«Μεγάλη Βρεταννία»: Ιστορία ενάμιση αιώνα

«Μεγάλη Βρεταννία»: Ιστορία ενάμιση αιώνα

Ντοκιμαντέρ για τα 150 χρόνια ιστορίας της «Μεγάλης Βρεταννίας»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χώρος συνεδρίασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πριν από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Αρχηγείο της κυβέρνησης του βασιλέως, του Γενικού Επιτελείου και των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο το 1940. Εκεί όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συγκρότησε την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μετά την πτώση της χούντας.

Τους μεγάλους σταθμούς του ξενοδοχείου αποτύπωσε ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, σε επιμέλεια του Παύλου Τσίμα και μουσική του Μίνωα Μάτσα.

Αυτοί είναι μερικοί από τους σταθμούς που «φωτίστηκαν» μέσα από το ντοκιμαντέρ «150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία», που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο θέατρο Παλλάς, κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις εορτασμού του εμβληματικού ξενοδοχείου. Η ημερομηνία της πρεμιέρας του ντοκιμαντέρ δεν ήταν τυχαία, καθώς στις 9 Απριλίου του 1874 οι επιχειρηματίες Σάββας Κέντρος και Ευστάθιος Λάμψας συνυπέγραψαν την επίσημη σύμβαση, ώστε να λειτουργήσουν από κοινού το ξενοδοχείο.

«Μεγάλη Βρεταννία»: Ιστορία ενάμιση αιώνα-1
Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ έγινε στο θέατρο Παλλάς και σύντομα θα προβληθεί από την ΕΡΤ.

Πρόκειται για μια ταινία διάρκειας 50 λεπτών, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη, επιμέλεια του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα και μουσική του Μίνωα Μάτσα, που στόχο έχει να μας καταστήσει κοινωνούς της διαδρομής του θρυλικού ξενοδοχείου του Ηπειρώτη Σάββα Κέντρου, από την ίδρυσή του μέχρι τη σημερινή εποχή. Λεπτομερές και με γρήγορο ρυθμό, το ντοκιμαντέρ του κ. Παπαδουλάκη βασίστηκε σε εικόνες, γλαφυρές συνεντεύξεις και πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια. Ανεβαίνοντας στη σκηνή λίγο πριν από την πρεμιέρα, ο ίδιος δήλωσε ότι οι προηγούμενες δουλειές του αφορούσαν κυρίως μυθοπλασία και γι’ αυτό ένιωσε δέος όταν του ανατέθηκε το πρότζεκτ. «Δεν είχα ξανακάνει γύρισμα σε τόσο επιβλητικό σκηνικό ποτέ στη ζωή μου. Αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσαν να χωρέσουν σε τόσο λίγο χρόνο όλα όσα έχει να πει αυτό το ξενοδοχείο», σημείωσε.

Στο χρονολόγιο της «Μεγάλης Βρεταννίας» είναι πολλά τα ορόσημα της μακράς πορείας του που αναδείχθηκαν στο ντοκιμαντέρ. Σταχυολογώντας μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα, κάποιος θα μπορούσε να αναφερθεί στην επίταξη του ξενοδοχείου από τους Γερμανούς για τη στέγαση της Βέρμαχτ το 1941, τη χρήση του ως έδρας της κυβέρνησης Παπανδρέου και των βρετανικών δυνάμεων το 1944 και τη φιλοξενία στους χώρους του των πρώτων διακρατικών συναντήσεων κορυφής στο πλαίσιο της πρώτης ελληνικής προεδρίας της ΕΟΚ. Στις εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες που διέμειναν στα δωμάτιά του συγκαταλέγονται οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μπιλ Κλίντον, Σοφία Λόρεν, Μαρία Κάλλας και το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας, Κωνσταντίνος και Αννα-Μαρία.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα ήταν τότε η πρωτεύουσα μιας φτωχής Ελλάδας, η ανέγερση του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» αποτέλεσε κρίκο της αλυσίδας των μητροπολιτικών ξενοδοχείων που δημιουργήθηκαν κατά τη λεγόμενη εποχή της πρώτης παγκοσμιοποίησης (1870 έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Η ίδρυση του ξενοδοχείου συμπορευόταν και εξέφραζε τη φιλοδοξία των Αθηνών να μετατραπούν σε μια δυτική μητρόπολη όπως ήταν το Παρίσι, το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το ντοκιμαντέρ «150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» θα προβληθεί σύντομα από την ΕΡΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή