Νέα σελίδα για το Βρετανικό Μουσείο

Νέα σελίδα για το Βρετανικό Μουσείο

Ο δρ Νίκολας Κάλιναν, ο οποίος από χθες ορίστηκε νέος διευθυντής του ιδρύματος, θα αντικαταστήσει τον σερ Μαρκ Τζόουνς το καλοκαίρι

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις γνωστές αλλά σταθερά σοβαρές προκλήσεις του Βρετανικού Μουσείου, όπως η κάλυψη της χρηματοδότησης της ανακαίνισής του, τo σκάνδαλο των κλοπών από τις αποθήκες του, καθώς και η διαχείριση αιτημάτων επαναπατρισμών αρχαιοτήτων, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο δρ Νίκολας Κάλιναν, ο οποίος από χθες ορίστηκε νέος διευθυντής του ιδρύματος και θα αντικαταστήσει τον σερ Μαρκ Τζόουνς το καλοκαίρι. Οπως δήλωσε ο ίδιος, η ανάληψη της διεύθυνσης του Βρετανικού Μουσείου συνιστά για εκείνον «τιμή», εξ ου και ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους επιτρόπους του ιδρύματος, προκειμένου να το οδηγήσει σε ένα «νέο κεφάλαιο» της ιστορίας του.

Νέα σελίδα για το Βρετανικό Μουσείο-1

«Αυτό θα περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές μεταμορφώσεις, τόσο σε αρχιτεκτονικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μουσείο παγκοσμίως, ώστε το Βρετανικό Μουσείο να συνεχίσει να γίνεται όσο μπορεί πιο αφοσιωμένο και συνεργατικό», ανέφερε ο Κάλιναν. Οπως εκτιμούν πηγές της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Κάλιναν ήταν ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους στη διαδικασία επιλογής νέου διευθυντή του μουσείου και στο ζήτημα των Γλυπτών αναμένεται να υποστηρίξει τις αποφάσεις του Οσμπορν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Εχοντας σπουδάσει ιστορία της τέχνης στο υψηλού κύρους Ινστιτούτο Τέχνης Κουρτό του Λονδίνου και με επιμελητικές θέσεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και στην Tate Modern του Λονδίνου να κοσμούν το βιογραφικό του, ο Κάλιναν υπηρετεί από το 2015 ως διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου και στη διάρκεια της θητείας του είχε την επίβλεψη μιας εκτεταμένης αναδιαμόρφωσής της.

Ο διορισμός του έγινε έπειτα από ομόφωνη έγκριση των επιτρόπων του και με τη σύμφωνη γνώμη του Βρετανού πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή