Τα βιβλία των σίριαλ – Από την τηλεόραση στην ανάγνωση

Τα βιβλία των σίριαλ – Από την τηλεόραση στην ανάγνωση

Αύξηση των πωλήσεων παρατηρείται στα βιβλία που έχουν γίνει επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 400% έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις του τετράτομου έργου του Τάσου Αθανασιάδη «Οι Πανθέοι» των εκδόσεων Εστία τους τελευταίους μήνες, το διάστημα δηλαδή που ακολούθησε την προβολή της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς του ΣΚΑΪ. Σημαντική άνοδο των πωλήσεων έχει καταγράψει και το βιβλίο «17 κλωστές» της Κάπα Εκδοτικής, του Πάνου Δημάκη, που διασκευάστηκε τηλεοπτικά για την Cosmote TV, αλλά και τα μυθιστορήματα του Σπύρου Πετρουλάκη «Σασμός» και «Το ναυάγιο» των εκδόσεων Μίνωας και «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» της Πηνελόπης Κουρτζή, στο οποίο έχει βασιστεί η σειρά της ΕΡΤ «Η παραλία». Αντίστοιχη αύξηση πωλήσεων καταγράφεται και για το «Προξενιό της Ιουλίας» του Γιώργου Σ. Πολίτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Κλασικοί αλλά και σύγχρονοι τίτλοι της ελληνικής λογοτεχνίας έχουν αποτελέσει την πρώτη ύλη, σεναριακά, για δεκάδες έργα μυθοπλασίας που προβλήθηκαν, με μεγάλη ή μικρότερη επιτυχία, στην ελληνική τηλεόραση τις τελευταίες δεκαετίες. «Aπό το 1974 και μετά, ήταν πολλά και απευθύνονταν σε ένα πολύ ευρύ και διαφορετικό από το σημερινό κοινό. Από μνήμης αναφέρω, και ίσως ξεχνώ κάποια, τα “Γιούγκερμαν”, “Συνταγματάρχης Λιάπκιν”, “Το 10”, “Κίτρινος Φάκελος” του Καραγάτση, “Οικογένεια Ζαρντή” του Χατζηαργύρη, “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια” και “Η ζωή εν τάφω” του Μυριβήλη, “Λωξάντρα” και “Διακοπές στον Καύκασο” της Ιορδανίδου, “Ασθενείς και οδοιπόροι” του Θεοτοκά, πολλούς τίτλους του Παπαδιαμάντη», θυμάται η εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη.

Τα βιβλία των σίριαλ – Από την τηλεόραση στην ανάγνωση-1

«Oταν οι τηλεοπτικές μεταφορές ήταν επιτυχημένες, πάντα ανέβαιναν εντυπωσιακά οι πωλήσεις, αφού ένα κοινό που αγνοούσε τα βιβλία ερχόταν ξαφνικά σε επαφή μαζί τους σε εποχές χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπό την απόλυτη κυριαρχία τής τότε τηλεόρασης. Δεν ήταν πολυδιασπασμένη η πληροφόρηση όπως σήμερα, ούτε απεριόριστα τα εκδιδόμενα έργα, και οι πωλήσεις ανέβαιναν ξαφνικά σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα», σημειώνει.

Κατά 30%-40% έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις και του βιβλίου «17 κλωστές», μας ενημερώνει ο κ. Θεόδωρος Κουλεδάκης, εκδότης της Κάπα Εκδοτικής. «Καθημερινά πωλούνται κατά μέσον όρο 400-700 αντίτυπα, την προηγούμενη εβδομάδα πωλήθηκαν 800 μέσα σε μία μέρα», προσθέτει.

«Καθημερινά πωλούνται κατά μέσον όρο 400-700 αντίτυπα», λέει ο Θεόδωρος Κουλεδάκης για το βιβλίο «17 κλωστές».

«Η τηλεοπτική μεταφορά ενός βιβλίου πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού και συνήθως αυτό αποτυπώνεται στις πωλήσεις. Για κάποια βιβλία υπάρχει γεωμετρική πρόοδος στην αύξηση της ζήτησης και για κάποια άλλα είναι μικρότερη. Αυτό έχει να κάνει και με την τηλεοπτική επιτυχία. Παρατηρούμε το πρώτο ενδιαφέρον κατά την αναγγελία της τηλεοπτικής σειράς και κορυφώνεται τον πρώτο καιρό μετάδοσης.

Τα βιβλία των σίριαλ – Από την τηλεόραση στην ανάγνωση-2
Μελία Κράιλινγκ και Μιχάλης Σαράντης ως Μάρμω και Κίτσος ζουν τον απαγορευμένο έρωτα στους «Πανθέους» του Τάσου Αθανασιάδη.

Οσο πιο αξιόλογο είναι το καστ και το τηλεοπτικό αποτέλεσμα, τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι πωλήσεις, φτάνουν στην κορύφωση και σταδιακά μειώνονται, μέχρι που κλείνει ο κύκλος ζωής του βιβλίου. Αυτό παρατηρείται στη μεγάλη πλειονότητα των τίτλων που μεταφέρονται στην οθόνη. Το 2023 οι εκδόσεις Ψυχογιός είχαν δύο τίτλους που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση σε εξαιρετικές παραγωγές. Και τα δύο βιβλία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού· μάλιστα το “Προξενιό της Ιουλίας” ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάνοντας συνεχείς ανατυπώσεις», σημειώνει η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του εκδοτικού οίκου, Πόπη Γαλάτουλα. Σήμερα το «Προξενιό» βρίσκεται στην 34η χιλιάδα και στη 12η ανατύπωση και το «Κορίτσι με το σαλιγκάρι» έχει κάνει επτά ανατυπώσεις.

«Ο “Σασμός” έχει φτάσει πλέον τις 86.000 αντίτυπα και το “Ναυάγιο” τις 40.000 με τη βοήθεια των σειρών. Και αυτό φυσικά συνέβη γιατί είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με έναν παραγωγό και δύο τηλεοπτικούς σταθμούς που εξασφάλισαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στις μικρές οθόνες», σημειώνει η επικεφαλής μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Μίνωας, Ειρήνη Γαβρέλα.

Παλαιότερες επιτυχίες

Οι «Πανθέοι» δεν είναι το μόνο βιβλίο του Τάσου Αθανασιάδη που έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση. Η κ. Καραϊτίδη θυμάται ότι ο σπουδαίος ακαδημαϊκός ήταν πολύ απαιτητικός με τις διασκευές των βιβλίων του. «Είχαν ανέβει με τεράστια επιτυχία και οι “Φρουροί της Αχαΐας” του Γιάννη Διαμαντόπουλου αρχές δεκαετίας του ’90, η “Αίθουσα του θρόνου” της Πηγής Δημητρακοπούλου το 1998 (αλλά κι όποτε ξαναπαιζόταν έκτοτε στο Mega κορυφώνονταν ξαφνικά οι πωλήσεις) και με μικρότερη απήχηση σε πωλήσεις τα “Παιδιά της Νιόβης” το 2008 και οι “Τελευταίοι εγγονοί” γύρω στο ’90». Ο Αθανασιάδης παραμένει όλες αυτές τις δεκαετίες ευπώλητος συγγραφέας, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες των τεσσάρων τόμων των «Πανθέων».

«Ως προς τους σημερινούς τηλεοπτικούς “Πανθέους”, οι άνω των 50 ετών αναγνώστες –και κυρίως οι αναγνώστριες– κάνουν διαρκώς συγκρίσεις με το σίριαλ του 1977 και παραγγέλνουν το τετράτομο έργο για συγγενείς τους ή ενδιαφέρονται να γνωρίσουν άλλα βιβλία του Αθανασιάδη. Οι νεότερες γενιές το παρακολουθούν με πολύ κριτική και αναλυτική στάση. Οπως και να έχει, οι πωλήσεις του έργου ανέβηκαν κατά 400% και οι ανατυπώσεις του πρώτου και του τελευταίου, τέταρτου τόμου τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με την προ του σίριαλ πρόσφατη περίοδο. Καθώς μάλιστα τα βιβλία της σειράς μας Νεοελληνική Λογοτεχνία τυπώνονται σκληρόδετα από τη δεκαετία του 1950, έχουν υψηλότερο κόστος και χρόνο παραγωγής κι έπρεπε να πιέζουμε ιδιαίτερα τους αγαπητούς μας βιβλιοδέτες σε μια πρώτη φάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή