Χορεύοντας μέχρι το τέλος της αγάπης

Χορεύοντας μέχρι το τέλος της αγάπης

Ενα σύμπαν που αντανακλά το έργο του τραγουδοποιού Λέοναρντ Κοέν εικονογραφεί η ομάδα Ballets Jazz Montréal

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν θέλεις εραστή/ Θα κάνω ό,τι μου ζητήσεις/ Κι αν θέλεις άλλου είδους αγάπη/ Θα φορέσω μάσκα/ Αν θέλεις σύντροφο, πιάσε μου το χέρι/ Αν θέλεις να με χτυπήσεις από θυμό/ Εδώ στέκομαι/ Είμαι ο άνθρωπός σου».

Το «I’m Your Man» είναι ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν, αξέχαστη μελωδία και στίχοι, μια μοναδική pop ερωτική εξομολόγηση. Aυτό και πολλά ακόμη από τα εμβληματικά τραγούδια του μουσικού, ερμηνευτή και ποιητή θα ζωντανέψουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής από την ομάδα σύγχρονου χορού Ballets Jazz Montréal (BJM) στην παράσταση «Dance Me».

«Προφανώς δεν πρόκειται για μια χορευτική μεταφορά των τραγουδιών», μας λέει ο χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης, με τον οποίο μιλάμε τηλεφωνικώς από το Παρίσι, όπου είναι εγκατεστημένος εδώ και χρόνια. Η συνεργασία του με το σχήμα BJM, μία από τις δημοφιλέστερες ομάδες χορού του Καναδά, η οποία ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, έχει πολύχρονο παρελθόν. Μάλιστα, η παράσταση «Cosmos» που χορογράφησε ο κ. Φωνιαδάκης πριν από μερικά χρόνια για τη συγκεκριμένη ομάδα, εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και ταξιδεμένες του ρεπερτορίου τους.

Χορεύοντας μέχρι το τέλος της αγάπης-1
Η ομάδα Ballets Jazz Montréal είναι από τις σημαντικότερες του Καναδά και ο Κοέν είχε δώσει ο ίδιος την άδεια να χρησιμοποιήσουν τραγούδια του ως πρώτη ύλη για τη μουσική αφήγηση της παράστασης «Dance Me». [Rolando Paolo Guerzoni, Teatro Comunale di Modena]

Στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», ωστόσο, το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα δούμε μια δημιουργία σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από το πλούσιο και πολυσήμαντο έργο του Κοέν, του πιο διακεκριμένου καλλιτεχνικού «τέκνου» του Μόντρεαλ. Η αρχική σύλληψη της παράστασης ανήκει στον Λουί Ρομπιτάιγ, χορευτή και καλλιτεχνικό διευθυντή των BJM έως το 2021. Η δραματουργία και σκηνογραφία είναι εμπνευσμένη από τον Ερίκ Ζαν, ενώ τη χορογραφία συνυπογράφουν τρεις διεθνείς χορογράφοι, ο «δικός μας» Φωνιαδάκης, η Αναμπελ Λόπεζ Οτσόα και ο Ισάν Ράστεμ. Ο καθένας τους πέτυχε με τον τρόπο του να σχηματίσει ένα σύμπαν που αντανακλά το έργο του Κοέν, όπου χορός, μουσική, φωτισμοί, σκηνικά και βίντεο συνδυάζονται σε μια εντυπωσιακή παραγωγή.

«Η σκηνοθεσία αποσκοπεί στο να δώσει έμφαση στην ευαισθησία του έργου του Κοέν», λέει ο Ελληνας διεθνής χορογράφος, «ένα εγχείρημα που με χαρά υποστήριξε εκείνος. Βρισκόταν εν ζωή όταν γεννήθηκε η ιδέα, και μάλιστα την αγκάλιασε θερμά, επειδή πάντοτε υποστήριζε την καλλιτεχνική δημιουργία της πόλης του», τονίζει.

«Η σκηνοθεσία αποσκοπεί στο να δώσει έμφαση στην ευαισθησία του έργου του», λέει ο χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης.

O Κοέν έφυγε ήρεμα και ξαφνικά ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2016, σε ηλικία 82 ετών, λίγο πριν από την πρώτη πρόβα της παράστασης. Δεν πρόλαβε να δει ποτέ να παίρνει σάρκα και οστά το έργο στο οποίο είχε δώσει τις ευλογίες του, παραχωρώντας στα BJM το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τραγούδια του ως πρώτη ύλη για τη μουσική αφήγηση.

Χορεύοντας μέχρι το τέλος της αγάπης-2
[Rolando Paolo Guerzoni, Teatro Comunale di Modena]

«Θα ήταν παρών στην πρεμιέρα», αναφέρει σε συνέντευξή του ο χορευτής των BJM Αντριου Μίκαϊλ στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Ηταν κανονισμένο να δει την παράσταση. Ετσι, από τη στιγμή που βρεθήκαμε στο στούντιο την πρώτη ημέρα, υπήρχε ένα φορτίο στους ώμους μας. Κληθήκαμε να τον εκπροσωπήσουμε και να παραδώσουμε στο κοινό κάτι ιδιαίτερο που θα τιμά τον Καναδά και τον καλλιτέχνη. Στην πρεμιέρα όμως –δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό– ήμασταν όλοι σε έναν κύκλο και νιώσαμε την παρουσία του Κοέν κοντά μας».

«Για όλους μας υπήρξε μεγάλη πρόκληση να χορογραφήσουμε το “Dance Me” και να συνεισφέρουμε με την αισθητική και την τεχνική μας στο όραμα του σκηνοθέτη», σχολιάζει ο κ. Φωνιαδάκης. «Οσο για μένα, θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρός στην Κρήτη, άκουγα στο walkman μου τα τραγούδια του Κοέν και αυτή η προσωπική ανάμνηση λειτούργησε μέσα μου».

H παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού Lifeline Hellas και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η συνέχιση του έργου προσφοράς σύγχρονων θερμοκοιτίδων στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», ένα έργο που υλοποιείται εδώ και δύο έτη σε κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, ο Lifeline Hellas έχει διαθέσει σε ελληνικά κρατικά νοσοκομεία πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ σε ιατρικό εξοπλισμό.

Στις 11 και 12 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή