Μπερλινάλε: Εναρξη με πολιτικές κόντρες και Κίλιαν Μέρφι

Μπερλινάλε: Εναρξη με πολιτικές κόντρες και Κίλιαν Μέρφι

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής όταν η συζήτηση πήγε στο ακροδεξιό κόμμα AfD και στη διοργάνωση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ο μουντός, μολυβένιος ουρανός του Βερολίνου, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να σε κάνει μούσκεμα, δίνει κανονικά ακόμη περισσότερες αφορμές για να βρεις καταφύγιο στη σκοτεινή αίθουσα. Από την άλλη, λίγο η θερμοκρασία που είναι ασυνήθιστα υψηλή για τέτοιο καιρό στη γερμανική πρωτεύουσα, λίγο ότι οι προβολές του 74ου Φεστιβάλ Βερολίνου δεν έχουν ακόμη καλοξεκινήσει, μια βόλτα στα πέριξ του Berlinale Palast επιβαλλόταν το μεσημέρι της Πέμπτης. Κι εκεί σχετική ησυχία: τα παλιά περίπτερα όπου μπορούσε κανείς να προμηθευτεί εισιτήρια για τις προβολές στέκουν πλέον κλειστά, ενώ πελώριοι QR κωδικοί παραπέμπουν στην (αποκλειστικά) διαδικτυακή προπώληση. Ηλεκτρικά οχήματα της διοργάνωσης πηγαινοέρχονται εντελώς αθόρυβα, ενώ πίσω από μια σειρά μεταλλικών κιγκλιδωμάτων είδαμε ένα μικρό πλήθος να αναμένει την άφιξη των Ματ Ντέιμον και Κίλιαν Μέρφι για τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας τους.

Ο πρώτος είναι παραγωγός και ο δεύτερος πρωταγωνιστής στο «Small Things Like These» του Τιμ Μίλαντς, το οποίο άνοιξε το ίδιο βράδυ την αυλαία της Μπερλινάλε, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στο διαγωνιστικό πρόγραμμα διεκδικώντας τη Χρυσή Αρκτο. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Κλερ Κίγκαν, μια δραματική ιστορία για την εκμετάλλευση νεαρών κοριτσιών από ένα μοναστήρι στην Ιρλανδία του ’80.

«Θα μπορούσαμε να αντέξουμε πέντε άτομα από την AfD να βρίσκονται μαζί μας στο κοινό. Δεν είμαστε δειλοί», δήλωσε ο σκηνοθέτης Κρίστιαν Πέτσολντ.

Τη Χρυσή Αρκτο θα απονείμει φέτος η κριτική επιτροπή με επικεφαλής την Αμερικανίδα –με καταγωγή από την Κένυα– ηθοποιό Λουπίτα Νιόνγκ’ο. Ωστόσο, στην πρώτη συζήτηση των μελών της επιτροπής με τους δημοσιογράφους ήταν το πολιτικό και όχι το κινηματογραφικό θερμόμετρο που χτύπησε κόκκινο. Με τόσα ανοιχτά μέτωπα εντός και εκτός Γερμανίας, η ανταλλαγή ερωταπαντήσεων με τους δημοσιογράφους έμοιαζε περισσότερο με πάνελ βραδινής ενημερωτικής εκπομπής. «Είμαι εδώ 48 ώρες και οι πάντες αναφέρουν πόσο πολιτικό φεστιβάλ είναι η Μπερλινάλε», ομολόγησε η ελαφρώς θορυβημένη κάτω από το υπέροχο κοχυλένιο καπέλο της Λουπίτα Νιόνγκ’ο, συμπληρώνοντας διπλωματικά πως «είμαστε εδώ γεμάτοι περιέργεια για να δούμε πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στα φαινόμενα και στον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Οι τολμηροί –ή απλώς χιουμορίστες– Γερμανοί διοργανωτές την έβαλαν πρόεδρο μιας επιτροπής στην οποία συνυπάρχουν, μεταξύ άλλων, η Ουκρανή συγγραφέας και σεναριογράφος Οκσάνα Ζαμπούζκο και ο Καταλανός κινηματογραφιστής Αλμπερτ Σέρα, ο οποίος έχει δηλώσει τη συμπάθειά του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυο τους, πάντως, φάνηκε να τα πηγαίνουν αρκετά καλά, ενωμένοι μάλλον από την κοινή τους αγάπη για την έβδομη τέχνη…

Αλλο μέτωπο πολιτικού ενδιαφέροντος ήταν φυσικά αυτό του ακροδεξιού κόμματος AfD και της πρόσφατης απόφασης του φεστιβάλ να αποσύρει την πρόσκληση προς τα μέλη του για τη χθεσινή τελετή έναρξης. «Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αντέξουμε πέντε άτομα από την AfD να βρίσκονται μαζί μας στο κοινό. Δεν είμαστε δειλοί. Αν δεν μπορούμε να τους έχουμε μαζί μας, τότε μάλλον έχουμε ήδη χάσει τη μάχη», σημείωσε ο επιφανής Γερμανός σκηνοθέτης –και επίσης μέλος της επιτροπής– Κρίστιαν Πέτσολντ, εκφράζοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του με την απόφαση των διοργανωτών. Και ο ίδιος, άλλωστε, φάνηκε κάπως ενοχλημένος από όλη αυτή την πολιτική «ανάκριση», δηλώνοντας ανυπόμονος να δει και τις 20 ταινίες του φετινού διαγωνιστικού μέσα στις επόμενες 8-9 ημέρες. Εμείς δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε την προτροπή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή