Φεστιβάλ Αθηνών: Με Σαββόπουλο και παγκόσμιες πρεμιέρες

Φεστιβάλ Αθηνών: Με Σαββόπουλο και παγκόσμιες πρεμιέρες

Φεστιβάλ Αθηνών με διεθνείς συνεργασίες, παγκόσμιες πρεμιέρες και συζητήσεις

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου σηκώνει αυλαία με ένα δυναμικό πρόγραμμα με 93 παραγωγές και τη συμμετοχή περίπου 2.500 δημιουργών. Σταχυολογούμε: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» από τον Τιμοφέι Κουλιάμπιν, μια νέα παράσταση που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο σχεδιασμένη αποκλειστικά για το αργολικό θέατρο με Ελληνες ηθοποιούς, «Ορέστεια» από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και το Εθνικό Θέατρο, αλλά και «Ορνιθες» σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη· Ανε Τερέζα ντε Κέιρσμακερ με την ομάδα της, Rosas, που ξαναφέρνει τον χορό στο Ηρώδειο με την επιτυχημένη παραγωγή της «Exit Above», αλλά και Στινγκ, Λορίνα Μακένιτ, Γιο Γιο Μα, Καβάκος και σερ Σάιμον Ρατλ στον χώρο του αρχαίου ωδείου· Κριστόφ Βαρλικόφσκι σε νέα παραγωγή, που εμπνέεται από το έργο του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί στην Πειραιώς 260, αλλά και Αϊλίν Παρόλιν στο «Zonder», σε ένα πάντρεμα του σύγχρονου χορού με την κωμωδία υπό τους ήχους του «Γαλάζιου Δούναβη» του Στράους· και ένα αφιέρωμα λόγου, στοχασμού και μουσικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το φεστιβάλ θα ανοίξει στο Ηρώδειο η ΕΛΣ, τον Ιούνιο, με την «Τόσκα», σε σκηνοθεσία Ούγκο ντε Ανα και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Φεστιβάλ Αθηνών: Με Σαββόπουλο και παγκόσμιες πρεμιέρες-1
Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. [Alex Kat]

«Είναι ένα πρόγραμμα που διαθέτει κάτι εξαιρετικό για τον καθένα», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, που «αποσκοπεί αφενός στο να δουν οι Ελληνες θεατές τη διεθνή καλλιτεχνική παραγωγή των παραστατικών τεχνών και αφετέρου συστήνει τη χώρα μας στο εξωτερικό μέσω του θεσμού Grape, που άρχισε ήδη να δίνει τους πρώτους καρπούς του».

«Αφουγκραστήκαμε την ανάγκη για έναν ευρύ διάλογο, για διασκέδαση, έκφραση, παράλληλα με τη δίψα για μια τέχνη-αντίβαρο στις σύγχρονες αγωνίες», λέει η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου.

«Από όλα τα ταξίδια μου και τις ζυμώσεις με την εγχώρια και ξένη καλλιτεχνική κοινότητα αφουγκραστήκαμε την ανάγκη των δημιουργών και του κοινού για έναν ευρύ διάλογο, την επιθυμία για διασκέδαση, έκφραση και πνευματική ανάταση, παράλληλα με τη δίψα για μια τέχνη που θα αποτελέσει το αντίβαρο στις σύγχρονες αγωνίες», σχολίασε η κ. Ευαγγελάτου. Εξετάζοντας τις θεματικές της φετινής διοργάνωσης, θα δούμε έναν ευρύ προβληματισμό πάνω στις έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της συμπερίληψης, αλλά και τη σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας, όπως με το «Angela» της Σούζαν Κένεντι που επιστρέφει στο φεστιβάλ.

Η διεθνής τάση των φεστιβάλ να απλώνονται μέσα στην πόλη και να συμπράττουν με διάφορους καλλιτεχνικούς φορείς αποτελεί ένα ακόμη από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του φετινού προγράμματος, που εκτός των καθιερωμένων χώρων του θα αναπτυχθεί στο Ωδείο Αθηνών, όπου επανέρχεται ανανεωμένο το Subset Festival –η πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα–, και από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου έως το θέατρο Παλλάς, από την αλάνα του ΙΜΕ έως την ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, από το ΕΜΣΤ και την Εθνική Βιβλιοθήκη έως το νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Σύγχρονο Θέατρο.

Στα αφιερώματα του φεστιβάλ εντάσσονται και η συναυλία για τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, και η προβολή της «Αντιγόνης» του Λευτέρη Βογιατζή για τα 80 χρόνια από τη γέννηση του σκηνοθέτη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Με Σαββόπουλο και παγκόσμιες πρεμιέρες-2
«Ενας αιώνας Μίμης Πλέσσας», ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη στο Ηρώδειο.

Οσο για το αρχαιοελληνικό δράμα που ανά τον κόσμο βρίσκεται στο επίκεντρο νέων, γόνιμων αναγνώσεων, ο Πορτογάλος σκηνοθέτης και νέος διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Τιάγκο Ροντρίγκες, έρχεται στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με το «Not Hecuba», ένα έργο στο οποίο ο τραγικός μύθος της Εκάβης πλέκεται με την ιστορία μιας ηθοποιού και μητέρας, σε μια παράσταση που δεν είναι η «Εκάβη» του Ευριπίδη. Οι έννοιες της δημοκρατίας και της ελευθερίας φωτίζονται από τη δουλειά του Θεόδωρου Τερζόπουλου στην «Ορέστεια», σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το οποίο θα παρουσιάσει και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη από τον Θάνο Παπακωνσταντίνου.

Φεστιβάλ Αθηνών: Με Σαββόπουλο και παγκόσμιες πρεμιέρες-3
Ο Διονύσης Σαββόπουλος, οικοδεσπότης μιας συναυλίας για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης. [Γιώργος Φακίτσας]

Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τον αριστοφανικό «Πλούτο» (σκην. Γιάννης Κακλέας) και το Θέατρο Τέχνης τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου (σκην. Μαριάννα Κάλμπαρη). Τέλος, το φεστιβάλ κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μεταπολίτευση με αφορμή την επέτειο των 50 ετών και με σκοπό να διευρυνθεί η δημόσια συζήτηση. Μια σκηνική εγκατάσταση θα ζωντανέψει τη διαλεκτική της εποχής μέσα από ανοιχτές συζητήσεις, περφόρμανς και προβολές, ενώ ο Μάνος Καρατζογιάννης θα παρουσιάσει την παράσταση «50 χρόνια, μια νύχτα».

Το αφιέρωμα κορυφώνεται με μια συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, που αναλαμβάνει ρόλο οικοδεσπότη και καλεί σπουδαίους ερμηνευτές (Αρβανιτάκη, Γαλάνη, Θηβαίος, Μητσιάς, Μουζουράκης, Νταλάρας, Φαραντούρη) να ενώσουν τις φωνές τους σε τραγούδια δικά του και μεγάλων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μαρκόπουλος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή