«Γέφυρα στήριξης» από Περιφέρεια

«Γέφυρα στήριξης» από Περιφέρεια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το πρόγραμμα θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 δήμων και 400 καλλιτεχνών και εργαζομένων στον πολιτισμό, μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Οπως υπογράμμισε, περίπου 80.000 πολίτες (με βάση τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας) θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που η Περιφέρεια στηρίζει ή συνδιοργανώνει με δήμους και φεστιβάλ της Αττικής, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θεωρεί τον πολιτισμό «ραχοκοκαλιά» μιας υγιούς κοινωνίας και την πολιτιστική κληρονομιά της Αττικής «γέφυρα στήριξης» ενός πολιτιστικού τουρισμού, που μπορεί να αναδείξει τον νομό ακόμα και σε παγκόσμια κλίμακα.

Αναφερόμενος στις πάνω από 140 εκδηλώσεις του πλουραλιστικού, όπως το χαρακτήρισε, προγράμματος, ο Γιώργος Πατούλης στάθηκε κατ’ αρχάς στη συνεργασία της Περιφέρειας με το Εθνικό Θέατρο: από αύριο Τετάρτη, και για οκτώ συνολικά παραστάσεις, το Αττικό Αλσος υποδέχεται τους «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη. Σκιαγραφώντας άλλα χαρακτηριστικά και στόχους του προγράμματος, ο κ. Πατούλης τόνισε επίσης τη στήριξη των καλλιτεχνών και του κινήματος «Support Art Workers», τη συνδιοργάνωση φεστιβάλ όπως εκείνο του Βύρωνα, καθώς και τη σχολαστική τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη ανέλυσε τους τρεις άξονες στους οποίους βασίστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Περιφέρειας και οι οποίοι συνοψίζονται στη στήριξη καταξιωμένων και αγαπημένων φεστιβάλ της Αττικής (Ελευσίνας, Παπάγου, Πετρούπολης, Ελαιώνα κ.ά.), στη στενή συνεργασία με τους δήμους προκειμένου να εντοπιστούν οι κατάλληλοι χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων και στην ανάδειξη των χώρων πολιτισμού και αναψυχής της Αττικής.

Ο ηθοποιός και σεναριογράφος Χάρης Ρώμας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, έκανε λόγο για έναν πολιτισμό «που ενώνει, δεν διχάζει, γι’ αυτό και τα κριτήρια επιλογής των εκδηλώσεων δεν ήταν ούτε κατά διάνοια πολιτικά, αλλά ποιοτικά, ώστε να στηριχθούν οι μικρές, κυρίως, παραγωγές».

Από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και που έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Κατσαρός επαίνεσε τη «σωστή» επιλογή των εκδηλώσεων και αναφέρθηκε στις συναυλίες που θα δώσει ο ίδιος στις 27 Αυγούστου στο Θέατρο Βράχων και στις 2 Σεπτεμβρίου στα Κύθηρα. Η Λένα Αλκαίου, που στις 15 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται στο Κηποθέατρο Παπάγου, τόνισε ότι «πίσω από κάθε συναυλία υπάρχουν πολλές οικογένειες που συντηρούνται», ενώ ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, που στις 7 Σεπτεμβρίου συμμετέχει σε ένα αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα στο Θέατρο Βράχων, μίλησε για τη δυνατότητα των καλλιτεχνών να επιβιώνουν μέσα από παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Η Ζωή Παπαδοπούλου (ερμηνεύει τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στο Μαρκόπουλο, στις 12 Σεπτεμβρίου) αναφέρθηκε στην τέχνη ως «φάρμακο». Η Κερασία Σαμαρά, υπεύθυνη για το φεστιβάλ Ελαιώνα, το οποίο επικεντρώνεται στο αρχαίο δράμα, έκανε λόγο για έναν θεσμό που «ψυχορραγούσε», αλλά ευτυχώς «υιοθετήθηκε» από την Περιφέρεια, ενώ η Χριστίνα Αλεξανιάν (στις 8 Αυγούστου πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», στην Αίγινα) παρατήρησε ότι «είναι ανάγκη για όλους να έχουμε τέχνη στη ζωή μας».

Τέλος, ο Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι καμία πολιτιστική εκδήλωση από όσες διοργανώνει ή χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής δεν πρόκειται να διαφημιστεί με παράνομο τρόπο ή μέσα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή