Συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων για τα Γλυπτά

Συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων για τα Γλυπτά

«Μπορούν να τα δουν σε όλη τους τη δόξα, χωρίς χρέωση», είπε για το Βρετανικό Μουσείο ο Συντηρητικός Στίβεν Πάρκινσον

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επισκεψιμότητα του Βρετανικού Μουσείου και του Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς και το αντίτιμο εισόδου που απαιτεί το καθένα, συνέκρινε σε συζήτηση στη βρετανική Βουλή των Λόρδων ο Στίβεν Πάρκινσον, υφυπουργός Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της κυβέρνησης των Συντηρητικών, προκειμένου να υποστηρίξει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι περισσότερο προσβάσιμα στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, ο λόρδος Πάρκινσον ανέφερε ότι στο α΄ εξάμηνο του 2023 το βρετανικό ίδρυμα είχε περίπου 3,3 εκατ. επισκέπτες, επιστρέφοντας έτσι στα προπανδημικά επίπεδα των περίπου 6 εκατ. επισκεπτών ετησίως. «Οι επισκέπτες του Μπλούμσμπερι (σ.σ. η συνοικία του Βρετανικού Μουσείου) μπορούν να δουν τα Μάρμαρα σε όλη τους τη δόξα, χωρίς χρέωση», είπε ο Πάρκινσον, ενώ αναφερόμενος στο έτος 2019 πρόσθεσε ότι «το Μουσείο της Ακρόπολης είχε 1,2 εκατ. επισκέπτες την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία και τους χρέωνε 15 ευρώ το καλοκαίρι και 10 ευρώ τον χειμώνα».

Ο Πάρκινσον σημείωσε επίσης ότι παρθενώνεια θραύσματα βρίσκονται στο Λούβρο και σε μουσεία της Αυστρίας, της Κοπεγχάγης και της Γερμανίας, ενώ τόνισε ότι είναι «πολύ δύσκολο» να «δει» μια συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα, καθώς το Βρετανικό Μουσείο έχει μεν δανείσει την Υδρία του Μειδία στο Μουσείο της Ακρόπολης (στο πλαίσιο της έκθεσης «ΝοΗΜΑΤΑ»), ωστόσο, όπως είπε, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι δεν τίθεται ανάλογο θέμα δανεισμού για τα Γλυπτά. Αν η ελληνική κυβέρνηση αλλάξει στάση και επιτευχθεί συμφωνία δανεισμού, συνέχισε ο βουλευτής, τότε τα Γλυπτά θα χρειαστούν επίσημη «άδεια εξόδου», η οποία διαρκεί τρία χρόνια, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ένα ενδεχόμενο δάνειο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τη δεκαετία.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερώτησης που έθεσε ο λόρδος Λέξντεν του Συντηρητικού Κόμματος προς τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τις θέσεις της επί των προτάσεων περί δανεισμού των Γλυπτών, με τον ίδιο τον βουλευτή να αναφέρει ότι τα Γλυπτά «εκτιμήθηκαν σοβαρά ως έργα τέχνης» κυρίως κατά τα τελευταία διακόσια χρόνια που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ενδεικτικά, από τους υπόλοιπους ομιλητές, ο λόρδος Μπάσαμ των Εργατικών επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία δανεισμού, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο λόρδος Φροστ του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος πρότεινε τη «μεγαλειώδη χειρονομία» της επιστροφής των Γλυπτών ως δώρο στην Ελλάδα, υπό τον όρο μιας αγγλοελληνικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει δανεισμό ελληνικών αρχαιοτήτων στη Βρετανία, κοινές προσπάθειες για επανένωση κι άλλων παρθενώνειων θραυσμάτων, εκπαιδευτικές συμπράξεις κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή