Ανοιξε ο δρόμος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ανοιξε ο δρόμος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Το έργο θα αναλάβει να εκτελέσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από την πολεοδομία και πλέον στις αρχές του έτους θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες, με στόχο ολοκλήρωσης το 2026. Την είδηση ανακοίνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. «Η έκδοση της οικοδομικής άδειας ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια», αναφέρει η κοινότητα, υπενθυμίζοντας ότι το μουσείο θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Αλμπερτ Μπουρλά μέσω του Genesis Prize Foundation.

Η ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε πριν από περίπου μία δεκαετία, λόγω της ιστορικής της σημασίας: από εκεί ξεκινούσαν τα «τρένα του θανάτου» που μετέφεραν πάνω από 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χρειάστηκε όμως μια νομοθετική ρύθμιση και δύο Προεδρικά Διατάγματα για να επιλυθούν σειρά ζητημάτων, από το ιδιοκτησιακό έως τις χρήσεις γης της περιοχής.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου έχουν αναλάβει τα αρχιτεκτονικά γραφεία Π. Μακρίδης & Συνεργάτες (Ελλάδα), EK A Efrat Kowalsky Architects (Ισραήλ) και Heide & von Beckerath Architects GbR (Γερμανία), ενώ η μουσειολογική μελέτη γίνεται με τη συνεργασία της Κοινότητας με την Εδρα Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ. Το έργο θα αναλάβει να εκτελέσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΝΠΔΔ, με περισσότερα από 100 χρόνια ζωής). Το μουσείο αναμένεται να βάλει μια σημαντική ψηφίδα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, καθώς η εξόντωση των 50.000 Σεφαραδιτών Εβραίων της πόλης και η ακόλουθη εξαφάνιση του ίχνους της εβραϊκής κοινότητας αποτελούσε μέχρι πριν από μια δεκαετία το «ένοχο μυστικό» της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή