Ο άνθρωπος και η φύση

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέτειος των 250 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου Γερμανού ρομαντικού ζωγράφου Κάσπαρ Νταβίντ Φρίντριχ (1774-1840) πυροδοτεί σειρά εκθέσεων και αφιερωμάτων διεθνώς, στη διάρκεια της διετίας 2024-25. Ηδη, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έκανε γνωστό πως στις 8 Φεβρουαρίου 2025 θα εγκαινιάσει τη μεγάλη έκθεση έργων του Κάσπαρ Νταβίντ Φρίντριχ, διαρκείας τριών μηνών, η οποία θα συγκεντρώσει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τόσο μεγάλο αριθμό έργων του ζωγράφου. Η επέτειος προκαλεί κυρίως νέα σκέψη. Η μυστηριακή, σχεδόν μυστικιστική και πνευματική σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, όπως την αναδεικνύει ο Φρίντριχ και όπως σφραγίζει και χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου του, συμπλέει με τις νεότερες ιδεολογικές και οντολογικές αναζητήσεις για το μέλλον του ανθρώπου. Ο ρομαντισμός ως κίνημα με βάση πνευματική και κοινωνική αναδύεται μέσα από το έργο του Κάσπαρ Νταβίντ Φρίντριχ σαν μια στάση ζωής, με αφετηρία την αυτοσυνειδησία απέναντι στο χάος, αλλά και στο μεγαλείο.

Η έκθεση στη Νέα Υόρκη θα έχει υπότιτλο «Η ψυχή της φύσης», υποδηλώνοντας τον βαθύ, καταγωγικό αφετηριακό πυρήνα αυτής της ζωγραφικής χειρονομίας. Ο Φρίντριχ κατά μία έννοια διατύπωσε εκ νέου τις συντεταγμένες του αρχετυπικού ευρωπαϊκού τοπίου, με όλες τις αναγνωρίσιμες πτυχές της κεντροευρωπαϊκής εκδοχής του, με πυκνά, μαύρα δάση, βαθιές χαράδρες, χλοερά οροπέδια, ανάγλυφες βουνοκορφές πάνω από οικισμούς και αχανείς ορίζοντες με γαλανοπράσινες εκλάμψεις. Με το αισθητικό αυτό κίνημα του ρομαντισμού συμπλέει και ένα ριζοσπαστικό πνεύμα, που προωθούσε μια νέα ιδρυτική συνθήκη κατανόησης και συμβίωσης ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση. Ιδέες για το συμπαντικό αχανές και το μεγαλείο της θνητότητας του ανθρώπου έδιναν νέα διάσταση σε πανάρχαια ερωτήματα. Η ανθρώπινη συνθήκη στη διαχρονία της πρωταγωνιστεί μαζί με όλα τα ερωτήματα που παρασύρει στην επιφάνεια η υπόσταση της φθαρτής ύλης.

Στη Νέα Υόρκη, η έκθεση θα φτάσει με τον βασικό πυρήνα της από τη Γερμανία, εμπλουτισμένο με επιπλέον δάνεια από συλλογές και μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Από τη Γερμανία, πρωταγωνιστές στην επέτειο των 250 χρόνων του Κάσπαρ Νταβίντ Φρίντριχ είναι η Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, η Κρατική Συλλογή Τέχνης της Δρέσδης και η Πινακοθήκη του Αμβούργου.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
«Κάρι», 50 χρόνια

Ο άνθρωπος και η φύση-1
[THE NEW YORK REVIEW OF BOOKS]

Το νέο τεύχος του New York Review of Books αφιερώνει το εξώφυλλο στα 50 χρόνια από την έκδοση της «Κάρι», του βιβλίου του Στίβεν Κινγκ, που όταν πρωτοκυκλοφόρησε λίγοι μπορούσαν να αξιολογήσουν, αν και όλοι είχαν αντιληφθεί ότι κάτι εξαιρετικό είχε αναδυθεί. Εκτοτε, η πορεία του Κινγκ και η επαναξιολόγηση του είδους που υπηρετεί στη λογοτεχνία, οδήγησαν σε μια αναθεώρηση και η επέτειος φιγουράρει στο εξώφυλλο της αμερικανικής επιθεώρησης βιβλίου.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Μουσείο Κοστουμιών

Ο άνθρωπος και η φύση-2
[MUSEO DELLA MODA E DEL COSΤUME]

Η επαναλειτουργία του Μουσείου Μόδας και Κοστουμιών στο Παλάτσο Πίτι στη Φλωρεντία είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός ειδικού συμβολισμού. Πολλοί θεωρούν πως η Φλωρεντία είναι η πρώτη πρωτεύουσα της μόδας στην Ιταλία του 1950 πριν παραδώσει τα σκήπτρα στη Ρώμη και στο Μιλάνο. Η εκ νέου λειτουργία του μουσείου μετά τον κορωνοϊό και τις επεμβάσεις ανακαίνισης αποκαλύπτει έναν χώρο ιδιαίτερα ελκυστικό, στον οποίο διατρέχει κανείς την ιστορία της μόδας από τον 16ο αιώνα έως σήμερα.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ακουαρέλες

Ο άνθρωπος και η φύση-3
[THE WALLACE COLLECTION]

Σε ένα από τα ωραιότερα μουσεία του Λονδίνου, τη Συλλογή Wallace, υπάρχει ακόμη η ατμοσφαιρική έκθεση (έως 20 Μαΐου) που παρουσιάζει τις ακουαρέλες του Τέρνερ (1775-1851) και του Ρίτσαρντ Παρκς Μπόνινγκτον (1802-1828). Από το Γιόρκσαϊρ μέχρι τη Βενετία και από το Σκάρμπορο μέχρι τον καθεδρικό της Ρουέν και το φως της Ιταλίας, οι ακουαρέλες αυτές μας φέρνουν κοντά στο πνεύμα της αναζήτησης αυτών των σπουδαίων ζωγράφων στις αρχές του 19ου αιώνα.

ΛΩΖΑΝΝΗ
Φωτογραφίες ταυτότητας

Ο άνθρωπος και η φύση-4
[PHOTO ELYSEE]

Στο Μουσείο Ελιζέ της Λωζάννης, αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας, μία από τις εκθέσεις εστιάζεται στο φαινόμενο των άμεσων λήψεων σε θάλαμο. Τέτοιοι θάλαμοι είχαν στηθεί για πρώτη φορά το 1928 και οι σουρεαλιστές τούς λάτρεψαν. Με ένα νόμισμα χαμηλής αξίας, μπορούσες να έχεις πολλαπλές λήψεις, συνήθως… αποτυχημένες, αλλά τόσο ενδεικτικές ενός κλίματος εποχής. Αναρίθμητοι καλλιτέχνες από τον Αντι Γουόρχολ έως τη Σίντι Σέρμαν γοητεύθηκαν από αυτή τη διαδικασία.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Τσετσίλια Μπάρτολι

Ο άνθρωπος και η φύση-5
[DECCA]

Στις 17 Μαΐου 2024 κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ της 57χρονης Ιταλίδας μεσοφώνου Τσετσίλια Μπάρτολι, με τίτλο «Κάστα Ντίβα» (Decca). Συγκεντρώθηκαν ορισμένες από τις καλύτερες ηχογραφήσεις της, μαζί με προηγουμένως ανέκδοτο υλικό, με έμφαση στο μπελ κάντο. Για πρώτη φορά εκδίδονται δύο άριες από την «Αλτσίνα» του Χέντελ. Επίσης, υπάρχουν ντουέτα με τον Λουτσιάνο Παβαρότι, τον Μπριν Τέρφελ, τον Χουάν Ντιέγκο Φλόρες, τη σοπράνο Σούμι Τζο και τον Αλεσάντρο Κορμπέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή