Ματιές στον κόσμο

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ

Ο υδάτινος, ρευστός κόσμος του Σαλβίνο Κάμπος

Μια μεγάλη έκδοση αφιερωμένη στον τρόπο που ένας φωτογράφος-δημιουργός βλέπει τον κόσμο ως ένα μεγάλο υδάτινο σύμπαν, είναι το λεύκωμα με τίτλο «Η2Ο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Μιλάνο από τον οίκο Silvana Editoriale. Ενας αληθινός ποιητής της εικόνας, ο Βραζιλιάνος φωτογράφος Σαλβίνο Κάμπος (Salvino Campos), γύρισε όλον τον κόσμο αναζητώντας το στοιχείο του νερού, σε πόλεις, σε δάση, σε πάρκα, σε μνημεία. Είναι ένα οπτικό αφήγημα, αρμολογημένο στην ολότητά του με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, με τη μία πάνω στην άλλη, σελίδα τη σελίδα, να συνθέτουν το προσωπικό βλέμμα του δημιουργού τους, σε κάτι τόσο οικείο όσο και παράξενα απόκοσμο, τόσο κοινό όσο και σπάνιο, ώστε να χρειάζεται να το αναζητήσει κανείς, να το αποσπάσει και να το επανεντάξει σε μια νέα ροή αφήγησης. Ο Σαλβίνο Κάμπος, με έδρα το Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Νάπολη, είναι ένας ταξιδευτής. Ιχνηλατεί κόσμους και η ματιά του έχει τόσο ανθρωπολογική διάσταση όσο και βαθιά προσωπική, μοναχική και ενδοσκοπική. Αναζητεί πλατείς ορίζοντες για να μιλήσει για το μύχιο, εκείνον τον κραδασμό, ανεπαίσθητα ηχηρό, που επιτρέπει στο βλέμμα να οργανώνει τους μεγάλους χάρτες μιας εσωτερικής αφετηρίας. Αυτό το μεγάλων διαστάσεων λεύκωμα για το νερό, για την ποιητική του ύδατος, είναι ταυτόχρονα και μια απόπειρα πολιτισμικής γεωγραφίας, από την Κίνα ώς τη Βραζιλία και από την Ιταλία ώς τις ΗΠΑ. Είναι μια εγκάρσια τομή σε ένα σώμα οικουμενικής μνήμης, αλλά και μια τολμηρή αναδιευθέτηση ενός κοινού πολιτισμικού κοιτάσματος. Ο Σαλβίνο Κάμπος μοιάζει να είναι ο ίδιος φορέας ενός κοινωνικού ήθους που εκκινεί το μεγάλο ταξίδι του από τον Αμαζόνιο μέχρι τις κινεζικές λίμνες και από τα πάρκα της Γερμανίας μέχρι τους καταρράκτες του Νιαγάρα, με διάθεση κατανόησης. Επιθυμεί να ακτινογραφήσει τοπία και συστάδες πολιτισμικής ώσμωσης μέσα από λήψεις στον αντίποδα της τουριστικής ή απλώς ταξιδιωτικής φωτογραφίας. Συχνάζει εστιάζει στο έλασσον, στο φευγαλέο και το εφήμερο για να μιλήσει για το μεγάλο, το στέρεο και το αιώνιο. Οι λουόμενοι, οι εκβολές ποταμών, οι αστικοί παραπόταμοι, τα γλυπτικά συμπλέγματα με τις κρήνες, οι απόψεις μεγαλουπόλεων και ο σιωπηλός κόσμος του βυθού, με όλα τα έμβια και τα άψυχα, οργανώνουν εκ νέου μια εναλλακτική ιστορία του πολιτισμού. Στη φωτογραφία, σπίτια ύστερα από πλημμύρα στο Μανάους, στον Αμαζόνιο το 2010. Μια ποιητική ερμηνεία ενός φυσικού φαινομένου. Ο κόσμος του Σαλβίνο Κάμπος.

ΠΑΡΙΣΙ

Μπάρμπαρα Χέπγουερθ

Ματιές στον κόσμο-1

BOWNESS/ TATEΑ

Σε ένα από τα ωραιότερα μουσεία της Ευρώπης, στο Μουσείο Ροντέν του Παρισιού, έχει μεταφερθεί η έκθεση έργων της Μπάρμπαρα Χέπγουερθ, από την Tate του Λονδίνου. Η Μπάρμπαρα Χέπγουερθ (1903-1975), κορυφαία Βρετανίδα γλύπτρια του μοντερνισμού, συνοψίζει το πνεύμα από τα μέσα του 20ού αιώνα και αποτυπώνει τη δημιουργικότητα του δικού της ελεύθερου πνεύματος. Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο Ροντέν, σε αγαστή σύμπνοια με τις μόνιμες συλλογές, έως τις 22/3.

ΣΚΩΤΙΑ

Μαίρη Κουάντ

Ματιές στον κόσμο-2

V & A

Εν αναμονή της έλευσης της έκθεσης για τη Μαίρη Κουάντ, το παράρτημα του Μουσείου Βικτόρια και Αλμπερτ, στη Σκωτία, στην πόλη Νταντί, άρχισε ήδη την εκστρατεία ενημέρωσης και την προπώληση των εισιτηρίων. Η έκθεση, με το μοναδικό πνεύμα της δεκαετίας του ’60, έχει ήδη παρουσιαστεί στο κεντρικό μουσείο στο Λονδίνο, όπου φυλάσσονται οι μεγάλες συλλογές της μόδας. Η έκθεση στο V & A Dundee θα εγκαινιαστεί στις 4 Απριλίου. Η Μαίρη Κουάντ είναι πλέον 86 ετών.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τα σχέδια του Ντέιβιντ Χόκνεϊ

Ματιές στον κόσμο-3

NPG LONDON

Η νέα έκθεση στη National Portrait Gallery στο Λονδίνο έχει θέμα τα σχέδια του Ντέιβιντ Χόκνεϊ. Είναι η πρώτη έκθεση την τελευταία εικοσαετία που προσφέρει στο κοινό την επαφή με αυτή τη σημαντική πλευρά της τέχνης του Ντέιβιντ Χόκνεϊ. Η έκθεση επικεντρώνεται σε προσωπογραφίες από τη δεκαετία του ’50 έως τα πρόσφατα χρόνια. Αυτοπροσωπογραφίες και πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος, όπως ο εικονιζόμενος επιμελητής και πρώην εραστής του, Γκρέγκορι Εβανς.

ΝΤΕΝΒΕΡ

Αποθέωση του φωτός

Ματιές στον κόσμο-4

DENVER ART MUSEUM

Στο Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ, στο Κολοράντο, μία από τις τρέχουσες εκθέσεις είναι εστιασμένη στο φως. Επιλέγοντας εκθέματα από όλα τα τμήματα του μουσείου, η έκθεση («The Light Show») δοξάζει τη χρήση του φωτός από διάφορα εκφραστικά μέσα σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της τέχνης. Εμφαση δίνεται και στη συμβολική αναπαράσταση του φωτός, που οδηγεί σε αμφίσημες αφηγήσεις μέσα από 250 εκθέματα. Η έκθεση θα παραμείνει έως τον Νοέμβριο 2020.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Οι αναθέσεις του Μet

Ματιές στον κόσμο-5

KREEMART

Οι ετήσιες αναθέσεις του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης για την ταράτσα και την πρόσοψη του κτιρίου της Πέμπτης Λεωφόρου είναι θεσμός και εδραιώνουν τον προσανατολισμό του μουσείου στη δικτύωση με ταλαντούχους καλλιτέχνες απανταχού στον κόσμο. Το πρότζεκτ για το ρουφ γκάρντεν ανατέθηκε στον Μεξικανό καλλιτέχνη Εκτορ Σαμόρα (φωτ.) και το πρότζεκτ για ένθεση γλυπτών στην πρόσοψη του μουσείου στην Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Κάρολ Μπόουβ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή