Η «Κ» στο 77ο Φεστιβάλ Καννών: «Σύννεφα» πάνω από την Κρουαζέτ

Η «Κ» στο 77ο Φεστιβάλ Καννών: «Σύννεφα» πάνω από την Κρουαζέτ

Υπό τον φόβο σκανδάλων και διαδηλώσεων ξεκίνησε το φεστιβάλ

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΝΝΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ο ουρανός πάνω από τις Κάννες ήταν χθες συννεφιασμένος και βαρύς από νωρίς. Το πρωινό ψιλόβροχο ευτυχώς δεν μετατράπηκε σε κανονική νεροποντή κι έτσι, από το μεσημέρι και έπειτα, το γνωστό πλήθος επισκεπτών, φαν και φωτογράφων άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το περίφημο Palais des Festivals και το θέατρο Λουμιέρ, εκεί όπου μερικές ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε η λαμπερή τελετή έναρξης του 77ου Φεστιβάλ Καννών. Μπορεί φέτος να μην έφτασε στο κόκκινο χαλί ένας σταρ επιπέδου Τζόνι Ντεπ όπως πέρυσι, ωστόσο και οι Γάλλοι πρωταγωνιστές (Λεά Σεϊντού, Βενσάν Λιντόν, Λουί Γκαρέλ) της «Δεύτερης πράξης», της ταινίας του Καντάν Ντουπιέ που άνοιξε το φεστιβάλ, ξέρουν να τραβούν τα φλας επάνω τους.

Ούτως ή άλλως, η φετινή διοργάνωση κάνει ήδη ό,τι μπορεί προκειμένου να αποφύγει την επιπλέον προσοχή για εξωκινηματογραφικούς λόγους. «Αυτή τη χρονιά, αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε ένα φεστιβάλ δίχως πολεμικές, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το βασικό ενδιαφέρον όλων μας θα είναι το σινεμά», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Τιερί Φρεμό, εκφράζοντας μάλλον ευσεβή πόθο παρά σιγουριά. Και αυτό διότι τα σύννεφα πάνω από την Κρουαζέτ δεν είναι μόνον αυτά της βροχής. Οι δρόμοι γύρω από την έδρα του φεστιβάλ είναι αστυνομοκρατούμενοι όσο ποτέ, ενώ ο δήμος των Καννών έχει ανακοινώσει εδώ και μέρες απαγόρευση διαδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί με «έξυπνες» κάμερες και AI πύλες εισόδου, οι οποίες βέβαια χθες μάλλον υπολειτουργούσαν, αφού ο έλεγχος γινόταν με πιο… παραδοσιακές μεθόδους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές για θεατές και διαπιστευμένους.

Η «Κ» στο 77ο Φεστιβάλ Καννών: «Σύννεφα» πάνω από την Κρουαζέτ-1
Δεν ήταν μόνο ο καιρός βαρύς, αλλά και το κλίμα, στη χθεσινή πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Μπορεί στο κόκκινο χαλί τα φλας να άστραψαν για την ταινία έναρξης «Δεύτερη Πράξη» και την πρωταγωνίστρια Λεά Σεϊντού (φωτογραφία), τη διοργάνωση όμως απασχολούν η φημολογία για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ο φόβος διαδηλώσεων για τον πόλεμο στη Γάζα. Φωτ. Photo by Scott Garfitt / Invision / AP.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Μάλμε της Σουηδίας με αφορμή τον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον έχουν θορυβήσει και τις εδώ Αρχές. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τα μέλη της κριτικής επιτροπής προσπάθησαν να δώσουν διπλωματικές απαντήσεις για το ζήτημα του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, με τον Ιταλό ηθοποιό Πιερφρανσέσκο Φαβίνο να αναλαμβάνει την… καυτή πατάτα: «Το φεστιβάλ είναι ένας ελεύθερος χώρος. Δεν εννοώ μόνο φυσικός χώρος. Εμπεριέχει επίσης τη δυνατότητα του χρόνου. Ενα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναζητούμε την ομορφιά. Να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει ομορφιά στον κόσμο των κινηματογραφιστών. Οι ταινίες μπορούν να μιλήσουν στους ανθρώπους… Αν ψάξουμε για την ομορφιά, ίσως καταφέρουμε να ψάξουμε και για την ειρήνη».

«Το να κερδίσεις ένα βραβείο στις Κάννες πάντα αντιπροσώπευε την ύψιστη τιμή», είπε η Μέριλ Στριπ κατά την τελετή βράβευσής της με τον Χρυσό Φοίνικα.

Σεξουαλική παρενόχληση

Δεν είναι όμως μόνον η Γάζα που προβληματίζει. Εδώ και μία εβδομάδα, περίπου, διακινείται η φήμη ότι ένα κύμα αποκαλύψεων με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος διάσημων προσώπων της γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας έρχεται για να συγκλονίσει τις Κάννες. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι της κινηματογραφικής κοινότητας μας λένε ιστορίες και προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, και αυτό είναι μόνο θετικό. Εχω δει ουσιώδη αλλαγή στην αμερικανική κοινότητα του σινεμά και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τον διάλογο. Οπότε νομίζω ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Να συνεχίσουμε να έχουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας», απάντησε η πρόεδρος της επιτροπής, Γκρέτα Γκέργουικ, σε ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες αποκαλύψεις.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις ρωτήθηκε επίσης σχετικά με τις απεργιακές εξαγγελίες των εποχικών εργαζομένων του φεστιβάλ, οι οποίες, αν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη διοργάνωση. «Σίγουρα υποστηρίζω τα εργατικά κινήματα, άλλωστε πρόσφατα περάσαμε κι εμείς κάτι παρόμοιο με τις δικές μας ενώσεις. Ελπίζω οι εργαζόμενοι να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα είναι καλή τόσο για εκείνους όσο και για το φεστιβάλ».

Επειτα από τόση διπλωματία, η εμφανώς ευχάριστη είδηση της ημέρας ήρθε από τον Ιρανό κινηματογραφιστή Μοχαμάντ Ρασούλοφ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι κατάφερε να αποδράσει από τη χώρα του και να βρει καταφύγιο στην Ευρώπη, λίγες μόνον ημέρες μετά την καταδίκη του σε οκτώ χρόνια φυλάκιση ως «τιμωρία» για την τελευταία του ταινία «The Seeds of the Wild Fig Tree», η οποία μάλιστα διαγωνίζεται φέτος στις Κάννες.

Ο ίδιος, πάντως, προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί εδώ, σε αντίθεση με τη σπουδαία Μέριλ Στριπ, η οποία στη χθεσινή τελετή έναρξης παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας και της προσφοράς της στο σινεμά. «Το να κερδίσεις ένα βραβείο στις Κάννες, για τη διεθνή κοινότητα των καλλιτεχνών, πάντα αντιπροσώπευε την ύψιστη τιμή. Το να στέκομαι στη σκιά όσων έχουν προηγουμένως τιμηθεί με γεμίζει εξίσου με ταπεινοφροσύνη και ενθουσιασμό», δήλωσε η ίδια η Στριπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT