Βρετανικό Μουσείο: Ζητάει τη βοήθεια του κοινού για τα κλεμμένα

Βρετανικό Μουσείο: Ζητάει τη βοήθεια του κοινού για τα κλεμμένα

Στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου δημοσιεύονται φωτογραφίες κοσμημάτων και λίθων με παρόμοια τυπολογία και χαρακτηριστικά με αυτά που έχουν κλαπεί

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βοήθεια του κοινού ζητάει το Βρετανικό Μουσείο για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων μέσω μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που βγήκε χθες στον αέρα του Διαδικτύου. Εκεί δίνονται ορισμένες πληροφορίες για το είδος των αρχαιοτήτων που αγνοούνται, αλλά και πάλι χωρίς τις φωτογραφίες τους. Τα καλά νέα είναι ότι 60 αρχαιότητες έχουν επιστρέψει και επιπλέον 300, σύμφωνα με την ανακοίνωση του μουσείου, είναι στον δρόμο της επιστροφής. Υπάρχουν όμως περίπου 1.600 αντικείμενα που παραμένουν άφαντα.

Η πρωτοβουλία του μουσείου έρχεται μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των κλεμμένων αρχαιοτήτων στις 16 Αυγούστου, που έθεσε σοβαρό θέμα ασφαλείας και κόστισε τη θέση του διευθυντή του, Χάρτγουικ Φίσερ.

Από τη νέα ιστοσελίδα μαθαίνουμε ότι οι αρχαιότητες που αναζητούνται και προέρχονται κυρίως από τις ελληνικές και ρωμαϊκές συλλογές διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: κοσμήματα και (ημι)πολύτιμοι λίθοι που χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο ως διακοσμητικά στοιχεία ή ως σφραγιδόλιθοι που χρονολογούνται από το τέλος της Εποχής του Χαλκού (15ος-11ος αι. π.Χ.) μέχρι τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.

Το Βρετανικό Μουσείο δημοσίευσε φωτογραφίες κοσμημάτων και λίθων με παρόμοια τυπολογία και χαρακτηριστικά με αυτά που έχουν κλαπεί, ώστε σε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι έχουν πέσει στα χέρια του να τα επιστρέψει στο μουσείο μέσω ασφαλούς οδού. Ενδεικτικά, δημοσιοποιήθηκαν κοσμήματα με παραστάσεις του θεού Σάραπις και της θεάς Ισιδος, ενός πολεμιστή με διπλό πέλεκυ, ένα περιδέραιο με κεφαλές λιονταριών και χρυσά σκουλαρίκια από την Κύπρο κ.ά.

Το μουσείο ανακοίνωσε ακόμη ότι παρακολουθεί στενά την αγορά της τέχνης και ότι εκτός από τις αστυνομικές αρχές συνεργάζεται στενά και με την ιδιωτική βάση δεδομένων Art Loss Register, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο με 700.000 εγγραφές. Οι αρχαιότητες που αναζητούνται περιλαμβάνονται πλέον στη βάση δεδομένων και εάν εμφανιστούν στους ελέγχους που διενεργούνται θα ταυτοποιηθούν αμέσως. «Η προσέγγιση του Βρετανικού Μουσείου ισορροπεί με προσοχή ανάμεσα στην ανάγκη παροχής πληροφοριών στο κοινό για να βοηθήσει στις προσπάθειες ανάκτησης των αντικειμένων και στο γεγονός ότι οι πολλές λεπτομέρειες μπορεί να είναι επικίνδυνες σε όσους θα μπορούσαν να ενεργήσουν κακοπροαίρετα», δήλωσε ο Τζέιμς Ράτκλιφ, διευθυντής ανακτήσεων του Art Loss Register. Ο ίδιος συγκαταλέγεται μαζί με άλλους ειδικούς σε μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάκτηση των αρχαιοτήτων.

Σχολιάζοντας στην «Κ» την πρωτοβουλία του Βρετανικού Μουσείου, ο ερευνητής κλεμμένων έργων τέχνης Κρίστοφερ Μαρινέλο τονίζει ότι η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με λάθος προσέγγιση. «Πρέπει οπωσδήποτε να δημοσιεύσουν φωτογραφίες των αρχαιοτήτων που ξέρουν ότι έχουν κλαπεί και ίσως να προσφέρουν μια αμοιβή για όποιον μπορεί να αγόρασε κάτι καλοπροαίρετα πριν ανακοινωθεί η κλοπή από το μουσείο», επισημαίνει ο κ. Μαρινέλο, ο οποίος προσθέτει ότι τώρα θα σπαταλήσουν πολύ χρόνο ελέγχοντας πάσα μία ειδοποίηση, που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT