Ερωτας στα χρόνια του Ερντογάν

Ερωτας στα χρόνια του Ερντογάν

Ενα πολιτικό αφήγημα εκ των έσω –και μία ερωτική ιστορία– για όσα συνέβησαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην Τουρκία

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλωστές στην ημισέληνο
εκδ. οξύ, 2023, σελ. 157

Συμβαίνει κάποτε να συναντήσεις τον πραγματικό συνομιλητή της ζωής σου. Κάποιον με τον οποίο έχεις την ίδια ματιά, κοιτάζεις και βλέπεις από διαφορετική γωνία τα ίδια, μιλάς και συνεννοείσαι απλά, καίρια, ουσιαστικά, δεν ταυτίζεσαι, δεν διαφοροποιείσαι. Σε κάνει εσένα. Αναγνωρίζεις έναν καινούργιο εαυτό, διαφορετικό από κείνον που νόμιζες ότι έχεις, σε αφήνει να ανακαλύψεις και να φανερώσεις αυτό που πραγματικά είσαι. Αποτελεί πηγή χαράς, δύναμης, αυτοπεποίθησης, σου χαρίζει την αίσθηση του άτρωτου, κάνει το αδύνατο να μοιάζει, να είναι, το πιο εύκολο να συμβεί. Σας συνδέει ο έρωτας κι αφήνεσαι χωρίς δεύτερες σκέψεις, με τόλμη και άγνοια, πίστη κι ελπίδα. Μπορεί να γίνει αγάπη, μπορεί να χαθεί. Θα σε αλλάξει όμως για πάντα.

Δύο γυναίκες από διαφορετικούς κόσμους ερωτεύονται και ταξιδεύουν από το πάρκο Γκεζί μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ.

Η Σεβντά προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια της Τουρκίας, ακολουθεί την αυτονόητη πορεία των σπουδών, της επαγγελματικής ανέλιξης, του γάμου. Ασφαλής μέσα στην ταξική και διανοητική ανωτερότητά της, ζει στις γυάλες των ανέσεων, της πολυτέλειας, των αβίαστων επιλογών, καλύπτει με μια ντροπαλότητα τη σνομπ συμπεριφορά που τη χαρακτηρίζει. Ζει μια ήρεμη, μονότονη, επίπεδη ζωή, χωρίς εξάρσεις, το μόνιτορ της καθημερινότητάς της δείχνει μια ευθεία γραμμή, υπηρετεί με προσήλωση την ανάγκη της για καριέρα. Εχει παντρευτεί με απολύτως ορθολογική σκέψη τον ιδανικό για τη θέση της άνδρα, επιτυχημένο και διάσημο, που την αποδέχεται, την επιβεβαιώνει, την είχε ερωτευτεί και αγαπήσει. Εκείνη;

Φοράει τη μάσκα οξυγόνου, δεν μπορεί να αναπνεύσει, ο αέρας είναι λίγος, η αγωνία επιτείνει την κατάστασή της, ακολουθεί τις ιατρικές οδηγίες χωρίς πραγματική βούληση, το μυαλό της έχει παραιτηθεί. Ανοίγει το παράθυρο του σαλονιού της πολύ συχνά για να καπνίσει. Καπνίζει συνέχεια. Οπως σκέφτεται συνέχεια, όπως θυμάται, νοσταλγεί, πονάει συνέχεια. Είναι στο Κόμο, στην Ιταλία, αυτοεξόριστη. Εφυγε για να αποφύγει τη δίωξη του καθεστώτος, έγινε στόχος.

Φορούσε στενό τζιν, μια μπλούζα που άφηνε τα μπράτσα της έξω, είχε βραχνή μελωδική φωνή κι έναν ωκεανό από κατακόκκινα μακριά μαλλιά, όταν ήρθε να της πάρει συνέντευξη. Η Γκιουλιστάν. Ο κήπος των ρόδων. Θα πάρει από το χέρι τη Σεβντά και θα την οδηγήσει στον κήπο της, που περιέχει το Γκεζί και την εξέγερση, το Ντιγιάρμπακιρ και τι σημαίνει να είσαι γυναίκα δημοσιογράφος εκεί, τι σημαίνει να είσαι Κούρδος στην Τουρκία, τι σημαίνει να είσαι γυναίκα και να αγαπάς γυναίκα, τι σημαίνει ο έρωτας πέρα από το φύλο, πώς είναι να βλέπεις την αλήθεια ξαφνικά γύρω και μέσα σου. Οταν έφυγε κι εγκαταστάθηκε στο Κόμο, η Γκιουλιστάν ήρθε να τη δει ελάχιστες φορές, αλλά μιλούσαν, έστελναν μηνύματα, επικοινωνούσαν. Τώρα, όμως, της έστειλε ένα μήνυμα ότι θέλει χώρο και χρόνο. Προάγγελος χωρισμού. Αυτό βιώνει. Τη στέρηση, την απώλεια, τη σιωπή. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί να δουλέψει, σέρνεται μέσα στο σπίτι, το σώμα υποφέρει για αυτό που γεννά η ψυχή, που δεν είναι παρά μονάχα πόνος, διαρκής και οξύς. Υποφέρει που το κινητό μένει βουβό, το τσεκάρει συνέχεια, δεν την ενδιαφέρει να μιλήσει με κανέναν άλλον, δεν την ενδιαφέρει τίποτα, νιώθει ότι κόπηκε η κλωστή της ζωής της.

Ερωτας στα χρόνια του Ερντογάν-1

Κατάρρευση

Με μεγάλη ακρίβεια, με τραγικότητα κι ευαισθησία αποτυπώνεται από τον Αρεταίο η κατάρρευση, ψυχική και σωματική, που φέρνει η αίσθηση του χωρισμού, του τέλους της σχέσης, σε κείνον που δεν διάλεξε αυτή τη σιωπή κι ακόμη περισσότερο μένει εκκρεμής και περιμένει να μάθει αν είναι όντως το τέλος ή όχι. Η Σεβντά, μόνη σε ξένη χώρα, διωγμένη επειδή το μυαλό της άλλαξε ρότα κι οι ιδέες της έγιναν εχθρικές στους κρατούντες, ερωτευμένη με κείνην που της άλλαξε τη ζωή, παραδέρνει ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, στις σκέψεις και τις επιλογές της, δεν μετανιώνει για τίποτα. Μένει πιστή στον πραγματικό εαυτό της που ανακάλυψε χάρη στο σύμπαν που της φανέρωσε η Γκιουλιστάν, χάρη στην αγκαλιά και στα χάδια της. Και χαμογελά που επιτέλους στην οθόνη του κινητού εμφανίζεται ένα emoji καρδιάς. Ενα πολιτικό αφήγημα εκ των έσω για όσα συνέβησαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην Τουρκία, μια ερωτική ιστορία που τη γέννησαν και την όρισαν τα γεγονότα αυτά. Συμπλέκονται με συγκίνηση, σκληράδα, γενναιότητα και ειλικρίνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή