Home cinema: Ανατομία του ερωτικού πάθους και της απληστίας

Home cinema: Ανατομία του ερωτικού πάθους και της απληστίας

Μία από τις 2-3 κορυφαίες ταινίες ολόκληρης της φιλμογραφίας του Γούντι Αλεν κυκλοφορεί εδώ και μερικές μέρες στην πλατφόρμα του Cinobo

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Match Point ★★★★★
ΕΡΩΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2005)
Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν
Ερμηνείες: Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζόναθαν Ρις Μάγιερς

Μία από τις 2-3 κορυφαίες ταινίες ολόκληρης της φιλμογραφίας του Γούντι Αλεν κυκλοφορεί εδώ και μερικές μέρες στην πλατφόρμα του Cinobo. Ενας τυχοδιώκτης καθηγητής τένις (Τζόναθαν Ρις Μάγιερς) καταφέρνει να παντρευτεί την κόρη μιας αριστοκρατικής οικογένειας του Λονδίνου. Σχεδόν ταυτόχρονα ωστόσο συνάπτει ερωτικό δεσμό με την αρραβωνιαστικιά του αδελφού της συζύγου του (Σκάρλετ Γιόχανσον). Οταν η τελευταία μένει έγκυος, ο πρωταγωνιστής θα βρεθεί μπροστά σε τρομερά διλήμματα. Σε μια από τις ελάχιστες ταινίες του που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της κομεντί, ο Αλεν παραδίδει μια αριστοτεχνική ανατομία του ερωτικού πάθους, της απληστίας, της εμμονής και κυρίως της τυχαιότητας – των αστάθμητων παραγόντων δηλαδή, οι οποίοι συχνά αποδεικνύονται καθοριστικοί στις ζωές των ανθρώπων. Η Σκάρλετ Γιόχανσον, πιο γοητευτική από ποτέ, υποδύεται άψογα τη μοιραία γυναίκα σε ένα φιλμ που γενικά λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, τόσο από πλευράς ρυθμού όσο και δραματικού βάθους –συμβάλλει πολύ και η επιλογή της μουσικής– ώστε να κρατήσει καθηλωμένο τον θεατή μέχρι το τολμηρό φινάλε.

Ερπετά ★★★
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Γκραντ Σίνγκερ
Ερμηνείες: Μπενίσιο ντελ Τόρο, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ

Ο σκηνοθέτης διαφόρων διάσημων μουσικών βίντεο κλιπ (The Weeknd, Lorde κ.ά.) Γκραντ Σίνγκερ ενορχηστρώνει εδώ μια κλασική αστυνομική ιστορία για λογαριασμό του Netflix. Πρωταγωνιστής είναι ο Μπενίσιο ντελ Τόρο, στον ρόλο του Τομ Νίκολς, ενός έμπειρου αστυνομικού, ο οποίος καλείται να εξιχνιάσει την άγρια δολοφονία μιας νεαρής μεσίτριας. Οι υποψίες θα πέσουν αρχικά στον εύπορο σύντροφό της (Τζάστιν Τίμπερλεϊκ), ωστόσο η υπόθεση σύντομα θα περιπλακεί, καθώς και μερικοί ακόμα ύποπτοι μπαίνουν στο κάδρο. Ταυτόχρονα ο ντετέκτιβ αντιλαμβάνεται ότι αρκετά από όσα θεωρούσε δεδομένα στη ζωή του είναι σκέτες αυταπάτες.

Home cinema: Ανατομία του ερωτικού πάθους και της απληστίας-1
Ο Μπενίσιο ντελ Τόρο είναι αστυνομικός και προσπαθεί να εξιχνιάσει έναν φόνο στα «Ερπετά». [Cr. Daniel McFadden/Netflix]

Το ταλέντο και το στυλ του Ντελ Τόρο κάνουν σχεδόν όλη τη δουλειά, μαζί με ένα απλώς συμπαθητικό σενάριο που βασίζεται σε μερικές μάλλον αναμενόμενες ανατροπές. Οταν τα «ερπετά» του τίτλου πετούν το δέρμα τους ολόκληρη η φιλήσυχη, κατά τα άλλα, κοινότητα αναστατώνεται και μπαίνει σε κίνδυνο.

Ο Σίνγκερ δημιουργεί αρκετά πειστική ατμόσφαιρα, κρατώντας την κάμερά του δραστήρια και φανερώνοντας αρετές, ειδικά στις σκηνές δράσης, που σίγουρα σχετίζονται με την εμπειρία του στα βίντεο κλιπ. Η ταινία του συνολικά δεν έχει κάτι που να μην έχουμε ξαναδεί στο συγκεκριμένο είδος, ωστόσο κυλά απρόσκοπτα, δίχως να «δείχνει» τη διάρκειά της, που είναι άνω των δύο ωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή