Μεταπολίτευση: θεσμοί, αφηγήσεις και αισθητική

Μεταπολίτευση: θεσμοί, αφηγήσεις και αισθητική

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις «αφηγήσεις», την «αισθητική» και τη «σκηνή» της Μεταπολίτευσης εξετάζουν οι τρεις πολιτιστικές θεματικές του συνεδρίου «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)» που διοργανώνει από τις 12 έως τις 14 Μαΐου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία ο Κύκλος Ιδεών. Οι συγκεκριμένες θεματικές θα συζητηθούν την τρίτη ημέρα του συνεδρίου και στους ομιλητές περιλαμβάνονται οι συγγραφείς Χρήστος Χωμενίδης, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Καρολίνα Μέρμηγκα, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και η κριτικός-μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά («Αφηγήσεις της Μεταπολίτευσης»), οι σκηνοθέτες Τάσος Μπουλμέτης, Σταμάτης Φασουλής και Εύα Νάθενα («Η σκηνή της Μεταπολίτευσης»), καθώς και οι δημοσιογράφοι Ηλίας Κανέλλης και Δημήτρης Δουλγερίδης, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Βασίλης Βαμβακάς, ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Ανδρέας Κούρκουλας, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης κ.ά. («Η αισθητική της Μεταπολίτευσης»). Θα ακολουθήσει συζήτηση του Διονύση Σαββόπουλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αύριο, Κυριακή, θα παρουσιαστεί η έρευνα της Metron Analysis «Η Μεταπολίτευση ως στιγμή και ως κατάσταση: Η καμπύλη της αυτοσυνειδησίας της ελληνικής κοινωνίας». Το πρόγραμμα της Δευτέρας περιλαμβάνει συζητήσεις για τις τομές και τις συνέχειες της περιόδου (συμμετέχουν οι Γιάννης Βούλγαρης, Χριστίνα Κουλούρη, Κώστας Κωστής, Σωτήρης Ριζάς κ.ά.), για το θεσμικό θεμέλιό της (Νίκος Αλιβιζάτος, Τάσος Σακελλαρόπουλος κ.ά.), τη στρατιωτική ήττα στην Κύπρο το 1974 (Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ινώ Αφεντούλη κ.ά.) και το μεταπολιτευτικό «πολιτικό γονιδίωμα» (Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Παύλος Τσίμας, Κωστής Κορνέτης, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Σταύρος Ζουμπουλάκης κ.ά.)

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί μια επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας από το 1974 μέχρι και την οικονομική κρίση (Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γκίκας Χαρδούβελης κ.ά.), ενώ τη δική της άποψη για την περίοδο θα εκφράσει η γενιά Ζ. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν με τον διάλογο «Τα μεγάλα δίπολα της πεντηκονταετίας ως οιωνοί για το μέλλον» (Αλέξης Παπαχελάς, Ευάγγελος Βενιζέλος) και το συνέδριο θα κλείσει με την «Μπαλάντα της Μεταπολίτευσης» του Νίκου Κυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT