Μια, μάλλον, ασυνήθιστη οικογένεια – μέρος 2ο

Μια, μάλλον, ασυνήθιστη οικογένεια – μέρος 2ο

«Στο σημείωμα της 21ης Απριλίου (“Μια, μάλλον, ασυνήθιστη οικογένεια – μέρος 1ο”) θα έπρεπε να έχεις γράψει όχι “συνέχεια την επόμενη Κυριακή” αλλά τη “μεθεπόμενη”», λέει ο κύριος Γκρι. Εχει δίκιο· άφησα στην άκρη την ιστορία των Τζορτζ Μπουλ και Μαίρης Εβερεστ, στην Αγγλία του 19ου αιώνα, χάριν των εκατό χρόνων της «Ζωής εν τάφω»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στο σημείωμα της 21ης Απριλίου (“Μια, μάλλον, ασυνήθιστη οικογένεια – μέρος 1ο”) θα έπρεπε να έχεις γράψει όχι “συνέχεια την επόμενη Κυριακή” αλλά τη “μεθεπόμενη”», λέει ο κύριος Γκρι. Εχει δίκιο· άφησα στην άκρη την ιστορία των Τζορτζ Μπουλ και Μαίρης Εβερεστ, στην Αγγλία του 19ου αιώνα, χάριν των εκατό χρόνων της «Ζωής εν τάφω».

Επανέρχομαι, θυμίζοντας ότι ο αυτοδίδακτος μαθηματικός Μπουλ άφησε χήρα την αναλόγων ταλέντων Μαίρη Εβερεστ συν πέντε θυγατέρες: Μαίρη Ελεν, Μάργκαρετ, Λούσι, Εθελ Λίλι και Αλίσια.

Τα είπαμε για τις Λούσι και Εθελ Λίλι την προπερασμένη Κυριακή. Συνεχίζουμε σήμερα με τη Μαίρη Ελεν: παντρεύτηκε τον Τσαρλς Χίντον, γιο του Τζέιμς, στενού φίλου της μητέρας της (και υπερμάχου της πολυγαμίας, του ελεύθερου έρωτα και ιδρυτή της Μεταφυσικής Λέσχης του Λονδίνου). Ο Τσαρλς έκανε άλλες τρέλες. Μαθηματικός σπουδαγμένος στην Οξφόρδη, έγραψε το 1880 τα «Επιστημονικά ρομάντσα», που περιλάμβανε το κεφάλαιο «Ποια είναι η τέταρτη διάσταση;» (τότε ο χρόνος δεν λογιζόταν ακόμα ως διάσταση.) Ο Χίντον ανέπτυξε την πολύ δημοφιλή στον καιρό του ιδέα ότι η «τέταρτη διάσταση» ήταν η σφαίρα των φαντασμάτων που εμφανίζονταν σωρηδόν στις λαοφιλείς πνευματιστικές σεάνς των βικτωριανών.

Τρία χρόνια μετά τον γάμο του με τη Μαίρη Ελεν, ο Χίντον παντρεύτηκε την ερωμένη του Μοντ Φλόρενς, η οποία ήξερε ότι ο σύζυγός της ήταν ήδη παντρεμένος.

Τρία χρόνια μετά τον γάμο του με τη Μαίρη Ελεν, ο Χίντον παντρεύτηκε την ερωμένη του Μοντ Φλόρενς, η οποία ήξερε ότι ο σύζυγός της ήταν ήδη παντρεμένος. Το μυστικό του δεν άργησε να φανερωθεί. Δικάστηκε ως δίγαμος, καταδικάστηκε σε τρεις ημέρες (!) φυλάκιση, τα ξαναβρήκε με τη Μαίρη Ελεν κι έφυγαν για την Ιαπωνία μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους, προτού καταλήξουν στις ΗΠΑ και στο Πρίνστον.

Η εγγονή του Χίντον, Τζόαν, έμελλε να είναι μία από τις λίγες γυναίκες που εργάστηκαν στο Πρότζεκτ Μανχάταν και είδε την πρώτη ατομική έκρηξη στον κόσμο τον Ιούλιο του 1945. Αλλά ήταν κομμουνίστρια: μετά τον πόλεμο, αυτομόλησε στην Κίνα όπου και πέθανε το 2012.

Η Αλίσια θεωρείται η πιο ταλαντούχα από τις κόρες των Τζορτζ και Μαίρης. Επηρεάστηκε πολύ από τις θεωρίες του Χίντον και επέδειξε πολύ μεγάλο ταλέντο στην κατανόηση της τετραδιάστατης γεωμετρίας (η οποία δεν ήταν μόνο «κτήμα» των αποκρυφιστών της εποχής αλλά, πρωτίστως, θεωρίες μεγάλων μαθηματικών όπως ο Μινκόβσκι και ο Ρίμαν). Η Αλίσια επιδόθηκε στην κατασκευή των λεγόμενων «πλατωνικών στερεών», πολύεδρα που υποτίθεται ότι αντικατόπτριζαν σε τρισδιάστατο χώρο την τέταρτη διάσταση (των ιδεωδών μορφών του Πλάτωνα). Η Αλίσια πέθανε το 1940. Προτού πεθάνει, όμως, συνεργάστηκε με το τμήμα μαθηματικών του Κέμπριτζ, όπου και βρίσκονται έως σήμερα.

Με αυτό τον ένδοξο τρόπο κλείνει μια οικογενειακή σάγκα με τα παράδοξα και τις εκκεντρικότητες της βικτωριανής Αγγλίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT