Προχωράει ο διαγωνισμός για τους Δεσμώτες

Προχωράει ο διαγωνισμός για τους Δεσμώτες

Τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει το μουσειακό κέλυφος προστασίας και ανάδειξης των «Δεσμωτών του Φαλήρου» στην ίδια θέση που εντοπίστηκαν, στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει το μουσειακό κέλυφος προστασίας και ανάδειξης των «Δεσμωτών του Φαλήρου» στην ίδια θέση που εντοπίστηκαν, στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η σύμβαση με τον ανάδοχο που θα επιλεχθεί εκτιμάται ότι θα υπογραφεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Βάσει της εγκεκριμένης προμελέτης (που θα οριστικοποιηθεί από τον ανάδοχο και κατόπιν θα εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ), το μουσειακό κέλυφος θα αποτελείται από έναν υπόγειο χώρο 450 τ.μ. όπου θα προστατεύεται σε ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες το σκελετικό υλικό των «Δεσμωτών» (που στις αρχές του 2023 μετακινήθηκαν προσωρινά από την αρχική τους θέση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της συντήρησής τους) και από έναν επίγειο χώρο, 425 τ.μ., όπου θα φιλοξενείται το εποπτικό υλικό, οι υποδομές λειτουργίας και οι χώροι εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Το έργο, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Οπως επίσης ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ, την ερχόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές. Κατασκευασμένο μεταξύ 350 και 340 π.Χ., το εντυπωσιακό ανάκτορο έχει χαρακτηριστεί από τον μελετητή της αρχαίας αρχιτεκτονικής Βόλφραμ Χέπφνερ ως «Παρθενώνας της Μακεδονίας» και είναι εκείνο στο οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων το 336 π.Χ. Οπως ανέφερε στην «Κ» η Αγγελική Κοτταρίδη, έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας και διευθύντρια του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, το δύσκολο έργο της αναστήλωσης του ανακτόρου του Φιλίππου Β΄ έγινε «με ακρίβεια εκατοστού» και μόνο με το διαθέσιμο αρχαίο υλικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή