Η ευρωπαϊκή τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο

Η ευρωπαϊκή τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο

Εργο μεγάλης πνοής είναι η επανέκθεση της πτέρυγας της ευρωπαϊκής τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργο μεγάλης πνοής είναι η επανέκθεση της πτέρυγας της ευρωπαϊκής τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Είναι έργο που απλώνεται σε 45 αίθουσες, στις οποίες μπορεί κανείς να θαυμάσει 700 έργα, όλα οργανωμένα εξαρχής, έπειτα από πέντε χρόνια προσεκτικού σχεδιασμού και εντατικών εργασιών.

Ο τεχνοκριτικός Τζέιμς Φαράγκο δημοσίευσε ένα μεγάλο άρθρο στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» και εστιάζει ανάμεσα σε άλλα και στην εντύπωση του φωτός. Ενα νέο φως διαχέει τις αίθουσες και αυτό γεννάει ένα πρωτόγνωρο βίωμα στους επισκέπτες. Και επιπλέον είναι ένα έργο που δείχνει τις δυνατότητες και τους στόχους που θέτουν τα μεγάλα μουσεία που απευθύνονται στους πολίτες όλου του κόσμου. Μια μεγάλη διαφορά στην έκθεση των έργων είναι το σκεπτικό της παρουσίασης.

Ως τώρα, το Μητροπολιτικό Μουσείο είχε επιλέξει τον καταμερισμό των έργων τέχνης σύμφωνα με τη λογική των εθνικών σχολών (ολλανδική, ιταλική, γαλλική, βρετανική, ισπανική τέχνη). Αυτό ίσχυε για παραπάνω από έναν αιώνα. Η επανέκθεση του 2023 (που σταδιακά παραδιδόταν από το 2020) καταργεί αυτή τη διαφοροποίηση και υιοθετεί τη χρονολογική σειρά από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια περιήγηση στην ιστορία της τέχνης και ένα ταξίδι στον χρόνο.

Αυτό όμως συμβαίνει με έναν τρόπο σύγχρονο, καθώς η χρονολογική σειρά διακόπτεται με απρόβλεπτες και αιφνιδιαστικές παρενθέσεις, όπως ένα έργο του Φράνσις Μπέικον κοντά σε έργα της πρώιμης Αναγέννησης. Οπως λέει ο Τζέιμς Φαράγκο, αυτή η επανέκθεση είναι μια νέα προσέγγιση και στη γεωγραφία, τη θρησκεία και στο ίδιο το μέσον της τέχνης.

Τα όρια της απαρχής της Αναγέννησης μετακινούνται, οι συγκατοικήσεις ενίοτε ξαφνιάζουν. Μπορεί κανείς να περιηγηθεί στις αχανείς αίθουσες με οδηγό μερικές σταθερές, που συνθέτουν και ως σύνοψη την πορεία της ευρωπαϊκής τέχνης. Οπως η αναζήτηση της εικόνας του Θεού στη θρησκευτική τέχνη της Ιταλίας τον 14ο αιώνα. Πολλοί οι θεματικοί άξονες: η ανάδυση της ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής στην Αναγέννηση. Ο πρώιμος καπιταλισμός από τον 16ο αιώνα στην Ολλανδία και στη Γερμανία. Οι λαϊκές αγορές, ο δημόσιος χώρος, οι γιορτές. Η επιρροή της Βενετίας, το καρναβάλι, η μανία για την Ιταλία. Η Βρετανική Αυτοκρατορία. Οι επιλογές είναι αναρίθμητες.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Στο αεροδρόμιο

Η ευρωπαϊκή τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο-1
[RIJKSMUSEUM]

Οκτώ πίνακες από το Rijksmuseum του Αμστερνταμ παρουσιάζονται σε θεματική έκθεση στο αεροδρόμιο Σίπολ. Με συνδετικό άξονα το φαγητό και τίτλο «Στρώνοντας το τραπέζι», η έκθεση εγκαινιάστηκε πρόσφατα και θα διαρκέσει έναν χρόνο. Κορυφαία έργα της ολλανδικής ζωγραφικής αφηγούνται καθημερινές συνήθειες στην Ολλανδία του 17ου αιώνα. Ανάμεσα στους ζωγράφους συγκαταλέγονται οι Γκαμπριέλ Μέτσου, Αμπραχαμ Μινιόν, Κορνέλος Ντούσαρτ (φωτογραφία, έργο του Ντάβιντ Tένιερς).

ΛΟΝΔΙΝΟ
Μάντλεν Κάρολ

Η ευρωπαϊκή τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο-2
[CHRISTIE’S]

Αυτό το πορτρέτο της διάσημης ηθοποιού τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 Μάντλεν Κάρολ φέρει την υπογραφή του επίσης διάσημου πορτρετίστα γαλαζοαίματων και διαφόρων προσωπικοτήτων, Φίλιπ Αλέξιους ντε Λαζλό. Η παρουσίασή του προκάλεσε αίσθηση λίγο πριν από τη δημοπράτησή του από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο. Το πορτρέτο είναι του 1935, όταν η Μάντλεν Κάρολ ήταν παντρεμένη με τον Φίλιπ Αστλεϊ. Δεν υπήρξε μόνον ωραία αλλά και σημαντική ηθοποιός, αγαπημένη και του Χίτσκοκ. 

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
Κήπος, ένα σύμβολο

Η ευρωπαϊκή τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο-3
[NATIONALMUSEET STOCKHOLM]

Η έκθεση (έως 7 Ιανουαρίου 2024) στο Εθνικό Μουσείο στη Στοκχόλμη έχει συνδετικό θεματικό άξονα τον κήπο, ως ιδέα, σύμβολο και εικόνα. Από τις πλούσιες συλλογές του, το περίφημο μουσείο της Στοκχόλμης ξετυλίγει μια ελκυστική περιήγηση μέσα από έργα τέχνης που διαπερνούν την παραγωγή έξι αιώνων. Στη φωτογραφία, ένα από τα έργα της έκθεσης, μια υδατογραφία με τίτλο «Η κληματαριά» (1884) του Καρλ Λάρσον, με την εξαιρετική συμβολή του στο κλίμα του 1900. 

ΠΑΡΙΣΙ
Η Αντιβασιλεία

Η ευρωπαϊκή τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο-4
[MUSEE CARNAVALET]

Στο μουσείο Καρναβαλέ, αφιερωμένο στην ιστορία του Παρισιού, η έκθεση για την Αντιβασιλεία (1715-1723) φωτίζει μια σχετικά λησμονημένη περίοδο, η οποία συχνά ταυτίζεται με την ανάδυση του Διαφωτισμού. Η Αντιβασιλεία ξεκίνησε μετά τον θάνατο του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και την ανάληψη του θρόνου από τον Δούκα της Ορλεάνης στον ρόλο του αντιβασιλέα. Η έκθεση μας μεταφέρει στο κλίμα αυτής της μεταβατικής εποχής, που υποδέχθηκε κάποιες ελευθερίες, ενδεικτικές των νέων ιδεών του 18ου αιώνα.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ
Αναμένοντας το νέο μουσείο

Η ευρωπαϊκή τέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο-5
[BEAUTY AND THE BIT]

Η Βαρσοβία θα υποδεχθεί το 2024 το νέο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Πυρετώδης είναι η προετοιμασία για τη μεταφορά στο νέο κτίριο έως το καλοκαίρι του προσεχούς έτους. Η έναρξη της λειτουργίας θα σηματοδοτηθεί με τη μεγαλύτερη έως τώρα έκθεση μοντέρνας τέχνης στην Πολωνία, με έργα Πολωνών και ξένων καλλιτεχνών. Θα είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστεί μέρος των εξαιρετικών συλλογών του μουσείου, το οποίο έχει εμπλουτιστεί ιδιαιτέρως τα τελευταία 20 χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή