Τίλντα Σουίντον, Πάτι Σμιθ και Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη

Τίλντα Σουίντον, Πάτι Σμιθ και Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη

Δύο από τα ορόσημα της φετινής χρονιάς είναι η νέα στέγη του Αρχείου Καβάφη, στην Πλάκα, και η αποκατάσταση της οικίας του ποιητή στην Αλεξάνδρεια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δημοσιογραφικό δίλημμα με ποιον άξονα θα επιλέξει κανείς να μιλήσει για τον προγραμματισμό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στη σεζόν 2023-2024. Θα αρχίσει από την προσφορά του Onassis Culture στην κοινωνία με τις δωρεές, τις υποτροφίες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και τις συζητήσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, που φέτος θα αναλύσουν μεταξύ άλλων τον γάμο αλλά και τη χρήση ουσιών; Ή από τα μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα σαν την Τίλντα Σουίντον και την Πάτι Σμιθ, τις τολμηρές παραγωγές όπως αυτή του Σάιμον ΜακΜπέρνι και της κορυφαίας ομάδας Complicité, αλλά και τη νέα εικαστική – θεατρική δημιουργία του Ευριπίδη Λασκαρίδη;

Ή μήπως θα προτιμήσουμε τις αναπάντεχες συναντήσεις σαν και αυτή του Θεόδωρου Τερζόπουλου με Σάμιουελ Μπέκετ και του Γιάννη Αγγελάκα με τη ραψωδία λ της Οδύσσειας; Στα παραπάνω ενδιαφέροντα προσθέτουμε την ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής –ο Γιάννης Οικονομίδης έχει τη νέα του ταινία στο στάδιο της ανάπτυξης και ο Βασίλης Κεκάτος παρουσιάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία σε συμπαραγωγή του ιδρύματος– και τη συμμετοχή της πόλης στις πιο σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις της διεθνούς σκηνής – ο Λούκας Ταρκόφσκι επιστρέφει για μια εξάωρη περφόρμανς-πάρτι με τίτλο «Respublika» στη Μαλακάσα το επόμενο καλοκαίρι και νωρίτερα ξαναφέρνει το «Rohtko» του στην Κεντρική Σκηνή, ενώ το ONX studio γίνεται ένας κόμβος που συνδέει τη Νέα Υόρκη με την Ελλάδα μέσω XR.

Αυτό είναι το πολυσχιδές πολιτιστικό προφίλ της Στέγης, όπως χαϊδευτικά κι εν συντομία την ονομάζουν οι πολλοί φίλοι της, ενώ η φράση «όλα είναι πολιτισμός» θα μπορούσε να αποτελεί το μότο της. Οπως ανέφερε στην εισαγωγική σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του ιδρύματος, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, δύο είναι τα ορόσημα της προσεχούς σεζόν: τα εγκαίνια της νέας στέγης του Αρχείου Καβάφη στην οδό Φρυνίχου, στην Πλάκα, αλλά και της αποκατεστημένης Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, καθώς και η ολοκλήρωση του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Ετσι καλύπτονται οι τρεις πυλώνες δράσεων του ιδρύματος: πολιτισμός, παιδεία, υγεία.

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, υπογράμμισε στη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους τη σημασία της νέας στέγης του Αρχείου Καβάφη, αλλά και την πλήρη ψηφιοποίησή του ώστε να είναι εντελώς προσβάσιμο από όλους. Ανέφερε επίσης τους νέους χώρους που πρόκειται να φιλοξενήσουν τις δράσεις του Onassis Culture (η Στοά Ματάλα μέσα στη νέα χρονιά θα μετατραπεί σε μουσικό «εργαστήριο» και το κτίριο της Λεγάκη στην περιοχή του Ρέντη θα φιλοξενεί καλλιτεχνικές δράσεις) και μας ενημέρωσε ότι τα πολύ επιτυχημένα Plasmata θα επιστρέψουν σύντομα κοντά μας.

Ημερολογιακά, τη θεατρική σεζόν εγκαινιάζει σε λίγες ημέρες «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, ο οποίος επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς για τη βία και τον εθισμό μας στην εικόνα, ενώ λίγο αργότερα έρχεται η εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Λουκίας Αλαβάνου «Στο δρόμο προς τον Κολωνό», που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT