Σε αναμονή, η μελέτη πυρόσβεσης της Moνής Οσίου Λουκά

Σε αναμονή, η μελέτη πυρόσβεσης της Moνής Οσίου Λουκά

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ευάλωτα και μείζονα μνημεία που μελετά η κοινή ομάδα εργασίας των υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας τους για τη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2021, είχε ενταχθεί η Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, πριν από την πυρκαγιά που την έπληξε το απόγευμα της Τετάρτης.

Εγγεγραμμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το ιστορικό μοναστήρι του 10ου αιώνα είναι γνωστό για τα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας ψηφιδωτά και την αρχιτεκτονική του. Είναι επίσης ένας από τους ευαίσθητους χώρους για τον οποίο το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με απάντησή του σε σχετικό ερώτημα της «Κ» (4.8.23), είχε προχωρήσει σε «επιμέρους ενέργειες» προληπτικής πυροπροστασίας, όπως έκτακτες αυτοψίες, έλεγχοι μελετών και συστημάτων πυρασφάλειας αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΥΚΚΠΠ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας εκπόνησε μελέτη πυρόσβεσης για τη Μονή του Οσίου Λουκά, η οποία κατόπιν ελέγχθηκε αρμοδίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έπειτα επικαιροποιήθηκε και, τελικά, «επίκειται η εισαγωγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο», ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Οσον αφορά τον απολογισμό των φθορών της Μονής του Οσίου Λουκά, πληροφορίες της «Κ» από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος αναφέρουν ότι το κελί του μοναχού Ιωάσαφ (19ος αιώνας), που βρίσκεται στο μοναστηριακό συγκρότημα και κάηκε από την πυρκαγιά της Τετάρτης, δεν περιείχε παλιές εικόνες, λείψανα ή άλλα κειμήλια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις ζημιές της περιοχής πέριξ του μοναστηριού περιλαμβάνεται και η καταστροφή του φυσικού του ελαιώνα και αμυγδαλεώνα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT