Ο συλλέκτης Στέργιος Ζυγουλιάνος ακτινογραφεί την ιστορική Βέροια

Ο συλλέκτης Στέργιος Ζυγουλιάνος ακτινογραφεί την ιστορική Βέροια

Καλλιεργώντας με συνέπεια την αγάπη του για τη Βέροια, ο Στέργιος Ζυγουλιάνος εκθέτει ένα μέρος της πλούσιας συλλογής του για την ιστορία της πόλης του

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλλιεργώντας με συνέπεια την αγάπη του για τη Βέροια, ο Στέργιος Ζυγουλιάνος εκθέτει ένα μέρος της πλούσιας συλλογής του για την ιστορία της πόλης του. «Η συλλογή μου αποτελείται από φωτογραφίες της Βέροιας, έντυπα εποχής, κάποια μοναδικά βιβλία, χάρτες», λέει ο ίδιος. «Ολα αυτά είναι στην κατοχή μου μέσα από δημοπρασίες, από άλλους συλλέκτες που πλέον γνωρίζουν ότι με ενδιαφέρει αυτό το υλικό, από οικογενειακά αρχεία που σιγά σιγά αρχίζουν να τα μοιράζονται. Το ψηφιακό μου αρχείο είναι αρκετά μεγαλύτερο».

Η έκθεση με τίτλο «Βέροια μνήμες…» παρουσιάζεται στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας, και εντάσσεται στις Γιορτές της Πόλης «Ελευθέρια» (διάρκεια έως 30 Νοεμβρίου) με τη βοήθεια του δήμου. Είναι μια δυνατότητα που δίνεται στους επισκέπτες να δουν την παλαιά όψη της Βέροιας και να αναλογιστούν την ιστορική διαδρομή καθώς οι φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί καλύπτουν την περίοδο 1908-1955. Ο Στέργιος Ζυγουλιάνος άρχισε να συγκροτεί τη συλλογή του πριν από περίπου δέκα χρόνια. «Περιλαμβάνει κοντά στις 1.500 φωτογραφίες», λέει. Η παλαιότερη είναι του 1898 και οι πιο πρόσφατες της δεκαετίας του 1970. Είναι όλες πρωτότυπες. Ακόμη και οι νεότερες φωτογραφίες προκαλούν στοχασμό καθώς η Βέροια, όπως και όλες οι πόλεις της Ελλάδας, άλλαξαν θεαματικά τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο Στέργιος Ζυγουλιάνος, που αρθρογραφεί σε καθημερινή εφημερίδα της Βέροιας όπου διατηρεί στήλη, καθώς και σε πολιτιστική ιστοσελίδα της πόλης, είχε οργανώσει την πρώτη του έκθεση, το περασμένο καλοκαίρι, στο Σέλι, που είναι και ο τόπος της καταγωγής του, με φωτογραφίες της περιοχής. Μελετώντας την ιστορία της Ημαθίας, διευρύνει το εύρος της ματιάς του και συζητά το ενδεχόμενο να παρουσιάσει τη συλλογή και στην Αθήνα σε συνεργασία με τον εν Αθήναις Σύλλογο Βεροιέων.

Εκθεση με φωτογραφίες, έντυπα και οικογενειακά αρχεία μαρτυρούν τις αλλαγές στην πόλη της περιφέρειας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η έκθεση εστιάζει σε κτίρια ορόσημα της πόλης, ακόμη και πριν από την απελευθέρωση και αποκαλύπτει το αστικό τοπίο σε μια ιστορική διαδρομή. Οσοι γνωρίζουν την πόλη και έχουν βιώματα βλέπουν τις γειτονιές όπως ήταν κάποτε, ανάμεσά τους και η εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα, η Ελιά (χιονισμένη σε μία ατμοσφαιρική φωτογραφία), το Ρολόι, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, τα παλιά Δικαστήρια στις αρχές του 20ού αιώνα…

Θησαυροί

«Ανοίξτε τα συρτάρια σας, θα βρείτε θησαυρούς…», είχε πει ο Στέργιος Ζυγουλιάνος σε συνέντευξή του στη Δήμητρα Σμυρνή (faretra.info). «…Οι φωτογραφίες του σήμερα, θα είναι οι παλιές φωτογραφίες του αύριο. Είμαστε στον δρόμο, έχουμε το κινητό, είναι πολύ εύκολο να απαθανατίσουμε αυτό που μας κάνει εντύπωση. Εναν δρόμο, ένα σπίτι, τον άνθρωπο, την πόλη μας. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα πλούσιο αρχείο για το μέλλον». Η ενασχόλησή του με την πλούσια ιστορία της Βέροιας είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να προσφέρει ένας πολίτης στο σύνολο και στους μελλοντικούς ερευνητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή