«Δεσμώτες του Φαλήρου»: Στην τελική ευθεία

«Δεσμώτες του Φαλήρου»: Στην τελική ευθεία

Το μουσειακό κέλυφος θα προστατεύει τα ευρήματα στο σημείο του αρχικού εντοπισμού τους, αλλά και θα φιλοξενεί το εποπτικό υλικό και τους χώρους εξυπηρέτησης των επισκεπτών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει το μουσειακό κέλυφος προστασίας και ανάδειξης των «Δεσμωτών του Φαλήρου», στο σημείο όπου εντοπίστηκαν το 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η τεχνική εταιρεία ΜΤ ΑΤΕ, η οποία στο επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να κατακυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Σειρά έχει η υπογραφή σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και η κατάθεση από τον ανάδοχο της μελέτης εφαρμογής (ώστε να οριστικοποιηθεί η εγκεκριμένη προμελέτη του έργου), η οποία θα χρειαστεί την έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟ. Το έργο θα υλοποιηθεί με το σύστημα μελέτης – κατασκευής προς επιτάχυνση της ολοκλήρωσής του και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το 2025.

Ειδικότερα, η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται από τη διαδικασία επιλογής αναδόχου σε δεκατέσσερις μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

«Δεσμώτες του Φαλήρου»: Στην τελική ευθεία-1
Φωτορεαλιστική απεικόνιση του κελύφους των «Δεσμωτών», που θα αποτελείται από έναν υπόγειο χώρο και έναν επίγειο.

Υπενθυμίζεται ότι οι «Δεσμώτες του Φαλήρου», οι 78 αλυσοδεμένοι ανθρώπινοι σκελετοί του 7ου π.Χ. αιώνα που ανασκάφηκαν το 2016 από τη δρα Στέλλα Χρυσουλάκη στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ (και των οποίων η ταυτότητα παραμένει μυστήριο), συνιστούν ένα ιδιαίτερα ευάλωτο εύρημα, καθώς μετά την ανακάλυψή του, το οστεολογικό υλικό έμεινε εκτεθειμένο σε φθορές λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Από τις αρχές του 2023 τα ευρήματα έχουν μετακινηθεί σε θέση παρακείμενη του χώρου εύρεσής τους, όπου προστατεύονται και συντηρούνται σε ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, όχι όμως χωρίς να εξακολουθεί να επείγει η οριστική τοποθέτηση και η συστηματική συντήρησή τους («Κ», 17.10.23). Βάσει της προμελέτης του, το μουσειακό κέλυφος που θα κατασκευαστεί από τον ανάδοχο του διαγωνισμού, θα αποτελείται από έναν υπόγειο χώρο 450 τ.μ., όπου οι «Δεσμώτες» θα προστατεύονται στο σημείο του αρχικού εντοπισμού τους, καθώς και από έναν επίγειο χώρο, 425 τ.μ., όπου θα φιλοξενούνται το εποπτικό υλικό, οι υποδομές λειτουργίας και οι χώροι εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Τα αρχαιολογικά μουσεία της Νικόπολης, της Αρτας, της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων είναι τα πρώτα κρατικά που πιστοποιούνται στο πλαίσιο του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού. Επειτα από μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2021 και περιλάμβανε τη συστηματική εργασία των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων για την πλήρωση των κριτηρίων πιστοποίησης (σχολαστική καταγραφή των συλλογών των μουσείων, αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, ενίσχυση της εξωστρέφειας, τήρηση εσωτερικού κανονισμού κ.λπ.), τα συγκεκριμένα μουσεία της Ηπείρου, μετά και την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων, γίνονται τα πρώτα τέσσερα που λαμβάνουν το σήμα πιστοποίησης από τα περίπου διακόσια αρμοδιότητας του ΥΠΠΟ. Το πρόγραμμα πιστοποίησης θα συνεχιστεί με τους κρατικούς οργανισμούς της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή