Home Cinema: Βιντεοπαιχνίδι και λογοτεχνία επί της οθόνης

Home Cinema: Βιντεοπαιχνίδι και λογοτεχνία επί της οθόνης

Ενα από τα πιο επιτυχημένα βίντεο γκέιμ στην ιστορία μεταφέρεται στη μικρή οθόνη με μια πλούσια παραγωγή του Amazon Prime. Περίπου 200 χρόνια έπειτα από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, κάποιοι από τους απογόνους των επιζώντων μένουν ακόμα σε υπόγεια καταφύγια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Fallout
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2024)
Δημιουργός: Τζίνα Ρόμπερτσον, Γκρέιαμ Βάγκνερ
Ερμηνείες: Ελα Πουρνέλ, Γουόλτον Γκόγκινς

Ενα από τα πιο επιτυχημένα βίντεο γκέιμ στην ιστορία μεταφέρεται στη μικρή οθόνη με μια πλούσια παραγωγή του Amazon Prime. Περίπου 200 χρόνια έπειτα από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, κάποιοι από τους απογόνους των επιζώντων μένουν ακόμα σε υπόγεια καταφύγια. Μία εξ αυτών ωστόσο θα αναγκαστεί να ανέβει στην επιφάνεια όταν ο πατέρας της θα απαχθεί από ληστές. Εκεί ανακαλύπτει έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο αποτελούμενο από σύγχρονους σταυροφόρους, παράνομους κάθε λογής και… μεταλλαγμένους.

Το σύμπαν του δημοφιλέστατου «Fallout» ζωντανεύει με μεγαλειώδη τρόπο, χάρη σε εξαιρετικά ειδικά εφέ, αλλά κυρίως μια πολύ προσεγμένη αφήγηση, η οποία μετακινείται από τον έναν ήρωα στον άλλο φτάνοντας να συνδέσει τις μεταξύ τους ιστορίες. Το σκηνικό, που θυμίζει έντονα γουέστερν, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, όπως και οι σκηνές δράσης, που δεν κάνουν οικονομία στη γραφική βία και στο σπλάτερ. Ταυτόχρονα το σενάριο ισορροπεί άρτια ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, με τη δεύτερη να είναι πανταχού παρούσα στην πιο σύγχρονη, αλλόκοτη εκδοχή της.

Αντιθέτως βίντατζ είναι η υπόλοιπη αισθητική, τόσο του σάουντρακ όσο και των σκηνικών, που μοιάζουν να έχουν μείνει στη δεκαετία του 1960, όταν δηλαδή υποτίθεται ότι εξαπολύθηκαν και τα πυρηνικά που κόντεψαν να εξαφανίσουν την ανθρωπότητα.

Home Cinema: Βιντεοπαιχνίδι και λογοτεχνία επί της οθόνης-1
Δημήτρης Πολιτάκης, Ηρώ Σοφουλάκη στο «The Great Eastern» των Λάκη και Αρη Ιωνά.

The Great Eastern ★★★
ΔΡΑΜΑ (2015)
Σκηνοθεσία: Λάκης και Αρης Ιωνάς
Ερμηνείες: Δημήτρης Πολιτάκης, Ηρώ Σοφουλάκη

Η πλατφόρμα του Cinobo κάνει αυτές τις μέρες αφιέρωμα στους πολυσχιδείς καλλιτέχνες Λάκη και Αρη Ιωνά (The Callas) κι εμείς επιλέγουμε μία από τις καλύτερες ταινίες τους. Βασισμένη στον κλασικό «Μέγα Ανατολικό» του Ανδρέα Εμπειρίκου, τοποθετείται στη σύγχρονη εποχή, με βασική πρωταγωνίστρια την Ειρήνη (Ηρώ Σοφουλάκη), μια όμορφη, γεμάτη ζωντάνια και νιάτα κοπέλα, η οποία θα ανατρέψει την προκαθορισμένη ροή των καταστάσεων που συντελούνται στη μικρή αλλά πολυσυλλεκτική κοινωνία ενός σταθμού μετάβασης. Οι ανθρώπινες αδυναμίες και το «τραύμα» που κουβαλάμε μέσα μας, σε συνδυασμό με τη δίνη του έρωτα, προκαλούν ανεξέλεγκτες εξελίξεις, εν αναμονή μιας ιδανικής κοινωνίας-οικογένειας που θα βασίζεται στη φιλία, στην αλληλεγγύη, στον αλληλοσεβασμό, στον έρωτα και στον πόθο. Δίπλα στους χαρακτήρες της ταινίας, το μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής, απομονωμένο κτίριο των πρώην σφαγείων της Υδρας –όπου έγιναν και τα περισσότερα από τα γυρίσματα– πρωταγωνιστεί εξίσου, σε μια άγρια αρμονία με το βραχώδες τοπίο του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή