Βραβευμένη μελέτη φωτισμού σε νεόδμητο πύργο της Λεμεσού

Βραβευμένη μελέτη φωτισμού σε νεόδμητο πύργο της Λεμεσού

Το Icon Tower της Imperio Properties Ltd, 21 ορόφων, έργο των αρχιτεκτόνων UDS, απέσπασε το τιμητικό βραβείο φωτισμού στην κατηγορία για το καλύτερα φωταγωγημένο κτίριο κατοικίας στα Lighting Design Awards 2023.

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταμόρφωση της Λεμεσού σε κέντρο διεθνούς αρχιτεκτονικής με ουρανοξύστες είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα για τους επισκέπτες στην κυπριακή πόλη. Η παλιά Λεμεσός έχει επισκιαστεί από την κατάκτηση ενός άλλου τρόπου ζωής και την εμφάνιση πολλών πύργων ποικίλης στάθμης και ποιότητας. Το σύνολο σε κάθε περίπτωση δείχνει μια νέα πραγματικότητα, καθώς η πόλη έχει ανοιχτεί σε διεθνείς επενδυτές. Ενα από τα πρόσφατα αρχιτεκτονικά έργα στην παραλία της Λεμεσού, με την επωνυμία Icon Tower (της Imperio Properties Ltd), 21 ορόφων, έργο των αρχιτεκτόνων UDS, απέσπασε το τιμητικό βραβείο φωτισμού στην κατηγορία για το καλύτερα φωταγωγημένο κτίριο κατοικίας στα Lighting Design Awards 2023. Τη μελέτη φωτισμού υπογράφει η Χαρά Σιγάλα, αρχιτέκτων με ειδίκευση στις μελέτες φωτισμού και με έδρα την Αθήνα (Sigala Lighting Architects). Οι νυχτερινές φωτογραφίες του πύργου κατοικιών έχουν αυτή την αίσθηση της μητροπολιτικής ποίησης, που γεννάει κόγχες ιδιωτικότητας και σιωπής μέσα στον αστικό ιστό.

«Εμπνευσμένο από το μοναδικό σχήμα του Τhe Icon, το τελικό αποτέλεσμα φωτισμού προσομοιάζει στο εφέ της λαμπρότητας ενός διαμαντιού», αναφέρεται από το γραφείο της Χαράς Σιγάλα. «Αυτό το φυσικό φαινόμενο αποτέλεσε το ερέθισμα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου πολυώροφου κτιρίου, φωτισμένου με έμμεσο ανακλώμενo φωτισμό που συνδυάζεται ιδανικά με τον νυχτερινό ουρανό της Λεμεσού». Στον δέκατο όροφο υπάρχει πισίνα υπερχείλισης και εστιατόριο με θέα τη Μεσόγειο. Η Σιγάλα διακρίθηκε επίσης και για το μηδενικό αποτύπωμα του φωτισμού στο περιβάλλον, τη μηδενική, δηλαδή, φωτορύπανση, και την κομψή χρήση του φωτός ώστε να τονίζεται διακριτικά η αρχιτεκτονική του κτιρίου. Ο Icon Tower αντανακλά στη διάρκεια των νυχτερινών συνθηκών «χωρίς θαμβώσεις, χάρη στις εφαρμογές λεντοταινίας που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες φωτισμού με τους facade engineers Cavazos & Associates».

Ο Icon Tower ολοκληρώθηκε το 2021 και είναι μια δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου UDS Architects, με γραφεία στη Λεμεσό και στην Πάφο. Δημιουργημένο το 1996, το γραφείο των UDS είναι οι αρχιτέκτονες Παύλος Αντωνιάδης και Ανδρέας Ελευθερίου, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα από τα πιο δραστήρια αρχιτεκτονικά γραφεία στην Κύπρο, με πολλές τυπολογίες κτιρίων και έργων.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ
Γιόνας Κάουφμαν

Βραβευμένη μελέτη φωτισμού σε νεόδμητο πύργο της Λεμεσού-1
[OLIVIA KAHLER]

Ο διάσημος τενόρος Γιόνας Κάουφμαν (αριστερά) τιμήθηκε από το γαλλικό κράτος για τη διαρκή προσφορά του στην ανάδειξη του γαλλικού ρεπερτορίου. Ο Κάουφμαν, 54 ετών, έχει καταγωγή γερμανική και αυστριακή. Η παρασημοφόρησή του με το μετάλλιο της Τάξης της Λεγεώνας της Τιμής έγινε στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Βιέννη από τον Γάλλο πρέσβη Ζιλ Πεκού. Η τελετή θεωρήθηκε μια συμβολική κίνηση σύσφιγξης των πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αυστρία.

ΒΙΛΝΙΟΥΣ
Εβραϊκή κληρονομιά

Βραβευμένη μελέτη φωτισμού σε νεόδμητο πύργο της Λεμεσού-2
[MINDAUGAS KLUSAS]

Νέο μουσείο αποκτά το Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Το Μουσείο Βίλνα Γκάον είναι αφιερωμένο στην ιστορική παρουσία της εβραϊκής κοινότητας της Λιθουανίας και στεγάζεται σε παλαιό κτίριο όπου κάποτε λειτουργούσε το Εβραϊκό Γυμνάσιο. Το Βίλνιους ονομαζόταν «Ιερουσαλήμ του Βορρά». Το 40% του πληθυσμού της πόλης ήταν Εβραίοι πριν από τη ναζιστική κατοχή, που είχε ως συνέπεια το 90% των Λιθουανών Εβραίων να αφανιστεί. Ο Λέοναρντ Κοέν είχε εβραϊκή καταγωγή από τη Λιθουανία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ντάνιελ Μπιλοντό

Βραβευμένη μελέτη φωτισμού σε νεόδμητο πύργο της Λεμεσού-3
[ARCADIA CONTEMPORARY]

Συνεχιστής μιας μακράς παράδοσης ζωγραφικής ανθέων, ο εικαστικός δημιουργός Ντάνιελ Μπιλοντό (από τον Καναδά) έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος μιας τεχνικής που κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο διεθνές κοινό. Η νέα έκθεσή του παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη στην αίθουσα τέχνης Arcadia Contemporary (στο Μπρόντγουεϊ). Η γκαλερί φημίζεται για την παρουσίαση σύγχρονων καλλιτεχνών με δικό τους διακριτικό καλλιτεχνικό ιδίωμα, που προχωράει τη συζήτηση για βασικά θέματα της τέχνης.

ΜΟΡΦΕΣ
Ανδρέας Βεσάλιους

Βραβευμένη μελέτη φωτισμού σε νεόδμητο πύργο της Λεμεσού-4
[CHRISTIE’S]

Ειδικό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Φλαμανδό βιολόγο, ανατόμο και φυσιοδίφη Ανδρέας Βεσάλιους κάνει ο οίκος Christie’s, καθώς ετέθη προς δημοπράτηση η γεμάτη ιδιόχειρες σημειώσεις μνημειώδης μελέτη του για την ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Η έκδοση του 16ου αιώνα είναι από μόνη της έργο τέχνης. Ο Βεσάλιους απεβίωσε στη Ζάκυνθο το 1564, μια και το πλοίο με το οποίο επέστρεφε από τους Αγίους Τόπους ναυάγησε ανοικτά της νήσου. Στη Ζάκυνθο υπάρχει άγαλμά του.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Λαϊκά κεραμικά

Βραβευμένη μελέτη φωτισμού σε νεόδμητο πύργο της Λεμεσού-5

Στο Μουσείο Βικτόρια και Αλμπερτ στο Λονδίνο παρουσιάζεται μια εκθεσιακή ενότητα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που αφορά τη συλλογή του ευεργέτη Χένρι Ουίλετ από τον 19ο αιώνα. Ο Ουίλετ υπήρξε μανιώδης συλλέκτης κεραμικών σε όλο το φάσμα της πηγαίας και λαϊκής δημιουργίας στην Αγγλία, σε χρονικό διάστημα 300 ετών· διακοσμητικά πιάτα, μπούστα, ζωόμορφα συμπλέγματα, σκηνές λαϊκής ζωής. Η συλλογή ανήκει στο Μουσείο του Μπράιτον και θα παρουσιάζεται στο Λονδίνο έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή