Κόντρα ΥΠΠΟ και Συλλόγου Αρχαιολόγων

Κόντρα ΥΠΠΟ και Συλλόγου Αρχαιολόγων

Ανακαλούνται οι πρότερες αποφάσεις παραχώρησης του κτιρίου στην Ερμού για λόγους «παράβασης» και «δημοσίου συμφέροντος»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο επεισόδιο στη σύγκρουση του ΥΠΠΟ με την ηγεσία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου να παύσει την παραχώρηση του διατηρητέου ακινήτου της οδού Ερμού 134-136, στο οποίο ο ΣΕΑ στεγάζει τα γραφεία του από το 1982, με αφορμή μια ανοιχτή εκδήλωση του συλλόγου για το ναυάγιο της Πύλου τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΠΟ που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, ο ΣΕΑ υποχρεούται να αποχωρήσει από το ακίνητο στο Θησείο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, καθώς ανακαλούνται οι πρότερες αποφάσεις παραχώρησης του κτιρίου για λόγους «παράβασής» τους και «δημοσίου συμφέροντος».

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «ο ΣΕΑ προς τον οποίο και μόνο παραχωρήθηκε η χρήση του ακινήτου, κατήρτισε, καθ’ ομολογία του ιδίου, έγγραφη συμφωνία με τρίτα πρόσωπα, εκτός των μελών του και εκτός του προσωπικού του, με την οποία συμφωνία αυθαίρετα, χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση των εν λόγω αποφάσεων παραχώρησης, παραχώρησε περαιτέρω, προς τα τρίτα αυτά πρόσωπα, τη χρήση του χώρου», χωρίς, όπως σημειώνεται, την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. Αναφέρεται επίσης ότι στην ίδια εκδήλωση οι συμμετέχοντες καλούνταν σε «απαραίτητη συνεισφορά» ενώ δεν καταβλήθηκαν τα απαραίτητα τέλη στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Επιπλέον η εκδήλωση, κατά την απόφαση του υπουργείου, δεν συνδεόταν με τους καταστατικούς σκοπούς του συλλόγου και δεν είχε σχέση με την αρχαιολογία, τις τέχνες και τις επιστήμες. Σχετικά με τον όρο της παραχώρησης του ακινήτου το 1982 για τη στέγαση των γραφείων του συλλόγου, ο ΣΕΑ –σύμφωνα με την απόφαση– υποστήριξε ότι στη φράση «στέγαση των γραφείων» περιλαμβάνεται και το δικαίωμά του να παραχωρεί τον χώρο με τη σειρά του σε τρίτους για κοινωνική δραστηριότητα.

Στην απόφαση σημειώνεται ακόμη ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν λογίζεται ως συνδικαλιστικό σωματείο αλλά ως ένωση προσώπων – σωματείο του Αστικού Κώδικα και άρα η παραχώρηση ακινήτου για στέγαση γραφείων δεν είναι υποχρέωση του ΥΠΠΟ, αλλά αποτελεί «ευχέρεια» του υπουργείου. Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται πως εάν ο σύλλογος θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ακίνητο του υπουργείου θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παραχώρησης στην αρμόδια υπηρεσία έως τις 15 Σεπτεμβρίου, «εκθέτοντας το είδος και το εύρος της χρήσης που επιθυμεί». Σε απάντησή του, ο ΣΕΑ έκανε λόγο για «επίθεση στην ελευθερία λόγου και στη συνδικαλιστική ελευθερία», κατηγορεί το υπουργείο για «αυταρχισμό» με σκοπό να πλήξει τη δράση του συλλόγου και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Οι πέντε παρατάξεις που συναποτελούν το διοικητικό συμβούλιο «επισημαίνουν ότι το κτίριο του ΣΕΑ ήταν και είναι ανοιχτό σε κάθε δημοκρατική αντίληψη, σε κάθε δράση που προάγει τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό».

Την ανάκληση της απόφασης του ΥΠΠΟ ζήτησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ξεκάθαρο σήμα μηδενικής ανοχής στη διαφορετική άποψη και σε κάθε φωνή κριτική και είναι προφανές ότι με τέτοιες εκδικητικές ενέργειες η υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί να επιβάλει γενικό σιωπητήριο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT