Κλείνει το Rex το καλοκαίρι για ανακαίνιση

Κλείνει το Rex το καλοκαίρι για ανακαίνιση

Το Εθνικό Θέατρο αναζητεί στέγη για τις παραστάσεις της σκηνής «Κοτοπούλη» και της Πειραματικής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται ιδανικά να ξεκινήσει η ανακαίνιση του θεάτρου Rex, η οποία είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Οι εργασίες, που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, θα αφορούν κυρίως τη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του θεάτρου, η οποία θα ανανεωθεί πλήρως (σκηνή, καθίσματα, φωτιστικά, μηχανισμοί κ.ά.) και θα εκσυγχρονιστεί ενεργειακά, ενώ θα βελτιωθεί και η προσβασιμότητα του κοινού σε όλους τους χώρους διέλευσης προς αυτή, καθώς και άλλα σημεία του κτιρίου που χρήζουν παρεμβάσεων, όπως οι χώροι υγιεινής της σκηνής «Κατίνα Παξινού» (Πειραματική Σκηνή). Οπως λέει στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, η ανακαίνιση της σκηνής «Κοτοπούλη» είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι εργασίες να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2025.

Σε ανακαίνιση θα υποβληθεί και το προσαρτημένο στο θέατρο Σικιαρίδειο Πολυϊατρείο επί της οδού Φειδίου, όπου στεγάζονται τα καμαρίνια των ηθοποιών και χώροι βιβλιοθήκης. Το σύνολο των εργασιών θα καταστήσει αδύνατη τη λειτουργία ολόκληρου του θεάτρου Rex, με το Εθνικό Θέατρο να βρίσκεται ήδη κοντά σε συμφωνία με άλλη θεατρική σκηνή προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί οι παραστάσεις που θα επηρεαστούν. Συζητήσεις γίνονται και για τη μεταστέγαση των παραστάσεων της Πειραματικής Σκηνής, αλλά και για συμπαραγωγές με άλλους οργανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Οπως σημειώνει ο κ. Μόσχος, «έχουμε φροντίσει ώστε ο αριθμός των παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου να παραμείνει ίδιος του χρόνου, έχοντας πλέον και μια διασπορά μέσα στην Αθήνα».

Κατασκευασμένο στα μέσα της δεκαετίας του ’30 με βάση τα αρ ντεκό σχέδια των Βασίλειου Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, το κτίριο Rex, γνωστό παλαιότερα ως Σικιαρίδειο Μέγαρο Θεαμάτων, υποβλήθηκε τελευταία φορά σε ανακαίνιση το 2015 προκειμένου να μετατραπεί από μιούζικ χολ σε θεατρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, η πρώτη σκηνή της χώρας βρίσκεται επίσης σε αναζήτηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων ούτως ώστε στο μέλλον να δρομολογηθεί και η απαραίτητη ανακαίνιση της σκηνής «Ελένη Παπαδάκη» του Rex, με τις πρώτες σχετικές μελέτες να έχουν ήδη παραγγελθεί.

Φιλοδοξία του οργανισμού είναι να αναβαθμιστούν και ορισμένοι χώροι στο «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά» που δεν έχουν ανακαινιστεί και οι οποίοι θα μπορούν να στεγάσουν το ιστορικό βεστιάριο του Εθνικού καθώς και έναν πολυχώρο που θα φιλοξενεί θεατρική σκηνή για τις ανάγκες της δραματικής σχολής και την ίδια στιγμή θα είναι κατάλληλος και για συνεδριακή χρήση.

Στο μεταξύ, προχωρούν και οι διαδικασίες για την ψηφιακή αναβάθμιση του Εθνικού Θεάτρου, έργο που επίσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηδη έχει αρχίσει να υλοποιείται το κομμάτι που αφορά τη δραματική σχολή (ψηφιακό μαθητολόγιο κ.ά.), ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, να προκηρυχθούν από τον οργανισμό και οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη αναδόχων που θα αναλάβουν το έργο της ηλεκτρονικής καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων του Εθνικού Θεάτρου, την αναβάθμιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή