Μια, μάλλον, ασυνήθιστη οικογένεια – μέρος 1ο

Μια, μάλλον, ασυνήθιστη οικογένεια – μέρος 1ο

Ο Τζορτζ Μπουλ γεννήθηκε το 1815 στην Αγγλία. Ο πατέρας του ήταν ταπεινός μπαλωματής. Ο Τζορτζ πήγε-δεν πήγε σχολείο, υπήρξε αυτοδίδακτος και έγινε ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς της εποχής του. Το 1849 έγινε πρώτος καθηγητής μαθηματικών στο Κουίνς Κόλετζ του Κορκ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζορτζ Μπουλ γεννήθηκε το 1815 στην Αγγλία. Ο πατέρας του ήταν ταπεινός μπαλωματής. Ο Τζορτζ πήγε-δεν πήγε σχολείο, υπήρξε αυτοδίδακτος και έγινε ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς της εποχής του. Το 1849 έγινε πρώτος καθηγητής μαθηματικών στο Κουίνς Κόλετζ του Κορκ. Στους μαθηματικούς κύκλους, ο Μπουλ είναι γνωστός σήμερα για την «Μπουλεανή άλγεβρα», εφαρμοσμένα μαθηματικά που χρησιμοποιούνται στα software και τα hardware των υπολογιστών…

Στο Κορκ, ο Μπουλ ερωτεύτηκε τη μαθήτριά του Μαίρη Εβερεστ. Το 1855 παντρεύτηκαν – παρά τα δεκαεπτά χρόνια που τους χώριζαν. Η Μαίρη είχε πρωτοποριακές ιδέες για την εποχή της. Μία από αυτές ήταν πως όταν ανεβάζει κάποιος πυρετό επειδή εκτέθηκε σε βροχή και κρύο, καλό είναι να τον λούζεις με κουβάδες παγωμένο νερό.

Αυτό εφάρμοσε το 1864 στον άνδρα της. Δεν ήταν καλή ιδέα: ο Μπουλ πέθανε στα 49 του χρόνια αφήνοντας χήρα τη Μαίρη στα 32 της και πέντε κόρες: Μαίρη Ελεν, Μάργκαρετ, Λούσι, Εθελ Λίλι και Αλίσια.

Η Μαίρη, εξπέρ στα μαθηματικά και η ίδια, πήρε τα κορίτσια κι εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο. Εκεί γνώρισε έναν ωριλά, τον Τζέιμς Χίντον, υποστηρικτή της πολυγαμίας και του ελεύθερου έρωτα, καθώς επίσης ιδρυτή της Μεταφυσικής Λέσχης του Λονδίνου. Ο κύκλος του Χίντον περιλάμβανε μορφές όπως η Γεωργία Ελιοτ, ο Τζον Ράσκιν, ο Τένισον και ο ερευνητής της σεξουαλικότητας Χάβελοκ Ελις.

Τα πέντε κορίτσια μεγάλωσαν μέσα σε ένα μποέμικο κλίμα, με τη μητέρα τους ως δασκάλα, η οποία προωθούσε ανορθόδοξες μεθόδους διδασκαλίας.

Τα πέντε κορίτσια μεγάλωσαν μέσα σε ένα μποέμικο κλίμα, με τη μητέρα τους ως δασκάλα, η οποία προωθούσε ανορθόδοξες μεθόδους διδασκαλίας, ήταν φιλειρηνίστρια, κατά της αποικιοκρατίας και της οργανωμένης θρησκείας, καθώς επίσης οπαδός των Ρώσων αντιτσαριστών. Επιπλέον, ήταν φανατική με τον αποκρυφισμό.

Η κόρη της Λούσι έγινε χημικός και η πρώτη γυναίκα υπότροφος στο Βασιλικό Ιδρυμα Χημείας. Η άλλη της κόρη, Μάργκαρετ, γέννησε τον μετέπειτα διάσημο φυσικό σερ Τζέφρι Ινγκραμ Τέιλορ, ο οποίος ήταν μέλος του Προγράμματος Μανχάταν και ήταν στο Λος Αλαμος όταν στις 16 Ιουλίου του 1945 έγινε η πρώτη ατομική δοκιμή «Τρίνιτι».

Η Εθελ Λίλι παντρεύτηκε τον αντιτσαριστή Πολωνό Γουίλφριντ Βόινιχ έπειτα από επτά χρόνια ελεύθερης σχέσης. Ο Βόινιχ ανακάλυψε ένα διάσημο σήμερα μεσαιωνικό χειρόγραφο με κωδικοποιημένα κείμενα, που κανένας έως σήμερα δεν έχει αποκρυπτογραφήσει, και περίτεχνα σχέδια φυτών που μοιάζουν εξωγήινα και άπειρες γυμνές γυναίκες να παίρνουν το λουτρό τους μέσα σε μπανιέρες που θυμίζουν δοχεία αλχημιστών.

Το 1897, η Εθελ Λίλι έγραψε ένα μυθιστόρημα με ήρωα έναν Ιταλό επαναστάτη («The Gadfly»). Εγινε μπεστ σέλερ, ειδικά στη Σοβιετική Ενωση (το 1955 έγινε ταινία, όπου το σάουντρακ υπογράφει ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς). Ενας αστεροειδής φέρει το όνομα της Εθελ Λίλι κι ένας ακόμα του πατέρα της (τον οποίο δεν γνώρισε· ήταν πέντε μηνών όταν αυτός πέθανε).

Ο κύριος Γκρι δηλώνει ενθουσιασμένος από αυτή την οικογένεια, οπότε επιφυλάσσει χώρο για την –ακόμα πιο συναρπαστική– συνέχεια την επόμενη Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή