λειτούργησε έτσι έως περίπου το 1997 και μετά έκλεισε εντελώς. Από το 1997 έως το 2014 το μνημείο ερείπωνε σταδιακά…

Από το Μπούρτζι έως τη Μονεμβασιά ανατέλλει μια νέα εποχή-1
Η χάραξη του νέου τελεφερίκ στον Βράχο της Μονεμβασιάς (με κόκκινο χρώμα) είναι έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με κίτρινο σημειώνεται η περιοχή διαδρομών.

Καλά νέα μας έρχονται και από τη Μονεμβασιά. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό τη Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων για έργα πολιτισμού στην περιοχή, που ανέρχονται σε 8.000.000 ευρώ. Η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μονεμβασίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ «Πάρνωνας» προβλέπει την κατασκευή τελεφερίκ που θα συνδέει την Ανω με την Κάτω Πόλη της Μονεμβασιάς και την επίσημη εκκίνηση των εργασιών για άλλα δύο εμβληματικά έργα πολιτισμού: τον φωτισμό των τειχών και του Βράχου της Μονεμβασιάς και τη μετατροπή της οικίας του Γιάννη Ρίτσου σε μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο Ελληνα ποιητή.

Το έργο του τελεφερίκ αφορά την εξασφάλιση της πρόσβασης εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην Ανω Πόλη της Μονεμβασιάς, αλλά και την ταχύτερη προσέγγιση σε αυτή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT