Home cinema: Ο θρύλος του Ταπί έρχεται στο Netflix

Home cinema: Ο θρύλος του Ταπί έρχεται στο Netflix

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χίλιες ζωές του Μπερνάρ Ταπί
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023)
Δημιουργός: Ολιβιέ Ντεμανζέ, Τρίσταν Σέγκελα
Ερμηνείες: Λορέν Λαφίτ, Ζοζεφίν Ζαπί

Ο σχεδόν μυθιστορηματικός βίος του Γάλλου επιχειρηματία, πολιτικού, τραγουδιστή και… πολλά άλλα μεταφέρεται μυθοπλαστικά στην οθόνη, σε μια απολαυστική μίνι σειρά του Netflix. Ο ταλαντούχος ηθοποιός Λορέν Λαφίτ αναλαμβάνει με αφοσίωση την κεντρική ερμηνεία έχοντας να μπει στα παπούτσια μιας τρομερά πληθωρικής προσωπικότητας. Αρχικά βλέπουμε έναν Ταπί με καλλιτεχνικές βλέψεις να παρουσιάζει τον πρώτο του δίσκο· στη συνέχεια να προσπαθεί να βρει χρηματοδότες για τα φιλόδοξα επιχειρηματικά του σχέδια. Πρόσκαιρες επιτυχίες αλλά και παταγώδεις αποτυχίες θα τον οδηγήσουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις – από πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας μέχρι υπουργός της κυβέρνησης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η σειρά του Netflix μάς μεταφέρει (αρχικά) στα τέλη της δεκαετίας του 1960, εκεί όπου ο νεαρός Μπερνάρ Ταπί προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα έχοντας εξωφρενική πίστη στον εαυτό του. Γενικώς η απεικόνιση της εποχής είναι εδώ σχεδόν υποδειγματική, μαζί με ένα καλογραμμένο σενάριο, το οποίο καταφέρνει να σκιαγραφήσει τις διαφορετικές πλευρές του πρωταγωνιστή, παραμένοντας ταυτόχρονα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Φυσικά, το πιο γοητευτικό κομμάτι της ιστορίας έχει να κάνει με την αμφιλεγόμενη φύση του Ταπί, στην οποία πάντως η σειρά θα μπορούσε να εμβαθύνει και με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη.

Candelaria: ένα τραγούδι για την Αβάνα ★★★
ΔΡΑΜΑ (2017)
Σκηνοθεσία: Τζόνι Χέντριξ
Ερμηνείες: Βερόνικα Λιν, Αλντεν Νάιθ, Φιλίπ Χόχμαϊρ

Home cinema: Ο θρύλος του Ταπί έρχεται στο Netflix-1
Η Βερόνικα Λιν και ο Αλντεν Νάιθ πρωταγωνιστούν στο φιλμ «Candelaria: ένα τραγούδι για την Αβάνα», που παίζεται στην πλατφόρμα της ΕΡΤ. [NETFLIX]

Από την πλατφόρμα του Ertflix επιλέγουμε μια πολύ τρυφερή και ασυνήθιστη ιστορία αγάπης, η οποία εξελίσσεται με φόντο την Κούβα των αρχών της δεκαετίας του 1990. Με την οικονομία σε βαθιά κρίση, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αβάνας βρίσκεται στα όρια του λιμού. Ο Βίκτορ Ουγκό και η Καντελάρια είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι· δουλεύουν και οι δύο και ζουν φτωχικά, άτεκνοι, παρέα με 5-6 κοτόπουλα που μόλις έχουν βγει από το αυγό. Η καθημερινότητά τους θα διαταραχθεί όταν εκείνη θα βρει μια κάμερα ανάμεσα στα σεντόνια του ξενοδοχείου όπου εργάζεται. Εκείνος την κινηματογραφεί και ξαφνικά ανακαλύπτει ξανά όλα όσα τον έκαναν να την ερωτευθεί αρχικά. Ο σκηνοθέτης Τζόνι Χέντριξ («Choco») μπλέκει υπέροχα τη ρουτίνα του ζευγαριού, τις έγνοιες, τις γκρίνιες και τη χαρά τους με το γενικότερο κοινωνικό πορτρέτο μιας χώρας σε κρίση. Σε αυτό το φιλμ, ωστόσο, δεν χωρούν υπερβολές και μελοδραματισμοί – τα πάντα μοιάζει να καλύπτονται από μια γλυκιά αχλύ και την πατίνα του χρόνου, η οποία όμως δεν μπορεί να στερήσει το πάθος και την ασυγκράτητη επιθυμία των ανθρώπων για ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή