Η «λαμπαδηδρομία» του γαλλόφωνου κινηματογράφου

Η «λαμπαδηδρομία» του γαλλόφωνου κινηματογράφου

Το φεστιβάλ εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη απλώνει τη δράση του σε Λάρισα, Πάτρα, Χανιά, Καβάλα και Καστοριά, πόλεις από τις οποίες θα περάσει η ολυμπιακή φλόγα.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από απόψε η (κινηματογραφική) πόλη μπαίνει σε ρυθμούς… γαλλοφωνίας. Οχι όμως μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη: για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή μπαίνει στην ατζέντα μας, απλώνει τη δράση του σε Λάρισα, Πάτρα, Χανιά, Καβάλα και Καστοριά. Είναι οι πόλεις από τις οποίες θα περάσει η ολυμπιακή φλόγα στη διαδρομή της προς το Παρίσι για τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το φετινό φεστιβάλ αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να μας ξεναγήσει στη γαλλική πρωτεύουσα μέσω του σινεμά, με το αφιέρωμα «Το Παρίσι χωρίς κλισέ»· έξι ταινίες, κλασικές και σύγχρονες, μας καλούν να ανακαλύψουμε ξανά την ευρωπαϊκή μητρόπολη, η οποία εκτός των άλλων είναι και άρρηκτα συνδεδεμένη με την έβδομη τέχνη.

Πριν από όλα πάντως, απόψε έχουμε τελετή έναρξης, εκεί όπου θα προβληθεί το «Making of» του Σεντρίκ Καν. Ο Γάλλος ηθοποιός και κινηματογραφιστής, ο οποίος θα βρεθεί στο φεστιβάλ επίσης με την «Υπόθεση Γκόλντμαν», παρουσιάζει ουσιαστικά μια ταινία μέσα στην ταινία: την ιστορία του Σιμόν, ενός έμπειρου σκηνοθέτη, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα στα γυρίσματά του. Τη λύση τελικά ίσως δώσει ένα ακόμα… φιλμ. Οσο για την αυλαία, αυτή θα πέσει στις 10 του μηνός με το «Ντααααλί!» του Κουεντίν Ντιπιέ. Στο ενδιάμεσο οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν συνολικά 46 μεγάλου μήκους και 11 μικρού μήκους ταινίες, προερχόμενες από όλο τον γαλλόφωνο κόσμο (Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Καναδά, Λουξεμβούργο) καθώς και μια ελληνογαλλική παραγωγή.

Πίσω στο αφιέρωμα στην Πόλη του Φωτός, το οποίο φιλοδοξεί να συνδέσει την πελώρια πολιτισμική παράδοση του Παρισιού με την πραγματικότητα της σημερινής πολυεθνοτικής μεγαλούπολης· κάπως έτσι οι «Νύχτες με πανσέληνο» του Ερίκ Ρομέρ και «Η Ζαζί στο μετρό» του Λουί Μαλ θα συναντήσουν έργα σύγχρονων δημιουργών όπως το «Εμείς» της Αλίς Ντιοπ και ο «Πανικός» της Ζιστίν Τριέ.

Η φετινή διοργάνωση δίνει επίσης «λευκή κάρτα» στην Ανώτατη Εθνική Σχολή ENS Louis-Lumiere, η οποία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα καταρτίζει τεχνικούς υψηλού επιπέδου, με σκοπό να γίνουν επαγγελματίες του ήχου και της εικόνας. Μια σειρά από συναντήσεις, προβολές, εκθέσεις και ακροάσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την ιδιαιτερότητα της σχολής, θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον για κοινό και ειδικούς. Επίσης, η «λευκή κάρτα» και οι διάφορες εκδηλώσεις της αποτελούν ευκαιρία, ώστε να εγκαινιαστεί μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στη σχολή και στους φορείς της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, η οποία άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάγκη από τεχνογνωσία στους συγκεκριμένους τομείς.

Ολόκληρο το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών και των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου μπορεί να αναζητηθεί στο festivalfilmfrancophone.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή