Πληρώθηκε για δύο έργα τέχνης, παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες – Τώρα αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα

Πληρώθηκε για δύο έργα τέχνης, παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες – Τώρα αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα

Μια νομική διένεξη βγαλμένη από τηλεοπτική παρωδία μαίνεται εδώ και δύο χρόνια μεταξύ ενός μουσείου και ενός καλλιτέχνη που παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες για έκθεση.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις είχε προκαλέσει προ δύο ετών Δανός καλλιτέχνης που παρέδωσε σε μουσείο έναντι αδράς αμοιβής δύο… λευκούς καμβάδες υπό τον τίτλο «Πάρε το χρήμα και τρέξε», με την υπόθεση που θυμίζει τηλεοπτική παρωδία να φτάνει έως σήμερα. 

Δανέζικο δικαστήριο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα πως ο Χάανινγκ θα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα, πάνω από 65.000 δολάρια, στο Kunsten Museum για αθέτηση συμβολαίου. Χθες, ο δικηγόρος του καλλιτέχνη γνωστοποίησε πως ο καλλιτέχνης ασκεί έφεση στην απόφαση, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω. 

Το χρονικό 

Το 2021, το μουσείο Τέχνης στο Άαλμποργκ είχε ζητήσει από τον Γενς Χάνινγκ να φιλοτεχνήσει ένα έργο για την έκθεση «Work It Out» με θέμα τις εργασιακές συνθήκες. Ειδικότερα, το μουσείο είχε αναθέσει στον Χάανινγκ να αναδημιουργήσει δύο προηγούμενα έργα του όπου, με χαρτονομίσματα επικολλημένα σε καμβάδες, θα έκανε μνεία στον μέσο ετήσιο μισθό σε Δανία και Αυστρία. 

Για αυτήν την ανάθεση, ο Χάανινγκ είχε λάβει 492,549 κορώνες (69,894 δολάρια) που θα αξιοποιούνταν στη φιλοτέχνηση των δύο έργων, καθώς και άλλα 3.900 δολάρια ως αμοιβή για τον καλλιτεχνικό του κόπο.  

Αντί για τις ρέπλικες που είχε υποσχεθεί, όμως, ο Χάανινγκ παρέδωσε δύο μεγάλους λευκούς καμβάδες, λέγοντας πως το έργο αντανακλούσε την (τότε) τρέχουσα οικονομική του κατάσταση και γι’αυτό κράτησε τα χρήματα. 

Καθώς το συμβόλαιο μεταξύ μουσείου και καλλιτέχνη όριζε πως τα χαρτονομίσματα είχαν αποδοθεί μόνο προσωρινώς και θα επιστρέφονταν μετά το πέρας της έκθεσης, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος αξίωσαν την επιστροφή των χρημάτων. Ωστόσο ο 58χρονος Δανός αρνήθηκε την επιστροφή, επιμένοντας πως είχε παράξει καλλιτεχνικό έργο. Έτσι, το μουσείο προχώρησε σε νομικά μέτρα.

Στην απόφασή του της 18ης Σεπτεμβρίου, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κοπεγχάγης αποφάσισε ότι ο Χάανινγκ θα μπορούσε να κρατήσει 40.000 κορώνες (5.676 δολάρια) από το αρχικό ποσό, εν είδει καλλιτεχνικής αμοιβής, καθώς η έκθεση πραγματοποιήθηκε κανονικά, εκθέτοντας τους δύο άδειους καμβάδες. Ωστόσο, αξιώνει την επιστροφή του υπόλοιπου ποσού, κάτι που ο καλλιτέχνης και πάλι αρνείται μέσω της χθεσινής έφεσής του. 

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή