Φωτεινά παραμύθια από τη σκοτεινή πλευρά του δάσους

Φωτεινά παραμύθια από τη σκοτεινή πλευρά του δάσους

Με ανατροπές και υποβλητική ατμόσφαιρα, τo μιούζικαλ «Into the Woods» του συνθέτη και στιχουργού Στίβεν Σόντχαϊμ, που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέσα στο δάσος πάλι μπες/ Σκασίλα μας κι αν δεν το θες/ Χάρτη δεν έχουν οι ζωές/ Ν’ ανοίξεις μονοπάτι./ Μέσα στο δάσος, προσοχή/ σκοντάφτει η τύχη στην ευχή», τραγουδούν όλοι οι ηθοποιοί σε συνήχηση.

To μιούζικαλ «Into the Woods» του συνθέτη και στιχουργού Στίβεν Σόντχαϊμ, που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αποτελεί ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης γεμάτο συναρπαστικές μελωδίες, συνεχείς ανατροπές, αρκετό μαύρο χιούμορ και υποβλητική ατμόσφαιρα. Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, ο Τζακ και η φασολιά του, η Ραπουνζέλ χάνονται βαθιά στα μονοπάτια του δάσους και μπλέκονται σε μια σπονδυλωτή́ ιστορία που ανατρέπει τις γνωστές διαδρομές τους και εξελίσσεται με έναν εντελώς απρόβλεπτο και συναρπαστικό τρόπο, ακριβώς όπως και η ζωή.

«Γίγαντες θα βρεις, μάγισσες θα δεις, σε ευχές θα μπλεχτείς, προχώρα κι άλλο», προτρέπουν οι ήρωες σε μια περιπλάνηση στη λιγότερο ροζ πλευρά των παραμυθιών. Εχει όμως η ζωή πάντοτε καλό τέλος;

«Μου αρέσουν οι γλυκόπικρες ιστορίες, εκείνες που ακροβατούν ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα, μεταξύ γέλιου και συγκίνησης», μας λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος, ο οποίος υπογράφει επίσης τη μετάφραση. «Στο “Into the Woods” έχουμε ένα ισχυρό αφήγημα που αγγίζει βαθιά φιλοσοφικά και υπαρξιακά ζητήματα –κοινωνικά πρότυπα, σχέσεις, οικογενειακή ζωή– με μοναδικό τρόπο και όχημα τη σπάνια μουσική του Σόντχαϊμ και το αντισυμβατικό κείμενο του Τζέιμς Λαπάιν».

Σε αυτή την «όπερα-τσέπης», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, οι 14 ηθοποιοί συντονίζονται σαν ένας προκειμένου να ζωντανέψουν το έργο. Η αρχή είναι κλασική, όπως στα παραμύθια: Ενας άτεκνος φούρναρης και η γυναίκα του –καταλύτες της δράσης– προσπαθούν να αντιστρέψουν την κατάρα που έπεσε στην οικογένειά τους για να αποκτήσουν παιδί. Στην πρώτη πράξη, οι χαρακτήρες ξεκινούν για να πετύχουν τον στόχο τους και να ζήσουν «αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»: η Σταχτοπούτα πηγαίνει στον χορό και κερδίζει την καρδιά του πρίγκιπα, ο Τζακ ανεβαίνει στη φασολιά και βρίσκει μια χώρα με γίγαντες και χρυσάφι, η Κοκκινοσκουφίτσα επιζεί από τη συνάντηση με τον λύκο στο σπίτι της γιαγιάς και η Ραπουνζέλ καταφέρνει να ξεφύγει από τον πύργο της με τη βοήθεια ενός όμορφου πρίγκιπα, που σκαρφαλώνει στα μακριά μαλλιά της. Ο φούρναρης και η σύζυγός του διασχίζουν τις ιστορίες επιδιώκοντας τον δικό τους στόχο. Στο τέλος της πρώτης πράξης, όλοι φαίνονται έτοιμοι να ζήσουν το happy end. Και όμως…

Η δεύτερη πράξη ασχολείται με τις συνέπειες που βολικά αγνοούν τα παραδοσιακά παραμύθια. Τι κάνει κανείς με έναν νεκρό γίγαντα στην αυλή του; Ο γάμος με έναν πρίγκιπα οδηγεί πραγματικά σε μια ευτυχισμένη ζωή; Καθώς οι ήρωες αντιμετωπίζουν μια πραγματική απειλή για την παρέα τους, συνειδητοποιούν ότι όλες οι ενέργειες έχουν συνέπειες και οι ζωές τους είναι αναπόφευκτα αλληλεξαρτώμενες. Αλλά και ότι αυτή η αλληλεξάρτηση είναι η μεγαλύτερη δύναμή τους.

Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής η μουσική διεύθυνση και η διδασκαλία είναι του Στάθη Σούλη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Λίνας Πηγαδιώτη-Τζήμα, επιλεγμένα από παλαιότερες παραγωγές της ΕΛΣ, ενώ τον ρόλο της Μάγισσας ερμηνεύει η ηθοποιός και τραγουδίστρια Νάντια Κοντογεώργη. Παραστάσεις έως τις 7 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή